matchpoint

Οκτώβριος 3, 2006

Πώς δουλεύει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 4:17 μμ

Τακης Μιχας

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της κρίσης που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή είναι η ολοκληρωτική και άνευ όρων υποστήριξη του Ισραήλ όχι απλά από την κυβέρνηση Μπους, αλλά από όλη σχεδόν την πολιτική τάξη των ΗΠΑ.

Ετσι, πρόσφατα, σύσσωμη η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέφρασε σε ψήφισμά της την πλήρη υποστήριξή της προς το Ισραήλ. Η υποστήριξη δεν αντανακλά τις απόψεις των Αμερικανών πολιτών, μια σημαντική μερίδα των οποίων αντιτίθεται στην πολιτική του Ισραήλ.

Ομως, από την άλλη πλευρά η συμπεριφορά της πολιτικής τάξης δικαιώνει πλήρως την πρόσφατη πολυσυζητημένη μελέτη των καθηγητών J. Mersheimer (Παν. Σικάγου) και S. Walt (Παν. Χάρβαρντ) με τίτλο «Το Ισραηλινό Λόμπι».

Στη μελέτη τους οι δύο πανεπιστημιακοί θέτουν το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πολιτική στήριξης του Ισραήλ, η οποία είναι καταστροφική για τα εθνικά τους συμφέροντα. Και η απάντηση την οποία δίνουν -που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων- είναι η ύπαρξη ενός πανίσχυρου «ισραηλινού λόμπι», το οποίο στην ουσία χαράζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Το «ισραηλινό λόμπι» είναι μια χαλαρή συμμαχία μεταξύ οργανώσεων, think tanks και πολιτικών που έχουν ένα κοινό στοιχείο: την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ανεξάρτητα από την πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο.

Τον κεντρικό ρόλο εδώ παίζει η Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPEC), μια οργάνωση που είναι κράτος εν κράτει στις ΗΠΑ – κάτι ανάλογο με τη Χεσμπολάχ στον Λίβανο.

Θεωρητικά, η AIPEC υποτίθεται ότι εκπροσωπεί όλη την αμερικανική εβραϊκή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των οργανώσεων εκείνων που είναι εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ. Ομως, στην πράξη η οργάνωση αυτή διοικείται από έναν μικρό πυρήνα ατόμων που έχουν στόχο την υπονόμευση κάθε προσπάθειας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, τη διατήρηση της στρατιωτικής υπεροπλίας του Ισραήλ και την αποδυνάμωση των Παλαιστινίων ή οποιασδήποτε άλλης δύναμης στην περιοχή θα προσπαθούσε να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Ισραήλ…

Η AIPEC έχει ένα πανίσχυρο δίκτυο υποστηρικτών σε όλες τις ΗΠΑ. Τα 100 χιλιάδες μέλη της καθοδηγούνται από εννέα περιφερειακά και δέκα δορυφορικά γραφεία. Το σημαντικότερο είναι το γραφείο της Ουάσιγκτον, που απασχολεί 100 υπαλλήλους -λομπίστες, ερευνητές, αναλυτές, εκδότες, οργανωτές εκδηλώσεων- και έχει ετήσιο προϋπολογισμό που φτάνει τα 47 εκατομμύρια δολάρια.

Η AIPEC παίζει αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ελέγχοντας στην ουσία το νομοθετικό σώμα: έχει καταφέρει να μην αντιμετωπίζει το Ισραήλ καμία ουσιαστική κριτική στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των αξιωματούχων της AIPEC, άνω του 50% των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων εκτελεί αυτόματα τις επιθυμίες της οργάνωσης.

Οι τρόποι με τους οποίους το επιτυγχάνει είναι κυρίως οι εξής:

**Παροχή πληροφοριών στους βουλευτές. Οι αναλυτές της AIPAC έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σε κάθε Αμερικανό βουλευτή όλες τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής για τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό. Κάθε σύμβουλος ενός βουλευτή ή γερουσιαστή είναι πάντα εφοδιασμένος με ένα πλήρες ντοσιέ που του ετοιμάζουν τα στελέχη της AIPEC. Προφανώς, τα ντοσιέ δεν έχουν γραφτεί από τη σκοπιά των Παλαιστινίων…

**Χρηματοδότηση – το μεγάλο όπλο της AIPEC. Εχει την ικανότητα να αμείβει τους βουλευτές και πολιτευτές που υποστηρίζουν την ατζέντα της και να τιμωρεί όσους την αμφισβητούν.

«Το χρήμα είναι αποφασιστικός παράγων στις αμερικανικές εκλογές και η AIPAC διασφαλίζει ότι οι φίλοι της θα πάρουν ισχυρή χρηματική ενίσχυση από τις πολλές επιτροπές υπέρ του Ισραήλ που λειτουργούν στη χώρα», γράφουν οι δύο καθηγητές.

Το σύστημα δουλεύει ως εξής: ένας υποψήφιος βουλευτής έρχεται σε επαφή με την οργάνωση και εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή του προς το Ισραήλ. Η AIPAC τότε θα πρσφερθεί να τον φέρει σε επαφή με άτομα που μπορεί να τον βοηθήσουν να βρει τους πόρους που χρειάζεται. Θα του βρουν ως χορηγούς φιλοϊσραηλινούς επιχειρηματίες, θα του οργανώσουν εκδηλώσεις κ.λπ.

Η AIPEC δεν χρηματοδοτεί απλά τους βουλευτές που υποστηρίζουν το Ισραήλ, αλλά φροντίζει να κόψει τη χρηματοδότηση όσων βουλευτών τολμούν να πάρουν θέσεις που δεν είναι 100% υπέρ του Ισραήλ.

Μια περίπτωση αφορά δύο μαύρους υποψήφιους, που στις εκλογές του 2002 έκαναν φιλοπαλαιστινιακές δηλώσεις. Ξαφνικά είδαν όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους να στερεύουν, ενώ αντίθετα άνοιξαν οι κρουνοί για τους αντιπάλους τους.

Μια άλλη περίπτωση ανάλογης μεταχείρισης αφορά έναν γερουσιαστή από το Λος Αντζελες, που τόλμησε να υποστηρίξει ότι το 1% της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ θα πρέπει διατεθεί στα θύματα της ξηρασίας στην Αφρική. Μια τρίτη περίπτωση αφορά έναν γερουσιαστή από τη Βιρτζίνια, που υποστήριξε ότι η πολιτική τού εποικισμού που ακολουθεί το Ισραήλ στα κατεχόμενα είναι λαθασμένη.

**Καλλιεργώντας ένα κλίμα ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Η AIPEC δεν διστάζει να σπιλώσει οποιονδήποτε πολιτικό τολμήσει να υποστηρίξει τις παλαιστινιακές θέσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός γερουσιαστή, που αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της διακοπής της βοήθειας στους Παλαιστινίους λόγω της εκλογής της Χαμάς. Η AIPEC τον κατηγόρησε αμέσως ότι «υποστηρίζει τους τρομοκράτες».

Το κλίμα της ιδεολογικής τρομοκρατίας επεκτείνεται και στα πανεπιστήμια. Εκλεκτό μέλος της AIPEC είχε δημιουργήσει ιστοσελίδα, απ’ όπου ζητούσε από τους Αμερικανούς φοιτητές να «καρφώνουν» οποιονδήποτε καθηγητή υποστήριζε μη φιλοϊσραηλινές απόψεις.

Το κλίμα που δημιουργεί η AIPEC έχει αποτέλεσμα να αποθαρρύνεται οποιαδήποτε κυβέρνηση των ΗΠΑ από το να αναλάβει πρωτοβουλίες στη Μέση Ανατολή που να μην ταυτίζονται με τις επιθυμίες του Ισραήλ.

Το 2000 η κυβέρνηση Κλίντον είχε αγανακτήσει με την πολιτική της δυσανάλογης βίας που χρησιμοποιούσε το Ισραήλ, προκειμένου να τσακίσει την πρώτη Ιντιφάντα. Ομως, κανείς από την κυβέρνηση δεν τολμούσε να κάνει μια δήλωση που θα φαινόταν ότι βάζει στην ίδια μοίρα το Ισραήλ με τους Παλαιστινίους. Οπως δήλωνε τότε αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον:

«Αυτολογοκρινόμαστε σε αυτά που λέγαμε και κάναμε.Υπήρχε πάντοτε η αίσθηση ότι έπρεπε να ζυγίσουμε προσεκτικά το κόστος οποιασδήποτε δήλωσής μας που θα φαινόταν ότι ασκούσε πίεση στο Ισραήλ».

Σε όλη τη διάρκεια της τελευταίων ετών, η AIPAC οργανώνει πρωτοβουλίες για ψηφίσματα, νόμους και γράμματα προς τους βουλευτές, με κοινό παρονομαστή την αμέριστη συμπαράσταση προς το Ισραήλ. Πάνω από 100 τέτοιες πρωτοβουλίες βλέπουν το φως της ημέρας ετησίως, που έχουν κύριο στόχο να αναγκάζουν τους βουλευτές και γερουσιαστές να επαναβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους προς το Ισραήλ, έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι θα λάβουν χρηματοδότηση στις επόμενες εκλογές.

Φυσικά υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που αντιλαμβάνονται ότι η επιρροή της AIPEC στο Κογκρέσο έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του προς το «New York Review of Books», ένας γερουσιαστής ανέφερε:

«Είμαστε τόσο προβλέψιμοι, τόσο υποστηρικτικοί, τόσο απροβλημάτιστοι όσον αφορά τη δράση του Ισραήλ, που έχουμε κάνει εχθρούς μας το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου. Περάσαμε μια σειρά ψηφισμάτων που καταστούσαν σαφές, τόσο στον Κλίντον όσο και στον Μπους ότι δεν επιθυμούσαμε να ασκήσουμε πίεση στο Ισραήλ για τους εποικισμούς. Αν είχαμε περάσει ένα ψήφισμα με το οποίο θα υιοθετούσαμε τον «οδικό χάρτη» για τη λύση του Μεσανατολικού, αυτό θα έκανε τεράστια διαφορά στον αραβικό κόσμο και θα εξασθενούσε τους τρομοκράτες. Ομως, ποτέ δεν πρόκειται να υιοθετηθεί ένα τέτοιο ψήφισμα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Το Κογκρέσο ποτέ δεν θα πέρναγε ένα τέτοιο ψήφισμα, που κατά κάποιον τρόπο θα ασκούσε κριτική στις πράξεις του Ισραήλ».


Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: