matchpoint

Οκτώβριος 11, 2006

Η στρατηγική ζευγαρώματος

Filed under: Evolutionary biology — Takis Michas @ 7:54 πμ

ID: 1301508
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 12/09/2005
Σελ.: 62
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

«Ο έρωτας είναι μια διαδικασία από την οποία και τα δύο άτομα αισθάνονται ότι βγαίνουν κερδισμένα»

Norman Li, καθ. Ψυχολογίας

Ο μαρξισμός πέθανε, ο φιλελευθερισμός πνέει τα λοίσθια, ο σοσιαλισμός απλά προκαλεί χασμουρητό – τι πλέον έχει μείνει ως ερμηνεία της συμπεριφοράς του ατόμου και της κοινωνίας; Η εξελικτική ψυχολογία φυσικά, που αναπτύσσεται καθημερινά και έχει πλέον καταστεί το αγαπημένο όργανο ανάλυσης των διαφημιστών, των επιχειρήσεων, των αμυντικών αναλυτών κ.ά.

Η εξελικτική ψυχολογία (ΕΨ) θεωρεί ότι ο νους είναι μια σειρά εξελιγμένων ψυχολογικών μηχανισμών που αποδείχθηκαν ωφέλιμοι στην επιβίωση και αναπαραγωγή του ατόμου. Ενα τμήμα τής ΕΨ επικεντρώνεται στις διαφορετικές στρατηγικές ζευγαρώματος των δύο φύλων. Οι άνδρες πρόγονοί μας μπορούσαν να κάνουν όσα παιδιά ήθελαν χωρίς μεγάλο κόστος στην υγεία τους. Αυτό τούς έκανε να έχουν σύντομες σχέσεις με πολλές γυναίκες και επέλεγαν γυναίκες με χαρακτηριστικά τη νιότη και την ομορφιά.

Αντίθετα, οι γυναίκες, για τις οποίες η σύλληψη σημαίνει εγκυμοσύνη και φροντίδα ανατροφής ενός παιδιού, ήσαν πιο επιλεκτικές αναζητώντας μακρόχρονη δέσμευση από άνδρες που είχαν κοινωνική θέση και υλικούς πόρους τους οποίους ήσαν πρόθυμοι να επενδύσουν στα παιδιά.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της ορθότητας της θεωρίας έγινε τη δεκαετία του ’80, όταν ο ψυχολόγος D. Buss και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μελέτη που περιλάμβανε 37 διαφορετικούς πολιτισμούς και είχε δείγμα 10.000 άτομα. Η μελέτη έδειξε ότι σε όλους τους πολιτισμούς οι γυναίκες έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στους υλικούς πόρους, ενώ οι άνδρες στη φυσική ομορφιά.

Η βασική αυτή θεωρητική αρχή τής ΕΨ έχει, φυσικά, εμπλουτιστεί υπό το φως νέων επισημάνσεων. Μια τέτοια επισήμανση είναι ότι οι γυναίκες δεν είναι πάντοτε τόσο μονογαμικές όσο θα επιθυμούσαν οι σύζυγοί τους. Και αυτές πολλές φορές υιοθετούν βραχυπρόθεσμες στρατηγικές ζευγαρώματος.

Ετσι, σε ορισμένες περιπτώσεις και οι γυναίκες αναζητούν βραχυπρόθεσμες εξωσυζυγικές σχέσεις με ωραίους άνδρες σε αναζήτηση «καλών γονιδίων». Η διάθεση της γυναίκας για σύναψη εξωσυζυγικών βραχυπρόθεσμων σχέσεων εξαρτάται από το σημείο του βιολογικού κύκλου στον οποίο βρίσκεται. Τείνουν να επιλέγουν πιο όμορφους και πιο αρρενωπούς άνδρες την περίοδο που είναι πιο γόνιμες.

Στην αγορά ταιριού ο κάθε συναλλασσόμενος προσφέρει ό,τι έχει: ένας άνδρας που έχει υψηλή κοινωνική θέση και πλούτη μπορεί να «διαπραγματευτεί προς τα πάνω», αναζητώντας δηλαδή μια πιο όμορφη γυναίκα. Γι’ αυτό είναι απόλυτα λογικό για τη γυναίκα να προσπαθεί να βελτιώνει συνεχώς την εμφάνισή της.

Το πρόβλημα το έχουν οι κοινωνικά και επαγγελματικά επιτυχημένες γυναίκες. «Οι άντρες», γράφει ο Li, «θέλουν μεν κάποια που να είναι αρκετά έξυπνη ώστε να αναγνωρίζει τη δική τους εξυπνάδα, αλλά όχι τόσο έξυπνη που να τους αμφισβητεί – και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιλέξει κάποιον άλλον».

Σε μια πρόσφατη μελέτη οι καθηγητές Ψυχολογίας Norman Li και Doulgas Kenrick έδειξαν ότι για «σχέσεις μιας νύχτας» τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούν τη φυσική ομορφιά. Ομως, για πιο μακροπρόθεσμες σχέσεις υπερισχύουν τα παραδοσιακά κριτήρια. Οι άνδρες προτιμούν τη φυσική ομορφιά και οι γυναίκες την κοινωνικο-οικονομική θέση, την εμπιστοσύνη και την τρυφερότητα.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα της Stephanie Brown από το Πανεπιστήμιο του ΜΙΤ έδειξε ότι οι άνδρες προτιμούν μακρόχρονες σχέσεις με υφιστάμενές τους στη δουλειά, παρά με γυναίκες προϊστάμενες ή ακόμα και με γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια επαγγελματική βαθμίδα.

Ο λόγος γι’ αυτή την επιλογή, σύμφωνα με την Brown, είναι ότι οι άνδρες πιστεύουν ότι ζευγαρώνοντας με υφιστάμενή τους «θα έχουν περισσότερο έλεγχο», δηλαδή ότι θα μπορούν να εξασφαλίσουν τη μονογαμική συμπεριφορά της γυναίκας τους και κατά συνέπεια την πατρότητα των παιδιών τους. «Η γυναικεία απιστία», γράφει η καθηγήτρια Brown, «είναι ένας σοβαρός αναπαραγωγικός κίνδυνος για τους άνδρες μόνο όταν η επένδυση είναι μεγάλη» – όπως είναι στις μακρόχρονες σχέσεις.

Αντίθετα, οι γυναίκες σχεδόν ποτέ δεν θα επέλεγαν υφιστάμενό τους – εκτός και μόνο αν βρίσκονταν σε κατάσταση απόγνωσης.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στήλη: ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΓΗ

Διάφορα: ΙΔΕΕΣ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΠΡΟΣΩΠΑ

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. Ενα σχολιο.. στο τιτλο του θεματος,αν θεωρησουμε τον ερωτα ως μια «συναλλαγη» τοτε καταληγουμε στο ιδιο συμπερασμα οτι δηλαδη καθε «συναλλαγη» εχει ως σκοπο την αμοβαια ωφελεια,αυτο ειναι αξιωμα της Οικονομικης Θεωριας,που βασιζεται στην ορθολογικη σκεψη,παρα ταυτα ολες οι Οικονομικες Θεωριες που βασιζονται στην «ορθολογικη σκεψη» των συναλλασομενων αποκλινουν απο την πραγματικοτητα.
    Θετικο ειναι οτι προσεγγιζει την πραγματικοτητα , μ αυτη την εννοια πιστευω οτι το συμπερασματα «Ο έρωτας είναι μια διαδικασία από την οποία και τα δύο άτομα αισθάνονται ότι βγαίνουν κερδισμένα» ειναι λανθασμενο, ο Ερωτας ειναι κατι ποιο ανατρεπτικο ..

    Σχόλιο από Παναγιωτης — Δεκέμβριος 31, 2007 @ 8:39 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: