matchpoint

Οκτώβριος 7, 2006

Μεταρυθμισεις μονο στα λογια

Filed under: Politics and Economics — Takis Michas @ 11:27 πμ
Εν-στάσεις

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του Μητσοτάκη»

Γ. Αλογοσκούφης

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δύο πολύ ενδιαφέρουσες διεθνείς εκθέσεις. Αμφότερες αφορούν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Αμφότερες καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή – Γ. Αλογοσκούφη να εφαρμόσει έστω και ένα μίνιμουμ μέτρων βελτίωσης της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η μία έκθεση, της European Cities Monitor, δείχνει ότι η Αθήνα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ελκυστικότητά της για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καταλαμβάνει την 32η θέση επί συνόλου 33 πόλεων.

Η ελληνική πρωτεύουσα έρχεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης σε σχέση με την πρόσβαση που προσφέρει σε άλλες αγορές (29η), το εξειδικευμένο προσωπικό (32η), το κλίμα για επενδύσεις που διαμορφώνει η εκάστοτε κυβέρνηση (29η), τα δίκτυα διεθνούς συγκοινωνίας (33η), την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών (32η), τη διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων (30ή), τις γλώσσες που ομιλούνται (32η), την ποιότητα ζωής των εργαζομένων (30ή) κ.λπ..

Να σημειωθεί ότι η εικόνα επιδεινώθηκε οριακά σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το 2004 η Αθήνα καταλάμβανε την 30ή θέση.

Η δεύτερη -πιο ενδιαφέρουσα- έκθεση είναι της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η έκθεση αφορά τις συνθήκες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μεταξύ των 175 χωρών που αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην 109η θέση όσον αφορά το πόσο ευνοϊκό είναι το περιβάλλον για τη δημιουργία και λειτουργία επιχειρήσεων! Μεταξύ δε των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση!

Στην Ελλάδα π.χ. για να στήσει κάποιος μια επιχείρηση απαιτούνται 15 διαφορετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που ισοδυναμούν με 38 ημέρες ετησίως και με κόστος 24,2% του μέσου εισοδήματος. Στον Καναδά απαιτούνται 2 διαδικασίες, 3 ημέρες με κόστος 0,9%. Στη Δανία 3 διαδικασίες, 5 ημέρες και μηδενικό κόστος.

Στην Ελλάδα ο μέσος επιχειρηματίας θα πρέπει να κάνει ετησίως 33 πληρωμές, να δαπανήσει 204 ώρες και να πληρώσει το 60,22% των κερδών του σε φόρους. Ακόμα και τα σκανδιναβικά κράτη που είναι γνωστά για το αυστηρό φορολογικό τους σύστημα ωχριούν μπροστά στην Ελλάδα. Στη Δανία απαιτούνται 18 πληρωμές, για τις οποίες ο επειχειρηματίας δαπανά 131 ώρες και καταβάλλει το 31,5% των κερδών του σε φόρους. Στη Νορβηγία 3 πληρωμές, 87 ημέρες και το 46,2% των κερδών του. Στη Σουηδία 5 πληρωμές, 123 ώρες και το 57% των κερδών του.

Στην Ελλάδα απαιτούνται για την εξαγωγή ενός κοντέινερ 7 έγγραφα, 29 ημέρες με κόστος ανά κοντέινερ 1.328 δολάρια. Στη Δανία απαιτούνται 3 έγγραφα, 5 ημέρες με κόστος 540 δολάρια. Στη Φινλανδία 4 έγγραφα, 7 ημέρες και 420 δολάρια. Στη Γερμανία 4 έγγραφα, 6 ημέρες και 731 δολάρια.

Οι δύο αυτές εκθέσεις αποδεικνύουν περίτρανα πόσο έωλες και άνευ περιεχομένου είναι οι καθημερινές επαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Οταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εγγράφων που απαιτείται για την εξαγωγή ενός κοντέινερ ή τον αριθμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να στηθεί μια επιχείρηση, πώς μπορεί κανείς να πάρει σοβαρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία κ.λπ.;

Από την άλλη πλευρά, οι δύο αυτές εκθέσεις δείχνουν επίσης πόσο κενή περιεχομένου είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από τμήμα της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον υποτιθέμενο «νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής. Η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. δεν είχε στόχο να καταπολεμήσει τις σοσιαλιστικές απόψεις για την οικονομία. Στόχος της ήταν ο νεοφιλελευθερισμός ή, πιο φολκλορικά, ο «μητσοτακισμός». Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Αλογοσκούφης διακήρυτταν δεξιά και αριστερά ότι η Ν.Δ. έχει αφήσει τον επάρατο νεοφιλελευθερισμό πίσω της και ότι δεν επρόκειτο να κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στην οικονομική ζωή της χώρας. Και σε αυτό το σημείο, όπως δείχνουν οι προαναφερθείσες εκθέσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποδείχθηκε απόλυτα συνεπής στις εξαγγελίες της. Στην Ελλάδα της Ν.Δ. ανθίζουν πολλά λουλούδια, μεταξύ των οποίων όμως δεν περιλαμβάνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα να προβληθεί στο διεθνή επιχειρηματικό χώρο και να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει επίσης πόσο λανθασμένο είναι το επιχείρημα της Αριστεράς ότι οι επιχειρήσεις ανθούν σε χώρες όπου επικρατεί οικονομική εξαθλίωση. Αντίθετα, οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την επιχειρηματικότητα είναι εύπορες και με υψηλές απολαβές / προστασία των εργαζόμενων. Πρόκειται για χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Δανία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Σουηδία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 07/10/2006

wap.enet.gr


Δ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: