matchpoint

Οκτώβριος 3, 2006

Αθηνα,Ουασιγκτον,Πριστινα,Βελιγραδι

Filed under: Politics and Economics,Uncategorized — Takis Michas @ 5:20 μμ

Τακης Μιχας

Δραματικές εξελίξεις προβλέπονται στο Κόσοβο, αφού όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την ανεξαρτητοποίησή του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας και απορρίπτουν την ελληνική πρωτοβουλία για συγκατάθεση της Σερβίας στη λύση που θα δοθεί. Γι’ αυτό άλλωστε και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν επέστρεψε ικανοποιημένη από το πρόσφατο ταξίδι της στην Πρίστινα…

Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν σειρά μυστικών συναντήσεων στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να τους πληροφορήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Στις συσκέψεις, όπου μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Αλ. Μαλλιάς, και ο ειδικός απεσταλμένος της Αθήνας, πρέσβης κ. Χριστίδης, οι έλληνες διπλωματικοί άκουσαν άναυδοι την αμερικανική πλευρά να αναλύει με κάθε λεπτομέρεια το χρονοδιάγραμμα σταδιακής ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και την πρόβλεψή τους για πιθανές αντιδράσεις. Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ. Μπράιζα, η υφυπουργός ΝΑ Ευρώπης, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, ο διευθυντής ΝΑ Ευρώπης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μπ. Μπράουν, και ο υφυπουργός Αμυνας Αντ. Αλντγουελ παρουσίασαν το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει:

1 Πλήρη ανεξαρτησία του Κοσόβου μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

2 Για τα επόμενα 2-4 χρόνια το Κόσοβο θα λειτουργεί υπό καθεστώς «περιορισμένης κυριαρχίας».

Η σημερινή πολιτική διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNMIK) θα αντικασταθεί από «Επιτροπή Καθοδήγησης», η οποία, με την προσθήκη εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, θα υποκαταστήσει την ομάδα επαφής.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες. Θα μεριμνήσει άμεσα για τη σύνταξη συντάγματος και θα έχει εκτελεστική εξουσία (αναπομπή νομοσχεδίων, δυνατότητα διορισμού και παύσης ανώτατων λειτουργών κ.ο.κ.)

3 Υστερα από 2-5 έτη, όταν η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το έργο της, το Κόσοβο θα καταστεί κυρίαρχο εθνικό κράτος και θα μπορεί να ζητήσει έδρα στον ΟΗΕ.

Αν και οι Ελληνες παριστάμενοι τόνισαν στους Αμερικανους ότι αυτά τα σχέδια πρέπει να έχουν την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή της Σερβίας, οι Αμερικανοί απέρριψαν ασυζητητί το ελληνικό αίτημα, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγματευτική τακτική του Βελιγραδίου στις συναντήσεις της Βιέννης συνιστά μη διαπραγμάτευση.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί δεδομένο ότι η Σερβία δεν ενδιαφέρεται για λύση, αλλά μόνο για αναβολή της απόφασης και ο πρωθυπουργός της χώρας Βόισλαβ Κοστούνιτσα αξιολογείται από την Ουάσιγκτον «ως μη αξιόπιστος συνομιλητής».

Η «άτακτη» Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικοί κύκλοι σημείωσαν την αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη στην ανάγκη εξεύρεσης «κοινά αποδεκτής λύσης», κατά την επίσκεψή της στην Πρίστινα, τονίζοντας ότι η Αθήνα «φαίνεται να δίνει μάχη οπισθοφυλακής και να προβάλλει θέσεις τις οποίες ακόμα και η Ρωσία έχει εγκαταλείψει». Εκτιμούσαν, μάλιστα, ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις φιλοσερβικές θέσεις της στην ομάδα επαφής κυρίως ως διαπραγματευτικό χαρτί για την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων από τις ΗΠΑ.

Οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι πρέπει να αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Ελλάδας ενόψει των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάρι.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς είναι η επόμενη ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Φοβούνται τυχόν προσπάθεια του Βελιγραδίου να προκαλέσει τη διχοτόμηση, με το Βόρειο Κόσοβο να προσχωρεί στη Σερβία. Επίσης η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι σερβικές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν ήδη μπει στο Βόρειο Κόσοβο κι ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν μόλις ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαμηνύσει προς τη σερβική πλευρά ότι θα θεωρήσουν το Βελιγράδι υπόλογο για τυχόν βίαιη αντίδραση των Σέρβων του Κοσόβου και τόνισαν ότι σε αυτή την περίπτωση η ειρηνευτική δύναμη SFOR θα επέμβει δυναμικά και αποφασιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Ελληνες να ενισχύσει η Αθήνα τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή και συγκεκριμένα στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Ομως οι Ελληνες απάντησαν ότι υπάρχουν ήδη δύο τάγματα της ΕΛΔΥΚΟ στην περιοχή.

Η ελληνική διπλωματία με βάση τα δεδομένα επιχειρεί να μεγιστοποιήσει την επιρροή της Ελλάδας στις μελλοντικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα ζήτησε από τους Αμερικανούς να συμπεριληφθούν Ελληνες στην επιτροπή καθοδήγησης. Ομως οι Αμερικανοί έκαναν κάτι που συνηθίζουν να κάνουν όταν ακούν αιτήματα συμμάχων τους: αρνήθηκαν να δεσμευθούν.


Λ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: