matchpoint

Ιουλίου 4, 2007

Εξωτερικη πολιτικη στα κρυφα!

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 2:20 μμ

Εξωτερική πολιτική χωρίς την γνώση της Αντιπολίτευσης η του λαου!

Οταν ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου σε πρόσφατη ομιλία του κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι ακολουθεί επικίνδυνη πολιτική αδιαφάνειας είχε ίσως περισσότερο δίκιο απ ότι νόμιζε η γνώριζε.Η αδιαφάνεια με τις καταστροφικές συνεπείς της όμως δεν αφορά μονο το γνωστό θέμα της διαχείρισης των κεφαλαίων των διαφορων ταμείων.Αφορά επίσης την εξωτερική πολιτική της χωρας.

Διότι, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα πέρα, στα πλαίσια μιας άκρας μυστικότητας η κυβέρνηση Καραμανλή συζητά και προχωρεί σε  συμφωνίες με την κυβέρνηση της Τουρκιας  .Στις  επαφές αυτές που δεν βλέπουν ποτε το φως της δημοσιότητας πρωτοστατούν ανωτερα διπλωματικά στελέχη.

Ετσι  μέσα του περασμένου μηνός πραγματοποιήθηκε   στην Αγκυρα μια άκρως μυστική συνάντηση μεταξύ του υπουργού εξωτερικών της Τουρκιας κ.Γιουλ και του Γενικού Γραμματέως ΥΠΕΞ πρέσβεως Κ.Ροκανα Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Κ.Αρακαν.Ο  Γ.Γ. του ΥΠΕΞ θεωρεται  ότι είναι σήμερα ο στενότερος συνεργάτης της υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη.

Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας για την  δημιουργία πέντε νέων  Μέτρων Οικοδόμησης  Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).Η  μετάβαση του κ.Ροκανα στην Αγκυρα και η συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ είχε ως κύριο στόχο να μεταφέρει την σύμφωνη γνώμη της Αθηνας για τα μετρα αυτά
..
Τα μετρά που συμφωνήθηκαν είναι:

*Ανταλλαγές επισκέψεων αρχηγών επιτελείων τριών όπλων,

*Δημιουργία κοινής μονάδας σε πλαίσιο ΝΑΤΟ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις,

*Δημιουργία κοινής μονάδας στρατου ξηράς για επιχειρήσεις Ταχείας Αντίδρασης στα πλαίσια του  ΝΑΤΟ.(Nato Response Force).Η μονάδα αυτή δημιουργήθηκε κυρίως για να αντιδρά σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

*Δημιουργία κοινής μονάδας αντιμετωπίσεως εκτακτων αναγκών,

*Ανταλλαγή επισκέψεων αρχηγών παραμεθοριων μονάδων σε Θράκη.

Οι δυο πλευρές  συμφώνησαν   να  διατηρηθεί προς το παρών μυστική η συμφωνία για τα πέντε νέα ΜΟΑ και να ανακοινωθεί  από τα ΥΠΕΞ των δυο χωρων κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ.Γκιούλ στην Αθηνα.Με αλλα λογια στόχος είναι να διατηρηθεί η συμφωνία μυστική-για ευνοητους λόγους – μέχρι να γίνουν αφ ενός οι Τουρκικες εκλογές στα τέλη Ιουλίου και αφ ετερου οι Ελληνικές εκλογές το φθινόπωρο.

Στα πλαίσια της συζήτησης για τα ΜΟΕ οι Τούρκοι αξιωματούχοι ζήτησαν από   τον εκπρόσωπο της κ.Μπακογιάννη να μην δημιουργηθούν  εντάσεις στο Αιγαίο το καλοκαίρι.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ.Γκιούλ επανήλθε στο αίτημα της υποστήριξης από την Ελλάδα της Τουρκικης υποψηφιότητα για το Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών.Στο αίτημα αυτό ο κ.Ροκανας απάντησε ότι η Ελληνική κυβέρνηση παρα τα πρόβληματα  και τις δεσμεύσεις θα προσπαθήσει να βοηθήσει την Τουρκια.  
Η Τουρκικη πλευρά έθεσε στον Ελληνα διπλωμάτη και το θέμα των εκδηλώσεων που συνέβησαν στην Ελλάδα για το θέμα της «Ποντιακής Γεννοκτονιας» τονίζοντας  ότι δεν θα επιθυμούσε να λάβουν  την τροπή και τις προεκτάσεις που έχει λάβει το αρμενικο θέμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι στα πλαίσια της συζήτησης ο ισλαμιστής κ.Γκιούλ φάνηκε θερμος υποστηρικτής του κεμαλισμού. Ετσι  εξέφρασε την  ενόχληση του  για σχέδιο ψηφίσματος που προωθείται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την «μνήμη θυμάτων του κεμαλισμού» το οποιο ,οπς είπε ,θιγει  «τις γνωστες ευαισθησίες του τουρκικου  λαου.»

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό κΑρακαν επανέφερε το αίτημα της Τουρκιας να λειτουργήσει ομάδα ελληνοτουρκικής  φιλίας και στην Βουλή   των Ελλήνων.

Το θέμα των μεταφορών ήταν ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους συζητητές. Η ελληνική πλευρά  επανήλθε στο αίτημα της για απ ευθείας αεροπορική σύνδεση των δυο πρωτευουσών ενώ τόνισε επίσης  την σημασία ακτοπλοϊκής σύνδεσης  Αλεξανδρουπόλεως-Τσανάκαλε-Ιμβρου

Από την πλευρά τους οι Τούρκοι έθεσαν θέμα ανοίγματος τρίτης συνοριακής διόδου στον Εβρο και ήγειραν επίσης θέμα παραιτερω διευκολύνσεων χορησεων θεωρήσεων περιλαμβανομένου και του γνωστού αιτήματος απαλλαγής κατόχων «πρασνων» διαβατηρίων από θεώρηση.
 

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: