matchpoint

Ιανουαρίου 9, 2007

Εβραϊκό «φίμωτρο» στους επικριτές του Ισραήλ

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 6:45 μμ

ID: 1425972
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 29/12/2006
Σελ.: 12,13
Κατηγορία: Κόσμος

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Πρόσφατα το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) δημοσιοποίησε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Κογκρέσου για αντισημιτικά επεισόδια και αντισημιτικό λόγο στις ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο. Η έκθεση περιέχει ένα κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα το οποίο συνέταξε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ) της Ελλάδος. Η μελέτη του ΚΙΣ κατηγορεί Ελληνες δημοσιογράφους, σκιτσογράφους, πολιτικούς και κόμματα για «αντισημιτικες πολιτικές δηλώσεις».

Ο αντισημιτισμός των προαναφερθέντων, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζεται στην ταύτιση της πολιτικής του Ισραήλ με την πολιτική του Γ’ Ράιχ. Ολα τα επεισόδια αντισημιτισμού που αναφέρονται στο απόσπασμα, που φέρει τον τίτλο «Αντισημιτικός λόγος και διαμαρτυρίες», αφορούν την κριτική των πράξεων ή της πολιτικής ενός κράτους (δηλαδή του Ισραήλ),

Ομως ο αντισημιτισμός έχει στόχο τα φυλετικά χαρακτηριστικά του ατόμου. Τα κράτη δεν έχουν φυλετικά χαρακτηριστικά, τα άτομα έχουν. Αρα είναι παράλογο να χαρακτηρίζεται «αντισημιτική» η κριτική του κράτους του Ισραήλ για τον πόλεμο στο Λιβάνο, όπως ακριβώς είναι παράλογο να χαρακτηρίζεται «ανθελληνική» η κριτική π.χ. της πολιτικής του κράτους της Ελλάδας στο θέμα των εθνοτικών μειονοτήτων. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι ο Εβραίος, όπως και το κράτος της Ελλάδας δεν είναι ο Ελληνας. Πρόκειται για δύο διαφορετικές οντότητες, η ταύτιση των οποίων έχει νόημα μόνο στο πλαίσιο ολοκληρωτικών θεωριών ή αντιλήψεων.

Ομως αν και ακατανόητη στο επίπεδο της λογικής, η έκθεση του ΚΙΣ είναι εν τούτοις απόλυτα κατανοητή στο επίπεδο της πολιτικής προπαγάνδας. Διότι στην ουσία αποτελεί μέρος της προσπάθειας η οποία καταβάλλεται από τα διάφορα φιλοϊσραηλινά λόμπι ανά τον κόσμο να φιμώσουν τους επικριτές του Ισραήλ.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές αν εξετάσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν διάφορες φιλοϊσραηλινές εβραικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι οι οργανώσεις αυτές αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για την ελευθερία του λόγου που έχει αντιμετωπίσει η Αμερική από την περίοδο του Μακάρθι. Ιστορικοί και δημοσιογράφοι με κριτικές απόψεις για το Ισραήλ εμποδίζονται να κάνουν ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής ματαιώνονται επειδή έχουν φιλοπαλαιστινιακό περιεχόμενο, καθηγητές πανεπιστημίων αντιμετωπίζουν επαγγελματικά εμπόδια για τις απόψεις τους κ.ο.κ. Το αυταρχικό παραλήρημα εβραϊκών οργανώσεων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και πολύ γνωστές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch (παράρτημα της οποίας είναι το Ελληνικό Παρατηρητήριο), κατηγορούνται για… «αντισημιτισμό»!

Ιστορικοί, δημοσιογράφοι και ζωγράφοι

Την πιο γνωστή προσπάθεια φίμωσης επικριτών του Ισραήλ αποτελεί χωρίς αμφιβολία η περίπτωση του γνωστού Αμερικανοεβραίου ιστορικού Τόνι Τζουντ. Δύο δημόσιες ομιλίες τις οποίες επρόκειτο να δώσει στη Νέα Υόρκη ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή ύστερα από παρέμβαση στελεχών του ισραηλινού λόμπι και συγκεκριμένα της οργάνωσης Anti-Defamation League (ADL) και του διευθυντή της Αβραάμ Φόξμαν. Ο Τζουντ είναι κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ρεμαρκ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων και άρθρων.

Σχολιάζοντας τη ματαίωση των ομιλιών του ο Αμερικανοεβραίος ιστορικός δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα σοβαρό και ανατριχιαστικό γεγονός.Υπάρχουν εβραϊκές οργανώσεις που πιστεύουν ότι θα πρέπει να κρατούν μακριά όποιον διαφωνεί μαζί τους για το Μεσανατολικό από οποιονδήποτε θέλει να ακούσει τι έχουν να πουν».

Ο Τζουντ γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του Λονδίνου και ζει από το 1987 στις ΗΠΑ. Εχασε το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του στο Ολοκαύτωμα, γεγονός που έχει σημαδέψει τα κείμενά του. Ο Τζουντ, που για ένα διάστημα υπηρέτησε και στον ισραηλινό στρατό, έγινε στόχος του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ διότι σε διάφορα άρθρα του υποστήριξε την άποψη ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου και εκκοσμικευμένου κράτους στο οποίο θα συνυπάρχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Η θέση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ότι ισοδυναμεί με κατάργηση του κράτους Ισραήλ, μια θέση που ασφαλώς αποτελεί «κόκκινο πανί» για το ισραηλινό λόμπι.

Η προσπάθεια της φίμωσης των επικριτών του Ισραήλ περιλαμβάνει ακόμα και δημοσιογράφους που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της κυβέρνησης Μπους για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του γνωστού δημοσιογράφου Κρίστοφερ Χίτσενς. Τον περασμένο Ιανουάριο επρόκειτο να κάνει μια ομιλία προσκαλεσμένος από την Εβραϊκή Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για ένα θέμα που είχε σχέση με τα Ηνωμένα Εθνη και το Ιράκ. Ομως την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η ομιλία του έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της Οργάνωσης Σιωνιστών της Αμερικής, Μόρτον Κλάιν, που διαμαρτυρήθηκε για τις φιλοπαλαιστινιακές απόψεις που είχε εκφράσει ο Χίτσενς στο παρελθόν. Ανάμεσα στις πολλές ανάλογες ενέργειες δύο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Την περασμένη άνοιξη το Πανεπιστήμιο Μπράντεϊς ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια έκθεση ζωγραφικής που είχε οργανώσει ένας φοιτητής. Η έκθεση θα περιλάμβανε πίνακες ζωγραφικής Παλαιστίνιων εφήβων. Η ματαίωση της έκθεσης έγινε με τη δικαιολογία ότι ήταν μονόπλευρη… Περίπου την ίδια εποχή ορισμένα γνωστά μέλη του ισραηλινού λόμπι κατάφεραν να εμποδίσουν την μονιμοποίηση του καθηγητή Χουάν Κολ στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ επειδή υποστήριζε την παλαιστινιακή άποψη.

Ομως το αποκορύφωμα του αυταρχικού παραληρήματος του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ υπήρξε η βιτριολική επίθεση εναντίον της γνωστής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch και προσωπικά εναντίον του διευθυντή της, διακεκριμένου νομικού Κένεθ Ροθ, τους οποίους κατηγόρησε για… «αντισημιτισμό»! Και εδώ, όπως και στην περίπτωση του ιστορικού Τζουντ, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν το ADL και ο διευθυντής του Α. Φόξμαν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το HRW δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Θανάσιμες επιθέσεις: οι ισραηλινές τυφλές επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Λίβανο». Η έκθεση κατηγορούσε το Ισραήλ ότι σε πολλές περιπτώσεις χτύπησε συνειδητά αμάχους -συμπεριλαμβανομένων και παιδιών- που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το πεδίο των συγκρούσεων.

«Το Ισραήλ», κατέληγε η έκθεση, «στο βαθμό που συνεχώς δεν κάνει διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων παραβιάζει έναν από τους πιο θεμελειώδεις κανόνες του πολέμου: την υποχρέωση να πραγματοποιεί επιθέσεις μόνο σε στρατιωτικούς στόχους. Το πλάνο των επιθέσεων κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επέμβασης στο Λίβανο δείχνει ότι αυτή η πρακτική δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως ατύχημα και συνεπώς να μη ληφθεί υπόψη. Αντίθετα, η έκταση αυτών των συμβάντων και η σοβαρότητα των συνεπειών αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».

Η έκθεση της Human Rights Watch προκάλεσε την εξοργισμένη παρέμβαση του διευθυντή της ADL Φόξμαν, ο οποίος με άρθρο του στην εφημερίδα New York Sun δεν αρκέστηκε να αντικρούσει απλώς τα στοιχεία, αλλά κατηγόρησε προσωπικά το διευθυντή της HRW Κένεθ Ροθ ότι επιδίδεται στην κατασκευή «κλασικών αντισημιτικών στερεοτύπων για τους Εβραίους». Ανάλογες δηλητηριώδεις κριτικές εναντίον της HRW εξαπέλυσαν και άλλοι εκπρόσωποι του ισραηλινού λόμπι. Σε κύριο άρθρο της η New York Sun -που ανήκει στον κατηγορούμενο για απάτες Κόνραντ Μπλακ και έχει στενές σχέσεις με το λόμπι- κατηγόρησε τον Ροθ για «αντισημιτισμό» και ότι «προσπαθεί να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ τη στιγμή που όλοι οι δίκαιοι άνθρωποι προσπαθούν να το υπερασπιστούν».

Οι επιθέσεις εναντίον της HRW απ’ αυτούς που ενοχλούνται από την κριτική του δεν είναι κάτι νέο στη μακρά πορεία της οργάνωσης. Ομως όπως επισημαίνει ο Αρια Νάιερ στο New York Review of Books, «αυτό που προσδίδει μια ιδιαιτερότητα σε αυτή την περίπτωση είναι η βιαιότητα των προσωπικών επιθέσεων εναντίον του διευθυντή της HRW Κένεθ Ροθ. Οι επιθέσεις εναντίον του φαίνεται ότι αποτελούν μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής που έχει στόχο να δείξει ότι η οργάνωση είναι εναντίον των Εβραίων».

Η επιβολή της σιωπής

«Εχει περάσει πολύς καιρός», γράφει στο άρθρο του ο κορυφαίος Αμερικανοεβραίος θρησκειολόγος Αλαν Γουλφ, «από τότε που οι Εβραίοι στην Αμερική υποστήριζαν το δικαίωμα των ναζί να κάνουν πορείες. Σήμερα ορισμένοι εξέχοντες Εβραίοι δεν επιτρέπουν καν στους επικριτές του Ισραήλ να μιλήσουν».

Αυτές οι προσπάθειες δεν περιορίζονται μόνο στις ΗΠΑ. Η έκθεση του ΚΙΣ εντάσσεται στο ίδιο ακριβώς πνεύμα και κλίμα. Ολες οι περιπτώσεις «αντισημιτισμού» στις οποίες αναφέρεται αντιπροσωπεύουν απλά και μόνο κριτική της πολιτικής του κράτους του Ισραήλ. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση απ’ αυτές που αναφέρει η έκθεση του ΚΙΣ όπου η επίμαχη δήλωση, σχόλιο ή σκίτσο να αναφέρεται σε φυλετικά χαρακτηριστικά των Εβραίων.

Η έκθεση του ΚΙΣ και ανάλογες εκθέσεις εναρμονίζονται πλήρως με τους στόχους και την πολιτική του Ισραήλ. Η πολιτική αυτή δεν στοχεύει στην καταπολέμηση του υπαρκτού προβλήματος του αντισημιτισμού αλλά στη χρήση της λάσπης του «αντισημιτισμού» για την επιβολή της σιωπής στους επικριτές της πολιτικής του Ισραήλ. Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, που έχει παραγάγει πολύ σημαντικό έργο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, υιοθετεί σήμερα άκριτα τη φιλοϊσραηλινή προπαγάνδα και τις αντιφιλελεύθερες πρακτικές του ΚΙΣ.

http://www.tmichas.wordpress.com


Θέμα: ΔΙΕΘΝΗ

2 Σχόλια »

 1. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
  Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
  email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  10 Ιανουαρίου 2007

  Αντισημιτισμός, ελευθερία έκφρασης, «Ελευθεροτυπία», Μίχας, ΕΠΣΕ και Φινλανδία

  Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) δημοσιοποιεί επιστολή που έστειλε στις 4 Ιανουαρίου 2007 στην «Ελευθεροτυπία», σε απάντηση σχολίου του Τάκη Μίχα την ίδια ημέρα. Το σχόλιο απαντούσε σε αναδημοσιευόμενη στη συνέχεια επιλεκτική περίληψη που δημοσίευσε η εφημερίδα από αναλυτικά τεκμηριωμένο κείμενο-απάντηση του ΕΠΣΕ σε σειρά συχνά κακόβουλων διαστρεβλώσεων από τον Τάκη Μίχα. Οι τελευταίες περιλαμβάνονταν σε κείμενα επίκρισης από τη μια του σχηματισμό δικογραφίας για αντισημιτικά δημοσιεύματα σε βάρος του «Ελεύθερου Κόσμου» και των συνεργατών του Θεόδωρου Χατζηγώγου και Κώστα Πλεύρη, και από την άλλη έκθεσης του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου για αντιισραηλινά και μερικές φορές αντισημιτικά κείμενα ελληνικών ΜΜΕ και πολιτικών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006. Τα αρχικά κείμενα του Τάκη Μίχα και το πλήρης κείμενο του ΕΠΣΕ είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3031.

  Η «Ελευθεροτυπία» δεν δημοσίευσε μέχρι σήμερα την απάντηση του ΕΠΣΕ, στερώντας έτσι για δεύτερη φορά από το αναγνωστικό της κοινό τη δυνατότητα να πληροφορηθεί ποιες είναι διεθνώς και στην Ελλάδα οι διατάξεις που τιμωρούν την προάσπιση του ρατσιστικού μίσους. Διατάξεις που προβλέπουν πως η ελευθερία της έκφρασης δεν προστατεύει το ρατσιστικό λόγο, όπως άλλωστε δεν προστατεύει ούτε την εξύβριση και δυσφήμηση. Ρητά αναφέρουν επίσης πως η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι ανεξέλεγκτη και ασύδοτη αλλά συνεπάγεται ειδικά καθήκοντα και ευθύνες. Γενικά δε απαγορεύουν την κατάχρηση δικαιωμάτων.

  Παράλληλα, το ΕΠΣΕ επισημαίνει χθεσινή είδηση από τη Φιλανδία για καταδίκη αρχισυντακτών δύο εφημερίδων για πρόκληση ρατσιστικού μίσους. Είχαν δημοσιεύσει επιστολή η οποία, με αφορμή αναφορές στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση, χαρακτήριζε αποδεκτή και επιθυμητή την εξολόθρευση 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ΕΠΣΕ υπενθυμίζει την επαναλαμβανόμενη δημοσίευση πληθώρας ανάλογων κειμένων στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως και στην «Ελευθεροτυπία», τα οποία προφανώς διεκδικούν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης του ρατσιστικού μίσους ταυτόχρονα με την αποσιώπηση διεθνών συμβάσεων και ελληνικών νόμων που διώκουν το ρατσιστικό λόγο, όπως ακριβώς και την εξύβριση και τη συκοφαντία .

  Κύριο Σεραφείμ Φυντανίδη
  Διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας»
  4 Ιανουαρίου 2007
  Κύριε Διευθυντή

  Η επιλεκτικά δημοσιευθείσα περίληψη του προηγούμενου κειμένου-απάντησης στον Τάκη Μίχα δεν είχε καμιά αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο και επέτρεψε στο συνεργάτη σας να ανταπαντήσει με τρόπο που πάλι διαστρέφει το διεθνές και ελληνικό νομικό υπόβαθρο της δικογραφίας κατά του Κ. Πλεύρη. Για το λόγο αυτό παρακαλώ να δημοσιευθεί η ακόλουθη απάντησή μας, μαζί με το λινκ όπου το αναγνωστικό κοινό σας μπορεί να βρει τα πλήρη κείμενα.

  Με τιμή

  Παναγιώτης Δημητράς
  Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
  4 Ιανουαρίου 2007
  Τα άρθρα 19 και 20 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προβλέπουν:

  «Καθένας έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης… Η άσκηση του δικαιώματος … συνεπάγεται ειδικά καθήκοντα και ευθύνες. Μπορεί επομένως να υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς … για το σεβασμό των δικαιωμάτων ή της υπόληψης των άλλων. Κάθε προάσπιση εθνικού, φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους, που αποτελεί υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας απαγορεύεται δια νόμου.»

  Ανάλογες και πολύ πιο λεπτομερείς είναι οι επιταγές του άρθρου 4 της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων του ΟΗΕ, σε εφαρμογή της οποίας η Ελλάδα έχει εισάγει το Ν. 927/79, που προβλέπει στο άρθρο 2:

  «Οστις δημοσίως, είτε προφορικώς είτε διά του τύπου ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκφράζει ιδέας προσβλητικάς κατά προσώπου ή ομάδος προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρις ενός έτους ή χρηματικήν ποινήν ή και δι’ αμφοτέρων των ποινών τούτων.»

  Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει επανειλημμένα αποφανθεί, σε υποθέσεις ομοϊδεατών του Κώστα Πλεύρη όπως του Roger Garaudy, πως η ελευθερία της έκφρασης (Άρθρο 10) δεν προστατεύει το ρατσιστικό λόγο και ειδικότερα «τη δικαιολόγηση φιλοναζιστικής πολιτικής και την άρνηση ή αναθεώρηση ιστορικών γεγονότων όπως μια κατηγορία ιστορικών γεγονότων ξεκάθαρα διαπιστωμένων, όπως το Ολοκαύτωμα», γιατί αποτελούν κατάχρηση δικαιώματος που απαγορεύεται από το Άρθρο 17 της Σύμβασης.

  Το ΕΠΣΕ, το ΚΙΣ, οι ηγεσίες φορέων των Ρομά και των Τούρκων, καθώς και σημαντικά πρόσωπα της δημόσιας ζωής που εμπλέκονται ως πολιτικώς ενάγοντες ή μάρτυρες κατηγορίας σε πέντε αυτεπάγγελετες δικογραφίες για αντισημιτικά, αντι-τσιγγάνικα ή αντιτουρκικά δημοσιεύματα (οι τέσσαρες προηγήθηκαν αυτής για τα δημοσιεύματα του Κ. Πλεύρη) πρωτοστατούν λοιπόν όχι σε «προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και ποινικοποίησης της άποψης» όπως ισχυρίζεται ο Τάκης Μίχας στην «Ε» (4/1/07 http://www.enet.gr/online/online_print?id=79426628), αλλά στην εφαρμογή της προαναφερθείσας διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. Αντίθετα, ο Τάκης Μίχας και όσοι μάχονται για την ατιμωρησία του ρατσιστικού λόγου πρωτοστατούν αντικειμενικά σε μιαν προσπάθεια επιλεκτικής περιφρόνησης του νόμου και των διεθνών συμβάσεων που οδηγεί σε έναν «παράδεισο μισαλλοδοξίας» για τους υμνητές του Χίτλερ και εχθρούς της ελευθερίας και σε μιαν «κόλαση» για τις προσβαλλόμενες μειονότητες.

  Το πλήρες αρχικό κείμενο-απάντηση στον Τάκη Μίχα που δεν δημοσίευσε λόγω χώρου η «Ε», και στο οποίο όχι μόνο ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει ο Τ.Μ. αλλά ούτε καν το έλαβε υπόψη του στην ανταπάντησή του, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3031.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  4/1/2007

  Περί απόψεων και αντισημιτισμού
  http://www.enet.gr/online/online_print?id=79426628

  Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (ΕΠΣΕ), Π. Δημητράς, έστειλε στην «Ε» ένα κείμενο-απάντηση σε δύο κείμενα του Τάκη Μίχα, σχετικά με δραστηριότητες του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ), με το οποίο κατηγορεί τον συντάκτη της «Ε» ότι «αποσιωπά, αν δεν διαστρεβλώνει, τα πραγματικά γεγονότα».

  Στη μακροσκελέστατη επιστολή του (της οποίας αναδημοσιεύουμε μόνο μια περίληψη λόγω χώρου) ο Π.Δ. υποστηρίζει:

  α) Οτι το ΕΠΣΕ, σε αντίθεση με τα υποστηριζόμενα από τον Τ.Μ., δεν είναι παράρτημα του Human Rights Watch, αλλά ανεξάρτητη οργάνωση, και ότι η δημοσιοποίηση εκ μέρους του τής έκθεσης του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα δεν σημαίνει υιοθέτησή της. Όπως υποστηρίζει, αναδημοσίευση της έκθεσης έκανε στην ιστοσελίδα της και η ΜΚΟ «Αντιγόνη», που αποτελεί τον εθνικό ανταποκριτή του Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. κατά του ρατσισμού. Είναι δε τόσο κακόβουλο να παρουσιάζεται το ΕΠΣΕ ότι υιοθετεί φιλο-ισραηλινές θέσεις όσο να ισχυρίζεται κανείς πως ο Τ.Μ. είχε φιλο-μιλοσεβιτσικές θέσεις. Αν η διακίνηση κειμένων από τις ιστοσελίδες του είναι κριτήριο, πάνω από τα δύο τρίτα των 500 κειμένων της τελευταίας διετίας για τη Μέση Ανατολή, που υπάρχουν στην ειδική ιστοσελίδα αφορούν το Ισραήλ. Προέρχονται δε σχεδόν όλα είτε από διεθνείς ΜΚΟ, που επικρίνουν σφοδρά το Ισραήλ είτε από το εβδομαδιαίο δελτίο «Άλλο Ισραήλ», του Ισραηλινού Συμβουλίου για την Ισραηλινο-Παλαιστινιακή ειρήνη.

  β) Οτι ο Τ.Μ. υποστηρίζει πως η έκθεση του ΚΙΣ ταυτίζει την κριτική του Ισραήλ με αντισημιτισμό, χωρίς «να δίνει κανένα παράδειγμα των επικρινομένων απόψεων της έκθεσης».

  γ) Οτι η δίωξη εναντίον του Κ. Πλεύρη ήταν αυτεπάγγελτη και όχι έργο του ΚΙΣ, όπως λανθασμένα υποστηρίζει ο Τ.Μ.

  δ) Οτι οι απόψεις του Κ. Πλεύρη δεν είναι μόνο «ανόητες και ατεκμηρίωτες», όπως ανέφερε ο Τ.Μ., αλλά και «οξύτατα αντισημιτικές». Αυτό το πρόσθετο στοιχείο, κατά την άποψη του εκπροσώπου του ΕΠΣΕ δικαιολογεί τη δίωξή του.

  ε) Οτι ο Τ.Μ. αναπαράγει «κλασικά αντισημιτικά στερεότυπα», στο βαθμό στον οποίο «παραλληλίζει τη συμμετοχή του ΚΙΣ σε δίωξη για αντισημιτικά κείμενα με τη στάση του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ να εμποδίσει τη διάδοση απόψεων κατά της πολιτικής τού Ισραήλ, με τις οποίες δεν συμφωνεί». Τα στερεότυπα αυτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΠΣΕ, είναι:

  * Η ταύτιση των Εβραίων κάθε χώρας με το Ισραήλ.

  * Ο αντισημιτισμός βαφτίζεται «κριτική στην πολιτική του Ισραήλ».

  Ο Τάκης Μίχας απαντά:

  α) Στο κείμενό μου έδωσα μια σύνοψη τής έκθεσης τού ΚΙΣ, από την οποία προκύπτει ότι το κυριότερο τεκμήριο αντισημιτισμού είναι η ταύτιση της πολιτικής του Ισραήλ με την πολιτική του Γ’ Ράιχ και με τις γενοκτονίες των ναζί. Δεν έκανα αναφορά σε ειδικές περιπτώσεις που αναφέρει η έκθεση (π.χ. γελοιογραφίες), διότι αυτές έχουν συζητηθεί διεξοδικά στο παρελθόν.

  β) Το ΕΠΣΕ και το ΚΙΣ έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στη δίωξη εναντίον του Κ. Πλεύρη. Το ΕΠΣΕ, διότι έστειλε, όπως αναφέρει και ο Π.Δ., επιστολές στους αρμόδιους εισαγγελείς, ζητώντας τους να παρέμβουν. Το ΚΙΣ, διότι είναι πολιτικός ενάγων της υπόθεσης.

  γ) Συμφωνώ με τον εκπρόσωπο του ΕΠΣΕ ότι οι απόψεις τού Κ. Πλεύρη είναι αντισημιτικές και μισαλλόδοξες – αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι παραμένουν απόψεις. Κατά συνέπεια, το ΕΠΣΕ και το ΚΙΣ πρωτοστατούν σε μια προσπάθεια περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και ποινικοποίησης της άποψης.

  δ) Όπως έδειξα στο άρθρο μου, οι Εβραίοι κάθε χώρας ΔΕΝ ταυτίζονται με το Ισραήλ. Γι’ αυτό άλλωστε εξέχοντες Εβραίοι, όπως ο Τ. Τζουντ ή ο Ν. Τσόμσκι, αποτελούν τον στόχο διαφόρων εβραϊκών οργανώσεων, οι οποίες δεν έχουν κανένα δισταγμό να βαφτίσουν την κριτική εναντίον του Ισραήλ «αντισημιτισμό». Όπως ακριβώς και, παλαιότερα, οι διάφοροι εκφραστές του ελληνοαμερικανικού λόμπι δεν είχαν κανένα δισταγμό να βαφτίσουν τις απόψεις της δρ Α. Καρακασίδου για το Μακεδονικό «ανθελληνικές».

  ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  Πρόστιμο σε Φιλανδούς δημοσιογράφους για τη δημοσίευση αντι-σημιτικής επιστολής
  http://www.worldjewishcongress.org/news/globalnews/gn_archives/2007/01/gn_070109_finish.html και http://www.news24.com/News24/World/News/0,9294,2-10-1462_2052691,00.html

  9 Ιανουαρίου 2006

  Φιλανδικό δικαστήριο καταδίκασε αρχισυντάκτη εφημερίδας για πρόκληση ρατσιστικού μίσους μετά τη δημοσίευση επιστολής αναγνώστη η οποία επικροτούσε το Ολοκαύτωμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στον Antti Toiviainen, αρχισυντάκτη της ημερήσιας τοπικής εφημερίδας «Uusimaa», επιβλήθηκε πρόστιμο € 1,050 από περιφερειακό δικαστήριο της Porvoo της νότιας Φιλανδίας. Πρόστιμο € 570 επιβλήθηκε και στο συγγραφέα της επιστολής για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους. Η επιστολή δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα «Kansan Uutiset» της οποίας ο αρχισυντάκτης Janne Maekinen είχε αρνηθεί να τη δημοσιεύσει αλλά τελικά δημοσιεύτηκε από τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος. Του επιβλήθηκε πρόστιμο € 400 για παράβαση επαγγελματικού καθήκοντος. Η επιστολή αναφερόταν στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύγκρουση και χαρακτήριζε αποδεκτή και επιθυμητή την εξολόθρευση 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Σχόλιο από Greek Helsinki Monitor — Ιανουαρίου 12, 2007 @ 6:50 μμ | Απάντηση

 2. Για κάποιο τεχνικό λόγο, δύο προσπάθειες να μπει εδω το πρωτο δελτίο με την πρωτη απάντηση στον Τακη Μίχα απέτυχαν.

  Το δελτίο αυτό υπάρχει στην ιστοδελίδα http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3031.

  Σχόλιο από Greek Helsinki Monitor — Ιανουαρίου 12, 2007 @ 6:56 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: