matchpoint

Μαΐου 30, 2007

Τεχνητή γονιμοποίηση και η εξαφάνιση του πατέρα

Filed under: Evolutionary biology — Takis Michas @ 1:43 μμ

ID: 1465843
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 30/05/2007
Σελ.: 70
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Πολλές φορές η εξέλιξη μιας πρακτικής είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν την οποία φαντάζονταν οι δημιουργοί της. Κλασική περίπτωση αποτελεί η εξέλιξη στις ΗΠΑ της πρακτικής τής τεχνητής γονιμοποίησης. Ενώ στις αρχικές της φάσεις η τεχνητή γονιμοποίηση ήταν ένα μέσο που ενίσχυε την οικογένεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να τεκνοποιήσουν, σήμερα αντιθέτως αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως κίνδυνο για τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, στον βαθμό στον οποίο οδηγεί στην εξαφάνιση του πατέρα.

Οταν η πρακτική αυτή πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα, εναρμονιζόταν απόλυτα με τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας. Αν μια γυναίκα είχε προβλήματα σύλληψης, οι γιατροί θα της έκαναν κατ’ ευθείαν ένεση στη μήτρα με το σπέρμα του άνδρα. Αν πάλι το σπέρμα του άνδρα ήταν αδύναμο, θα υπήρχε πάντοτε κάποιος ανώνυμος φοιτητής της Ιατρικής που θα βοηθούσε την κατάσταση παρέχοντας το σπέρμα του. Οι γιατροί δεν κρατούσαν αρχεία και συμβούλευαν τους γονείς να μην αποκαλύψουν ποτέ στα παιδιά τους ότι ο πατέρας τους δεν ήταν ο βιολογικός πατέρας. Τα περισσότερα παιδιά εκείνης της περιόδου που δημιουργήθηκαν από τεχνητή γονιμοποίηση δεν έμαθαν, ποτέ ότι δεν είχαν βιολογική σχέση με τον πατέρα τους. Με αυτόν τον τρόπο, η τεχνητή γονιμοποίηση ενσωματωνόταν αρμονικά στις αξίες και στις δομές τής παραδοσιακής οικογένειας.

Ομως, αυτή η κατάσταση έχει ανατραπεί ριζικά σήμερα. Στην εποχή μας, στις ΗΠΑ η τεχνητή γονιμοποίηση είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό γυναικών να τεκνοποιεί χωρίς την ύπαρξη συζύγου. Οπως αποκαλύπτουν διάφορες στατιστικές, το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που αγοράζουν σπέρμα από τις τράπεζες σπέρματος -οι οποίες έχουν ξεφυτρώσει παντού- είναι ανύπαντρες γυναίκες, πολλές από τις οποίες είναι λεσβίες. Με άλλα λόγια, σήμερα η τεχνητή γονιμοποίηση στις ΗΠΑ αποδυναμώνει την παραδοσιακή οικογένεια και ενισχύει είτε μονογονεϊκές είτε γκέι οικογένειες – δηλαδή, κοινωνικά μορφώματα που έχουν κοινό παρονομαστή την απουσία του πατέρα.

Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο και συγγραφέα Κέι Χιούμοβιτς, οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις σχετίζονται με την τεχνολογία, τις αλλαγές των αξιών και με το νομικό πλαίσιο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας ψύξης και αποθήκευσης του σπέρματος είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αφθονίας εύκολα προσβάσιμου γενετικού υλικού. Σήμερα, ο κάθε ένας μπορεί να αγοράσει σπέρμα από μία από τις πολλές τράπεζες σπέρματος -παντρεμένα ζευγάρια, γκέι ζευγάρια, ανύπαντρες γυναίκες, κορίτσια που δεν έχουν καν τελειώσει τις σπουδές τους κ.λπ.

Οι τεχνολογικές αυτές εξελίξεις συνέπεσαν με μια σταδιακή αλλαγή στις κοινωνικές αξίες. Η εμφάνιση και ο ταχύτατος πολλαπλασιασμός μονογονεϊκών οικογενειών -κυρίως ανύπαντρων μητέρων- οδήγησαν σε μια αποσύνδεση της ανατροφής του παιδιού από τον γάμο. Το να έχει μια ανύπαντρη γυναίκα παιδί όχι μόνον έπαψε να είναι ταμπού, αλλά σε ορισμένες χώρες άρχισε να γίνεται ο κανόνας. Από τη στιγμή λοιπόν που πολλές γυναίκες αποφάσιζαν ότι αυτό που τους ενδιέφερε ήταν το παιδί και όχι η ύπαρξη συζύγου, η λύση της τεχνητής γονιμοποίησης ήταν το επόμενο λογικό βήμα.

Τις τάσεις αυτές ενεθάρρυνε και το νομικό πλαίσιο. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον νόμο, ο δωρητής του σπέρματος δεν έχει την πατρότητα του παιδιού του. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητή γονιμοποίηση στις μονογονεϊκές οικογένειες ή στα ζευγάρια λεσβιών, σύμφωνα με τον νόμο, δεν έχουν πατέρα. Οχι με την έννοια τού ορφανού, αλλά με αυτήν της απουσίας βιολογικού πατέρα. Το νομικό πλαίσιο δημιούργησε λοιπόν μια νέα κατηγορία ατόμων: παιδιά που δεν έχουν πατέρα και πατέρες που δεν έχουν παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο, η νομική κατάφερε να διαγράψει μονοκονδυλιά όλους τους κανόνες τής βιολογίας και της εξέλιξης του είδους. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν και πολλά νέα ερωτήματα: μπορεί η μητέρα του παιδιού από τεχνητή γονιμοποίηση να είναι γιαγιά; Μπορούν τα παιδιά που δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής γονιμοποίησης να κληρονομήσουν τον βιολογικό τους πατέρα; Μπορεί ένα τέτοιο παιδί να έχει δύο μητέρες και κανέναν πατέρα; Μπορεί η λεσβία φίλη της βιολογικής μητέρας να έχει γονικά δικαιώματα αν το ζευγάρι χωρίσει; Θα πρέπει να πληρώνει για τη διατροφή του παιδιού;

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, θα έχουν σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις. Οι πιο σοβαρές συνέπειες της τεχνητής γονιμοποίησης είναι ότι ενισχύουν τον κυριότερο παράγοντα της παραβατικής συμπεριφοράς πολλών νέων: την απουσία του πατέρα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Το 30% των παιδιών στις ΗΠΑ γεννιέται από ανύπαντρες μητέρες, όπου ο πατέρας ταχύτατα εξαφανίζεται. Επίσης, υπολογίζεται ότι ο μέσος διαζευγμένος πατέρας βλέπει το παιδί του λιγότερες φορές απ’ όσες αλλάζει τα λάδια του αυτοκινήτου του. Αυτές τις τάσεις ενισχύει η τεχνητή γονιμοποίηση. «Σήμερα», γράφει η Χιούμοβιτς, «η τεχνητή γονιμοποίηση είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει ο θεσμός τής πατρότητας. Επίσης -και παραδόξως- η τεχνητή γονιμοποίηση ενισχύει όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία οι γυναίκες βρίσκουν απωθητικά σε πολλούς άνδρες: την έλλειψη αφοσίωσης, υπευθυνότητας και ενδιαφέροντος για τα παιδιά τους. Πηγαίνοντας στην τράπεζα σπέρματος, οι γυναίκες στην ουσία πληρώνουν τους άνδρες για να ταυτίζονται με αυτά για τα οποία έχουν αντιρρήσεις».

http://www.tmichas.wordpress.com

1 σχόλιο »

  1. Πάντως ένα από τα κοινά που θα έχουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές με τους Έλληνες σοσιαληστές είναι η ήττα στις επόμενες εκλογές.

    Σχόλιο από Giorgakis Papandreou — Ιουλίου 2, 2007 @ 9:47 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: