matchpoint

7 Νοεμβρίου, 2006

Ενα φιλελεύθερο μανιφέστο κατά της πολιτικής Μπους

Filed under: Politics and Economics — Takis Michas @ 7:25 μμ

ID: 1412326
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 06/11/2006
Σελ.: 61
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Ενα φιλελεύθερο μανιφέστο κατά της πολιτικής Μπους

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Εν οψει των βουλευτικών εκλογών πάνω από 100 Αμερικανοί πανεπιστημιακοί υπέγραψαν ένα «φιλελεύθερο μανιφέστο», με το οποίο τοποθετούνται απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι ο νομπελίστας Κένεθ Αροου, ο Ρόμπερτ Νταλ, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο Αρθουρ Σλέσινγκερ, ο Αλαν Γουλφ, ο Τσαρλς Τίλι, ο Μπρους Ακερμαν κ.ά.

Διευκρίνιση: Στις ΗΠΑ ο όρος «φιλελευθερισμός» δεν έχει τις ίδιες παραδηλώσεις που έχει στην Ευρώπη όπου τα τελευταία έτη ταυτίζεται με τον «νεοφιλελευθερισμό». Αυτό δεν σχετίζεται τόσο με τις πολιτισμικές διαφορές των δύο ηπείρων όσο με το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σχολές φιλελευθερισμού. Το κοινό σημείο αμφοτέρων είναι ότι έχουν ως άξονα αναφοράς την έννοια της ελευθερίας. Ομως ο νεοφιλελευθερισμός ερμηνεύει την ελευθερία ως «απουσία καταναγκασμού». Ο (αμερικανικός) φιλελευθερισμός από την άλλη πλευρά ερμηνεύει την ελευθερία ως «τη δυνατότητα που έχει το άτομο να υλοποιήσει τους στόχους του». Προφανώς αυτές οι δύο ερμηνείες οδηγούν σε διαφορετική αντιμετώπιση π.χ. της αναγκαιότητας της ύπαρξης του κράτους κοινωνικής πρόνοιας.

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα του μανιφέστου:

«Εχουμε καταδικάσει τον πόλεμο στο Ιράκ ως παράνομο, ανόητο και καταστροφικό για το ηθικό κύρος της Αμερικής… Αντί να μας κάνει πιο ασφαλείς ο πόλεμος στο Ιράκ έθεσε σε κίνδυνο την κοινή ασφάλεια των Αμερικανών και των συμμάχων τους».

«Πιστεύουμε ότι το κράτος του Ισραήλ έχει το θεμελιώδες δικαίωμα της ύπαρξης χωρίς το φόβο στρατιωτικής επίθεσης, με ασφαλή σύνορα πλησίον αυτών του 1967 και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ειδικό καθήκον να συμβάλει στην επίτευξη σταθερής ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ομως η κυβέρνηση Μπους πρόδωσε το καθήκον της. Απέτυχε να ακολουθήσει μια σταθερή και δημιουργική πορεία. Αποθάρρυνε τις προοπτικές επίτευξης ενός έντιμου διακανονισμού μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ενεθάρρυνε τις δυσανάλογες επιθέσεις στον Λίβανο μετά τις επιδρομές της Χετζμπολάχ, με αποτέλεσμα την τεράστια καταστροφή σε ζωές πολιτών και περιουσιών»…

«Επαναβεβαιώνουμε τη μεγάλη αρχή του φιλελευθερισμού : Κάθε άτομο θα πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης στα βασικά μέσα για μια καλή ζωή. Πιστεύουμε με πάθος ότι οι κοινωνίες θα πρέπει να παρέχουν την ίδια μεταχείριση στους πολίτες τους στο πλαίσιπ του νόμου ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, ιδιοκτησία, εθνική ταυτότητα ή σεξουαλική προδιάθεση. Επιθυμούμε να κατευθύνουμε τη δημόσια συζήτηση πάλι στα βασικά ερωτήματα που απασχολούν το μέσο Αμερικανό – το δικαίωμα στη στέγη, σε φτηνή υγειονομική περίθαλψη, ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση, δίκαιους μισθούς καθώς και φυσική ασφάλεια και ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές».

«Η μη αποδοχή από την κυβέρνηση της αναγνώρισης της πραγματικότητας αγγίζει το αποκορύφωμα του παραληρήματος στην άρνησή της να αναγνωρίσει τις θεμελιώδεις επιστημονικές έρευνες που περιγράφουν τις μαζικές κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιούνται. Περιφρονώντας τις συμβουλές των ειδικών επιστημόνων η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς όσον αφορά την ευθύνη που έχει απέναντι στους απογόνους μας. Προσπαθεί συνειδητά να υπονομεύσει τη συμφωνία του Κιότο και αρνείται να ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ριζική τομή με αυτό το θλιβερό παρελθόν. Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναγνωρίζοντας έτσι τις ευθύνες μας ως του πρώτου υπεύθυνου για την παγκόσμια ατμοσφαιρική ρύπανση»…

«Η περιφρόνηση της κυβέρνησης Μπους προς την επιστήμη συμβαδίζει με τη γενικευμένη αντιπάθειά της προς τον ορθό λόγο – μια προκατάληψη την οποία η σύγχρονη κοινωνία θα έπρεπε να είχε αφήσει πίσω της. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επιστημονική έρευνα, τη θεωρία της εξέλιξης, τον έλεγχο των γεννήσεων, την εξωτερική πολιτική, την τιμολόγηση των φαρμάκων και ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις αποδεικνύουν ότι περιφρονεί τα δεδομένα και τη λογική και υπονομεύει τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους της. Αρνείται να συμβουλευτεί τους σοβαρούς ειδικούς και επικριτές. Λειτουργεί με μυστικοπάθεια παραβιάζοντας τη δικαιοδοσία του Κογκρέσου. Αρνείται να δημοσιοποιήσει τα ονόματα αυτών τους οποίους συμβουλεύεται. Εμποδίζει τις προσπάθειες των δημοσίων υπαλλήλων να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Διορίζει φίλους και γνωστούς των οποίων η πολιτική αφοσίωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ανικανότητά τους. Οταν ερωτάται απαντά με ψεύδη και διαστρεβλώσεις»…

«Ο ορθός λόγος είναι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Οταν η κυβέρνηση συζητά την πολιτική της στο δημόσιο χώρο θα πρέπει να θεμελιώνει τους νόμους της σε βάσεις που μπορούν να γίνουν αποδεκτές από όλους, ανεξάρτητα από τα θρησκευτικά «πιστεύω» τους. Η δημόσια αφοσίωση στον ορθό λόγο και στα δεδομένα συγκροτούν τις βάσεις μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας. Ομως αυτά τα θεμέλια έχουν διαβρωθεί από την προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να ικανοποιήσει τη σκληρή Δεξιά».

http://www.tmichas.word press.com


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στήλη: ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΓΗ

Διάφορα: ΙΔΕΕΣ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.