matchpoint

Νοέμβριος 20, 2006

Ελλάδα, Τουρκία και δικαιώματα

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 6:29 μμ

ID: 1414718
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 15/11/2006
Σελ.: 10
Κατηγορία: ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Αναμφίβολα, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών προτού γίνει μέλος του κλαμπ των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να σταματήσουν οι δίκες διάφορων πολιτών, οι οποίοι τυχαίνουν να έχουν διαφορετικές από τις κρατούσες απόψεις στα περίφημα «εθνικά θέματα».

Ομως, η επιμονή πολλών Ελλήνων να εκπληρώσει η Τουρκία τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε. κρύβει μια ισχυρή δόση υποκρισίας. Διότι ανάλογες καταστάσεις -δηλαδή δίκες αντιφρονούντων- συνέβαιναν μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, δηλαδή μόλις πριν από καμιά δεκαριά χρόνια.

Ας κάνουμε λοιπόν μια σύντομη αναδρομή στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν. Ας πάμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν στην εξουσία ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:

* Τον Ιανουάριο του 1992, έξι μέλη της οργάνωσης ΟΑΚΚΕ καταδικάσθηκαν σε 6,5 μήνες φυλάκιση έκαστος, επειδή τοιχοκόλλησαν αφίσες που έγραφαν: «Οχι στους πατριώτες. Αναγνωρίστε τη Σλαβομακεδονία!» Το δικαστήριο έκρινε ότι οι αφίσες αυτές αποτελούν προσβολή των αρχών, προκαλούσαν διχόνοια μεταξύ των πολιτών και τους προέτρεπαν σε πράξεις βίας.

* Τον Μάιο του 1992 οι Στρατής Μπουρνάζος, Χριστίνα Τσαμούρα, Βαγγελιώ Σωτηροπούλου και Μαρία Καλογεροπούλου καταδικάστηκαν σε 19 μήνες φυλακή επειδή διένειμαν ένα φυλλάδιο με τίτλο «Οι γείτονές μας δεν είναι εχθροί μας. Οχι στον εθνικισμό και στον πόλεμο». Το φυλλάδιο έκανε έκκληση για ειρήνη στα Βαλκάνια και καταδίκαζε τόσο την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας όσο και την πολιτική της απέναντι στις μειονότητες. Το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους για διασπορά ψευδών ειδήσεων, για παρακίνηση των πολιτών σε πράξεις βίας, για πρόκληση διχόνοιας και για διατάραξη των σχέσεων της Ελλάδας με φιλική χώρα (δηλ. τη Σερβία του Μιλόσεβιτς).

* Τον Δεκέμβριο του 1992 ο 17χρονος μαθητής Μιχάλης Παπαδάκης καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή μοίραζε μια προκήρυξη η οποία ανέφερε: «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι εγκληματίας πολέμου. Η Μακεδονία ανήκει στον λαό της». Το δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων ότι η προκήρυξη προκαλούσε διχόνοια μεταξύ των πολιτών και ότι διατάρασσε την τάξη.

* Τον Μάιο του 1993 πέντε μέλη της ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση) δικάστηκαν επειδή σύμφωνα με το κατηγορητήριο διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες που μπορούσαν να βλάψουν τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Το αδίκημα για το οποίο παραπέμπονταν ήταν η έκδοση ενός φυλλαδίου με τίτλο «Η κρίση στα Βαλκάνια: Το Μακεδονικό θέμα και η εργατική τάξη».

* Τον Μάιο του 1993 δύο Σλαβομακεδόνες πολιτικοί ακτιβιστές, οι Παύλος Σιδηρόπουλος και Τάσσος Μπούλης, καταδικάστηκαν σε πεντάμηνη φυλάκιση και σε πρόστιμο 100.000 δραχμών επειδή δήλωσαν στο περιοδικό «ΕΝΑ» ότι «αισθάνονται Μακεδόνες» και επειδή ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο «Μακεδόνες» στην Ελλάδα. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δυο κατηγορούμενοι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες «για τη μη ελληνικότητα της Μακεδονίας» και την ύπαρξη μιας «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Επίσης έκρινε ότι με τις πράξεις τους οι δύο ακτιβιστές προκαλούσαν διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων, εισάγοντας διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων και Σλαβόφωνων.

Σε σχέση με τα προαναφερθέντα θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής δύο σημεία:

Πρώτον, ότι αυτές οι δίκες ελάμβαναν χώρα όχι σε μια χώρα που είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε., όπως είναι η Τουρκία, αλλά στην Ελλάδα που ήταν ήδη 10 έτη μέλος της Ε.Ε. και όπου βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης είχαν -υποτίθεται- κατοχυρωθεί!

Δεύτερον, ότι σε όλη αυτή την περίοδο μόνο ένα στέλεχος της αυτοπροσδιοριζόμενης τότε ως «φιλελεύθερης» κυβέρνησης εξέφρασε αντιρρήσεις για τις δίκες των αντιφρονούντων.

Η υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού, που σε συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι οι δίκες αποτελούν «λάθος», κατηγόρησε τους αστυνομικούς που έκαναν τις συλλήψεις για «στενοκεφαλιά» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν.

Αυτές οι καταστάσεις φυσικά αποτελούν, προς το παρόν τουλάχιστον, παρελθόν στην Ελλάδα. Οπως αύριο θα αποτελούν παρελθόν και στην Τουρκία. Οχι φυσικά διότι θα έχει συντελεστεί καμιά ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι κυρίαρχες ιδεολογίες των δύο χωρών αντιλαμβάνονται τα «εθνικά θέματα», αλλά επειδή ο φόβος της απώλειας του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων θα έχει αμβλύνει τις αντιδράσεις τους.

http://www.tmichas.wordpress.gr


Εσωτερικά: Περί σεβασμού ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στήλη: ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: