matchpoint

Ιουλίου 14, 2007

Η Ντορα και το Μακεδονικο

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 2:54 μμ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Η πρόσφατη καρατόμηση της πρέσβειράς μας στα Σκόπια Ντόρας Γροσομανίδου από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σηματοδοτεί την ολοκληρωτική χρεοκοπία και της δεύτερης φάσης της ελληνικής πολιτικής στο Μακεδονικό.

Η πρώτη φάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Μακεδονικό, που φέρει τη σφραγίδα των Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά και Κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζεται από την ολοκληρωτική άρνηση της ύπαρξης ενός μακεδονικού έθνους, και κατά συνέπεια κράτους .Τα επιχειρήματα που χαρακτηρίζουν εκείνη την περίοδο, όπως ότι το γειτονικό κράτος είναι «τεχνητό δημιούργημα του Τίτο» ή ότι «δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα», είχαν ως στόχο να δείξουν ότι το κράτος της (γιουγκοσλαβικής) Μακεδονίας δεν έχει λόγο ύπαρξης. Η φανερή επιθυμία όλων ήταν να «απορροφηθεί» αυτό το «μόρφωμα» από τη Σερβία του συμμάχου Μιλόσεβιτς.

Η πρώτη φάση κατέρρευσε πολύ γρήγορα, καθώς τα ελληνικά επιχειρήματα ελάχιστα συγκινούσαν τη διεθνή κοινότητα. Από τη μια πλευρά, η σύγχρονη ιστορική επιστήμη τεκμηρίωνε ότι όλα τα έθνη είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό «τεχνητά κατασκευάσματα» ή «φαντασιακές κοινότητες», οπότε το κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελούσε εξαίρεση σε αυτό το γενικό κανόνα. Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα ότι τα μακεδονικά δεν είναι «γλώσσα» -που με τόση ευκολία προωθούσαν Ελληνες κρατικοδίαιτοι «γλωσσολόγοι»- θεωρήθηκε τελείως αναχρονιστικό από τη διεθνή γλωσσολογική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κορυφαίος γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα στις αρχές του ’90 χαρακτήριζε το ελληνικό επιχείρημα «γελοίο».

Η δεύτερη φάση της ελληνικής πολιτικής, που φέρει τη σφραγίδα των Κ. Καραμανλή, Π. Μολυβιάτη και Ν. Μπακογιάννη, συνιστά μια ριζική ανατροπή της πολιτικής τής πρώτης φάσης. Η ΠΓΔΜ τώρα όχι μόνο θεωρείται κράτος, αλλά θεωρείται ένα πανίσχυρο κράτος, το οποίο μάλιστα απειλεί την Ελλάδα! Αυτή είναι η επιχειρηματολογία του «αλυτρωτισμού των Σκοπίων», η οποία έχει ως κύριο στόχο τον επηρεασμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά για να δείξει ότι η ΠΓΔΜ έχει εδαφικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας είναι κυρίως δύο:

* Ορισμένα ιστορικά εγχειρίδια τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο και πιθανώς στα σχολεία.

* Χάρτες και στρατιωτικά εγχειρίδια -όπως του Στόιτσεφ- τα οποία εκτίθενται στο στρατιωτικό μουσείο των Σκοπίων.

Ολη αυτή η επιχειρηματολογία κατέρρευσε στις αρχές του μήνα, κατά την περίφημη επίσκεψη των τριών πρέσβεων (ΗΠΑ, Ελλάδας και Βρετανίας) στο Στρατιωτικό Μουσείο των Σκοπίων.

 Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Λαζάρ Ελενόφσκι, είχε καλέσει τους πρέσβεις Ελλάδας, ΗΠΑ και Βρετανίας για επίσκεψη στο στρατιωτικό μουσείο της πρωτεύουσας.
Ο λόγος δεν ήταν τουριστικός. Η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είχε επανειλημμένα καταγγείλει το μουσείο ως το επίκεντρο της αλυτρωτικής προπαγάνδας και σημεία αιχμής των ελληνικών καταγγελιών ήταν το εγχειρίδιο της στρατιωτικής ιστορίας του Στόιτσεφ και οι χάρτες που περιλαμβάνονταν σ’ αυτό, οι οποίοι εξετίθεντο στο στρατιωτικό μουσείο.

*Ομως, όταν οι ξένοι διπλωματικοί έφτασαν στο μουσείο, όλα τα πειστήρια του «εγκλήματος» είχαν εξαφανιστεί! Ξεναγώντας τους προσκαλεσμένους του ο Λ. Ελενόφσκι τους είπε ότι μπορούσαν πια να δουν ότι τίποτα επιλήψιμο δεν εξετίθετο στο μουσείο: ούτε στρατιωτικοί χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας», ούτε απεικονίσεις της «μακεδονικής φάλαγγας». Οσο για το επίμαχο εγχειρίδιο, διαβεβαίωσε ότι είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

Τη μεγαλύτερη αμηχανία αισθάνθηκε η ελληνίδα πρέσβειρα: «Είχα την αίσθηση», μας έλεγε ο ξένος διπλωμάτης που μας μετέφερε το επεισόδιο, «ότι η Ντόρα Γροσομανίδου έμοιαζε με ήρωα του Χίτσκοκ που βλέπει ένα έγκλημα και όταν φωνάζει την αστυνομία διαπιστώνει ότι το πτώμα έχει εξαφανιστεί!»

*Υστερα από μερικές στιγμές αμηχανίας η ελληνίδα διπλωμάτις στρεφόμενη προς τους υπολοίπους, είπε:

«Δέχομαι ότι η απόσυρση του εγχειριδίου του Στόιτσεφ αποτελεί μια θετική ενέργεια. Ομως το περιεχόμενο, η αντίληψη της συγκεκριμένης ιστορικής προσέγγισης είναι διάσπαρτα σε σχολικά ιστορικά εγχειρίδια, σε χάρτες σε ταξιδιωτικούς οδηγούς, στο Ιντερνετ, καθώς και η συνεχής παρουσίαση της ελληνικής Μακεδονίας ως «Αιγιατικής».

*Μέχρι εκείνη την στιγμή η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, παρακολουθούσε με πολύ βαριεστημένο ύφος. Ομως η ομιλία την «ξύπνησε» και πέρασε στην επίθεση:

«Τα σχολικά εγχειρίδια με τις συγκεκριμένες αναφορές διαμελισμού εδαφών από την ενιαία Μακεδονία για τα οποία διαμαρτύρεσθε», είπε, «κυκλοφορούν μεν στο εμπόριο, όμως απ’ ό,τι ξέρω δεν διδάσκονται στα σχολεία». Και πρόσθεσε: «Θα ήταν διατεθειμένη η κυβέρνησή σας να συγκροτήσει με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μια μεικτή επιτροπή στην οποία θα ανέθετε την συγγραφή σχολικών εγχειριδίων της νεότερης βαλκανικής ιστορίας;»

*Προτού προφτάσει να απαντήσει η κυρία Γροσομανίδου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ είχε περάσει σε ένα άλλο θέμα: τους χάρτες της «Ενιαίας Μακεδονίας»:

«Είναι γεγονός», είπε η αμερικανίδα «ότι κυκλοφορούν αυτοί οι χάρτες, όμως είναι ιστορικοί που απεικονίζουν την πραγματικότητα πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Αν κάνετε τον κόπο να έρθετε στις ΗΠΑ, θα δείτε ότι και εκεί κυκλοφορούν χάρτες που απεικονίζουν διαφορετικά σύνορα γιατί απεικονίζουν την Αμερική πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο».

 

Η επίσκεψη λοιπόν στο μουσείο των Σκοπίων σηματοδοτεί την ολοκληρωτική κατάρρευση της β’ φάσης της ελληνικής πολιτικής στο Μακεδονικό. Αυτό δεν είναι δικη μας εκτίμηση, αλλά η εκτίμηση της κ. Γροσομανίδου, η οποία περιέχεται στο απόρρητο υπόμνημα που έστειλε στην υπουργό Εξωτερικών μετά το συμβάν:

«Η πρεσβεία της Ουάσιγκτον», γράφει, «κατά τις επαφές της με Αμερικανούς αξιωματούχους επικεντρώνεται κυρίως στην αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, με σημείο αιχμής τη στρατιωτική Ιστορία του Στόιτσεφ, τους χάρτες που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν, και οι οποίοι μέχρι πρόσφατα εξετίθεντο στο Στρατιωτικό Μουσείο, στα σχολικά εγχειρίδια, καθώς και στη μετονομασία του αεροδρομίου σε «Μέγας Αλέξανδρος»».

Και συμπληρώνει μελαγχολικά η Ελληνίδα διπλωμάτισσα:

«Με τον ανώτερο ελιγμό (σ.σ. των Σκοπίων) με μάλλον ανώδυνο τρόπο ικανοποιούνται μερικώς οι στόχοι που είχαμε θέσει». Αρα η συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν έχει πλέον νόημα!

Η Ντόρα των Σκοπίων δεν καρατομήθηκε από την Ντόρα των Αθηνών για τη συνέντευξή της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», στην οποία άλλωστε είπε ορισμένες γενικότητες τις οποίες λίγο – πολύ όλοι αναγνωρίζουν και με τις οποίες όλοι συμφωνούν. Ο λόγος της καρατόμησής της είναι επειδή στα υπομνήματά της φέρεται να αμφισβητεί ευθέως τη σοφία και την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης από την ηγεσία του ΥΠΕΞ εξωτερικής πολιτικής στο Μακεδονικό. Αυτό που επισήμανε στα υπομνήματά της η τέως πρέσβειρα ήταν ότι τόσο η ενέργεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αφαιρέσει -με σοβαρό πολιτικό κόστος- το επίμαχο υλικό από το Στρατιωτικό Μουσείο, όσο και η πρόταση της Αμερικανίδας πρέσβειρας να γραφούν τα εγχειρίδια Ιστορίας από ειδικούς των δύο χωρών, στην ουσία τραβάει κυριολεκτικά το χαλί κάτω από την επιχερηματολογία του «αλυτρωτισμού», στην οποία βασίζεται η εξωτερική πολιτική στο Μακεδονικό της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο καιρός θα δείξει ποιος είχε δίκιο.

 

6 Σχόλια »

 1. Ο Τσομσκι ειχε δικηο, η γλωσσα υπηρχε, και ηταν Σλαυοφανης και ουχι Σλαυοφωνος, ελληνικη παθουσα εξελιξιν εξ επηρειας πολλων περιπετειων, με ομοιοτητας προς την ελληνικην
  που ειναι οργανικα στοιχεια,κοινα προς την παλαιαν ελληνικην,παντελως δε αλλοτρια της σλαυονικης (βλεπε Κ.Ι. Τσιουλκα).

  Αυτη ακριβως η γλωσσα επεστη βασικες μεταβολες, εκειθεν των συνορων απο την αφιξιν των Ρωσσων του 1850, αυτην των Βουλγαρων του 1870, των Σερβο-Κροατων του 1912-13, της Τιτοικης κλικας του 1944 και της εκκαθαρισεως του 1991, εντευθεν δε, λογω χαρακτηρισμου της ως «Σλαυικης»,απο τον Βενιζελο και τις μετα την καταστροφην του ’22 κυβερνησεις και της καταπιεσεως και καταδιωξεως αυτης εκ μερους των «εθνικοφρονουντων».

  Εκειθεν, μετεβληθη σε πλεον Σλαυο-Βουλγαρικη, εντευθεν, σε πλεον Ελληνικην.

  Και ομως, αυτην την γλωσσαν την οποιαν οι αποικιοκρατες Βουλγαροι πρωτοι, οι Γιουγκοσλαυοι κομμουνιστες δευτεροι και η κλικα των Σκοπιων τελευταιοι, την ενεφανισαν σαν «Μακεδονικη», με απωτερο σκοπον την δημιουργιαν ανεξαρτητου Μακεδονιας,με προσαρτησμενη αυτην την ελληνικην, εαν αυτη η γλωσσα ειχε παρουσιασθει με ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ προελευσεις, δεν θα ειχαμε ουτε «Μακεδονικη» εθνοτητα, ουτε κρατος, ουτε τιποτα.

  Και σημερα βρισκομαστε στην δυσαρεστο θεση «κωδικοποιησεως» των Μακεδονικων διαλεκτων της Β-Δυτικης Ελλαδος, οχι σαν ελληνικων, αλλα σαν ταυτοσημων με την,πραγματι,Σλαυικην γλωσσαν των Σκοπιων.

  Μονον που οι χωρικοι μας ΔΕΝ καταλαβαινουν την γλωσσαν ειτε των Σκοπιων ειτε της Σοφιας, αλλα σε ποιον να τα πεις αυτα?

  Λ.

  Σχόλιο από George Tsapanos — Ιουλίου 16, 2007 @ 3:51 μμ | Απάντηση

 2. H MAKEDONIA EINAI MIA KAI ELLHNIKH
  !!!
  TA PRAGMATA EINAI APLA

  Σχόλιο από respect — Ιουλίου 22, 2007 @ 3:28 μμ | Απάντηση

 3. Και πριν αλεκτωρ λαλησει δις:

  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?p=712219#712219

  «Χαρακτηριστικά, στο εν λόγω «motion» υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα «αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη εθνικής μακεδονικής μειονότητας στα σύνορά της», ότι «αρνείται ακόμη και την επικοινωνία με τους πολιτικούς εκπροσώπους της μειονότητας» και ότι, τέλος, «παρά την ύπαρξη πληθυσμού που ομιλεί τη μακεδονική γλώσσα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η γλώσσα αυτή δεν αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές και δεν διδάσκεται στα σχολεία»………….»

  Ας πουν οτι αυτη η «μακεδονικη γλωσσα» ηταν και ειναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ (οπως και ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ),παθουσα «εν τη εξελιξει», και ας δουμε ποσους «υποψηφιους ΕΘΝΙΚΟΥΣ Μακεδονες» θα εχωμε.

  Αλλα ΠΟΙΟΣ να το κανει?

  Λ.

  Σχόλιο από George Tsapanos — Ιουλίου 24, 2007 @ 11:04 πμ | Απάντηση

 4. Θα μπορούσατε, ίσως, κύριε Μίχα να διευκρινίσετε ένα σημείο του άρθρου σας ;
  Γράφετε : «η ενέργεια της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να αφαιρέσει -με σοβαρό πολιτικό κόστος- το επίμαχο υλικό από το Στρατιωτικό Μουσείο».
  Εάν υπήρχε το «σοβαρό πολιτικό κόστος», προφανώς θα υπήρχαν αναφορές και διαμαρτυρίες στον τύπο και τα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημερώσεως της γειτονικής χώρας. Δουλειά της κυρίας Γροσομανίδου ήταν να τα γνωρίζει αυτά και να μην πέσει από τα σύννεφα.
  Αν, λοιπόν, ισχύει το περί πολιτικού κόστους, η κυρία Γροσομανίδου απεμακρύνθη για επαγγελματική ανεπάρκεια και όχι λόγω πολιτικής διαφωνίας.
  Αν δεν ισχύουν, και η αλλαγή των εκθεμάτων ήταν πολιτικώς ανώδυνη, όπως φέρεται να έχει αναφέρει στο Υπουργείο Εξωτερικών η κυρία Γροσομανίδου, προφανώς η άκαμπτη στάση της Ελλάδος έχει φέρει μερικά ήσσονα αποτελέσματα. Γιατί να την αλλάξει η κυβέρνηση και να επωμισθεί το πολιτικό κόστος ; Ευλόγως θα λέει στους Αμερικανούς ότι τα Σκόπια έχουν περιθώρια περαιτέρω ελιγμών με μικρό πολιτικό κόστος, ενώ αυτή δεν έχει.
  Πάντως αποκλείεται το πολιτικό κόστος να ήταν ταυτοχρόνως μεγάλο και μικρό. Ας αποφασίσετε κύριε Μίχα τι ήταν και ας διορθώσετε αναλόγως την επιχειρηματολογία σας.

  Παρεμπιπτόντως, είναι μέγα λάθος να καταγγέλουμε τον κύριο Μίχα για ανθελληνισμό. Προσφέρει μεγίστη υπηρεσία στην χώρα και στο έθνος με τις τοποθετήσεις του. Και τούτο γιατί, διαβάζοντάς τις, οι εκάστοτε αντίπαλοι της Ελλάδος μπορούν να παρηγορούνται ότι κάποτε οι Έλληνες θα παραιτηθούν οικειοθελώς από τα συμφέροντα και τα δίκαιά τους, αφού ο κύριος Μίχας εξακολουθεί να βρίσκει αναγνώστες στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, εκεί που ο Αμερικανός διπλωματικός υπάλληλος καταγγέλλει την Ελληνίδα υπουργό εξωτερικών για τον εθνικισμό της Ελληνικής κοινής γνώμης, εκείνη του δίνει ένα άρθρο του κυρίου Μίχα και του λέει ότι ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι ανοικτός, ελέυθερος και συνεχίζεται και ότι προβάλλονται όλες οι απόψεις. Αν στο τέλος ο κύριος Μίχας πείσει αρκετούς, του λέει, ο εθνικισμός που καταγγέλλετε θα εξαλειφθεί. Απλώς περιμένετε, αφού κι εσείς πιστεύετε στον διάλογο, στην δημοκρατία κλπ. Τι θα κερδίσετε με την βιασύνη, αφού εμπόριο και οικονομική συνεργασία, επενδύσεις κλπ προχωρούν ανεμπόδιστα ;

  Είναι, δυστυχώς, λιγάκι απρόσεκτος ο κύριος Μίχας. Ιδού μια ακόμη λογική ασυνέπεια στο άρθρο του. Γράφει ότι :
  «η σύγχρονη ιστορική επιστήμη τεκμηρίωνε ότι όλα τα έθνη είναι σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό «τεχνητά κατασκευάσματα» ή «φαντασιακές κοινότητες», οπότε το κράτος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελούσε εξαίρεση σε αυτό το γενικό κανόνα».
  Αν, όντως, ισχύει αυτό, τότε το όλο πρόβλημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας είναι μια άσκηση rebranding όπως μια εταιρεία, τεχνητό κατασκεύασμα ή φαντασιακή κοινότητα αλλάζει όνομα και από Δέλτα γίνεται Vivartia ή, ποιος ξέρει, MarFin Foods. Ή, όπως το Σάνκτ-Πετερμπούργκ έγινε Πέτρογκραντ, μετά Λένινγκραντ και μετά πάλι Σάνκτ-Πετερμπούργκ. Και όλα αυτά, ενώ ο λαός πάντοτε το ονομάζει Πήτερ ! Μου κάνει εντύπωση γιατί δεν τα λέει αυτά στον ξένο διπλωμάτη με τον οποίο, κατά δήλωσίν του, συνομιλεί.

  Σχόλιο από Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας — Ιουλίου 30, 2007 @ 7:31 πμ | Απάντηση

 5. Ορισμενες παρατηρησεις
  1)Στα ΜΜΕ της γειτονικης χωρας εγινε τεραστια συζητηση και ασκηθηκε τεραστια κριτικη για την αποφαση της κυβενρησης των Σκοπιων να απομακρυνει τα εκθεμτα απο το μουσειο.Το γεγονος οτι αυτη η συζητηση δεν αναφερθηκε στα Ελληνικα ΜΜΕ επιβεβαιωνει για μια ακομη φορα την αποψη μου για «νεοελληνικο ολοκληρωτισμο».

  2)Τα ρεπορταζ μου δεν δημοσιευονται για τις αποψεις μου-τις οποιες αλλωστε κραταω στο μινιμουμ.Δημοσιευονται επειδη περιχουν πραγματικες (και οχι φαντασιακες) ειδησεις και γεγονοτα που δεν θα τις βρειτε αλλου και τις οποιες δεν εχει τολμησει κανεις να διαψευσει.

  3)Συμφωνω οτι και ο «σλαβομακεδονικος» εθνικισμος ειναι πλαστος οπς και καθε αλλος εθνικισμος.Δυστυχως ομως η ευτυχως η ανθρωποτητα σφαγιαζεται για αυτους τους μυθους και θα συνεχισει να το κανει με μεγαλη χαρα μεχρι την συντελεια του κοσμου.

  Σχόλιο από Takis Michas — Ιουλίου 30, 2007 @ 11:16 πμ | Απάντηση

 6. Οπότε, η κυρία Γροσομανίδου ορθώς απεμακρύνθη ως επαγγελματικώς ανεπαρκής και όχι για τις απόψεις της επειδή, δηλαδή, «στα υπομνήματά της φέρεται να αμφισβητεί ευθέως τη σοφία και την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης από την ηγεσία του ΥΠΕΞ εξωτερικής πολιτικής στο Μακεδονικό». Απλώς ώκνησε να διαβάσει τις τοπικές εφημερίδες στην χώρα όπου υπηρετούσε και οι οποίες βοούσαν για το θέμα. Και έγραψε και ψευδώς ότι «με μάλλον ανώδυνο τρόπο» για τα Σκόπια ικανοποιήθηκαν τα Ελληνικά αιτήματα, ενώ σεις λέτε ότι αυτό επετεύχθη με επώδυνο τρόπο. Ορθώς, λοιπόν, ορθώτατα, απεμακρύνθη για οκνηρία και παραπλάνηση των προϊσταμένων της.
  Επομένως, το μέρος του ρεπορτάζ σας που αναφέρει ότι εδιώχθη για τις απόψεις της δεν είναι ακριβές. Διαψεύδεται, δε, από σας τον ίδιο, όχι από κανέναν άλλο. Ανθρώπινον το σφάλλειν. Το ορθόν θα ήταν, υπό το φώς των διευκρινίσεών σας, να υποστηρίξετε τώρα και την πειθαρχική δίωξή της κυρίας Γροσομανίδου, αντί να λέτε ότι εδιώχθη για τις απόψεις τις, δηλαδή αδίκως.
  Αφού, συμφωνείτε ότι και ο σλαβομακεδονικό εθνικισμός είναι πλαστός, όπως και ο νεοελλαδικός, και ότι και οι δύο είναι κακοί, γιατί επιθυμείτε να διαφωτίσετε μονομερώς τους Έλληνες και όχι τους απανταχού αντιπάλους τους. Και οι Τούρκοι, και οι Αλβανοί είναι άνθρωποι και αξίζουν εξ ίσου να φωτισθούν. Γράψτε αντίστοιχα και γι’ αυτούς τους εθνικισμούς για τους οποίους αφθονούν οι πηγές. Τότε θα δείτε βρισίδι που θα φάτε. Θα διαπιστώσετε ότι όντως υπάρχει νεοελληνικός ολοκληρωτισμός, αλλά είναι δεν είναι εκείνος που καταγγέλετε. Είναι αυτός των δήθεν προοδευτικών που, αντί να απαντούν στους διαφωνούντας, το βρίσκουν ευκολώτερο να τους συκοφαντούν ως ανενδότους, σκοταδιστάς, θρησκολήπτους, εθνικιστάς, τουρκοφάγους. Κάντε το πείραμα !
  Τώρα, αν συνιστάτε την μονομερή εγκατάλειψη από τους Έλληνες του εθνικισμού τους, για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, η δοκιμή της συνταγής έχει ήδη γίνει. Δέστε τι έπαθαν οι Ισραηλίτες της Ευρώπης που προσπάθησαν να ενσωματωθούν στις εκασταχού τοπικές κοινωνίες πριν πείσουν τις τοπικές κοινωνίες να τους αποδεχθούν. Οι μισοί δολοφονήθηκαν και οι άλλοι μισοί εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη προς την Μέση Ανατολή.

  Σχόλιο από Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας — Ιουλίου 30, 2007 @ 2:52 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: