Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
Μετρημένοι στα δάχτυλα του χεριού είναι οι Ελληνες πολιτικοί με τους οποίους μπορείς να πιεις έναν καφέ και να έχεις μετά την αίσθηση ότι δεν έχασες την ώρα σου. Ο Θόδωρος Πάγκαλος ανήκει στις εξαιρέσεις. Οταν λοιπόν πρόσφατα μου πρόσφερε έναν καφέ, μου ανέλυσε την πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία του «ριζοσπαστισμού των μικροαστών» πάνω στην οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου βάσιζε την πολιτική του στρατηγική:
«Μια φορά με κάλεσε ο Ανδρέας και μου ζήτησε να γίνω υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Μα πρόεδρε», του είπα, «εγώ έχω διαφορετικές θέσεις για την ΕΟΚ από εσάς. Εγώ υποστηρίζω την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες». Ο Ανδρέας με κοίταξε και μου είπε. «Θόδωρε, ποιοι νομίζεις ότι μας εκλέγουν; Δεν είναι ο πυρήνας των σκληρών οπαδών μας αλλά το 10% των μικροαστών που σήμερα ψηφίζουν εμάς και αύριο κάποιους άλλους. Αυτοί λοιπόν οι μικροαστοί έχουν έναν ιδιότυπο ριζοσπαστισμό. Επιθυμούν να ακούνε και να λένε άλλα από αυτά που στο τέλος γίνονται. Τους αρέσει να ακούνε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ΕΟΚ, όμως επιθυμούν να παραμείνουμε στην ΕΟΚ. Θέλουν να ακούνε ότι θα αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ, όμως επιθυμούν να παραμείνουμε εκεί»». Απ’ αυτήν τη σκοπιά, συνέχισε ο κ. Πάγκαλος «είναι λάθος να λέμε ότι ο Ανδρέας δεν έκανε αυτά που υποσχόταν. Απλώς ο Ανδρέας γνώριζε τον ριζοσπαστισμό των μικροαστών και προσάρμοζε την εκλογική του στρατηγική ανάλογα».
Η στρατηγική αυτή -την οποία σήμερα έχουν πλέον υιοθετήσει όλοι- είναι, κατά την άποψή μας, ιδιοφυής βραχυπρόθεσμα και καταστροφική μακροπρόθεσμα. Διότι μακροπρόθεσμα αυτά που μετράνε είναι τα λόγια και όχι τα έργα. Η συνεχής επανάληψη μιας συγκεκριμένης συνθηματολογίας -ανεξάρτητα από το πόσο την πιστεύει κανείς στο πρώτο στάδιο-μακροπρόθεσμα φυλακίζει τη σκέψη, αποδυναμώνει τη λογική και ενοχοποιεί την αντίρρηση. Με άλλα λόγια, αυτή η στρατηγική θέτει τις βάσεις του ολοκληρωτισμού.
Παρ’όλο που ασφαλώς θα ήταν υπερβολή να μιλάει κανείς για «ολοκληρωτισμό» στην Ελλάδα, εν τούτοις υπάρχει ένας πολύ σημαντικός τομέας όπου οι συνθήκες είναι «σοβιετικές» και κάνουν την Ελλάδα να διαφέρει από τα άλλα κράτη της Δύσης: πρόκειται για τον τομέα των λεγόμενων «εθνικών θεμάτων».
Αρχίζοντας με την ενημέρωση, είναι γεγονός ότι τα περισσότερα ΜΜΕ, κρατικά ή μη, δεν βλέπουν τον ρόλο τους ως την παροχή αντικειμενικής πληροφόρησης αλλά ως την καλλιέργεια ενός εθνικιστικού φανατισμού. Μία έκφανση αυτού του γεγονότος είναι ότι το ρεπορτάζ πνίγεται στο σχόλιο («Προκλητικές» δηλώσεις Γκιουλ, «Νέο ατόπημα» των Σκοπίων, «άστοχες» δηλώσεις Ράις κ.λπ.). Μία άλλη έκφανση του φαινομένου είναι η παρουσίαση απόψεων ή ισχυρισμών γεγονότων. Κλασικό σαν παράδειγμα το «τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο». Αυτή η «είδηση» δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Η ακριβής διατύπωση είναι «Το ΥΠΕΘΑ ισχυρίζεται ότι τουρκικά κ.λπ.». Η πραγματικότητα είναι ο ισχυρισμός, όχι η πτήση, το οποίο φυσικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ενα άλλο στοιχείο που καθιστά τις συνθήκες στην Ελλάδα «σοβιετικές» είναι ότι αν ένας ιδιώτης τολμήσει να διαφοροποιηθεί στα «εθνικά θέματα» από την επίσημη άποψη, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και επαγγελματικά προβλήματα. Οπως συνέβη πρόσφατα με τον επιχειρηματία Γ. Καριπιδάκη, που τόλμησε να δηλώσει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι διαφωνεί ανοιχτά με την ελληνική πολιτική στο Μακεδονικό. Πριν αλέκτορα φωνήσαι αναγκάστηκε -μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τις αφόρητες πιέσεις από το ΥΠΕΞ…- όχι απλώς να ανακαλέσει την αρχική του δήλωση αλλά και να δηλώσει ότι «η θέση του ταυτίζεται με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης»! Θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω, στη Σοβιετική Ενωση του Στάλιν, για να βρούμε ανάλογες δηλώσεις μετάνοιας!
Ομως, το στοιχείο που πραγματικά δαφοροποιεί την Ελλάδα από τη Δύση είναι η παντελής έλλειψη σάτιρας των «εθνικών απόψεων». Από τον Λ. Λαζόπουλο μέχρι τον Γ. Μητσικώστα, συμπεριλαμβανομένων και των καλοκαιρινών επιθεωρήσεων, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να βρει κανείς σάτιρα της «εθνικής άποψης» (για το Μακεδονικό, για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, για την Ελληνική Επανάσταση, για το Κυπριακό, για τη «συνέχεια» του Ελληνισμού κ.λπ.). Η σάτιρα έχει πάντοτε ως στόχο είτε τους «εχθρούς» είτε τους ντόπιους «υποκριτές» και «μειοδότες» που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα «εθνικά ιδεώδη» -ποτέ όμως δεν θα βρει κανείς μια διακωμώδηση ή σάτιρα αυτών καθαυτών των «εθνικών ιδεωδών» και των «εθνικών απόψεων», όπως βρίσκει κανείς στις ΗΠΑ και στις άλλες δυτικές χώρες.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα ούτε έχει ούτε πρόκειται ποτέ να έχει Μόντι Πάιθονς. Εδώ ίσως έγκειται η πεμπτουσία του σύγχρονου νεοελληνικού ολοκληρωτισμού.
Με αυτή την ομολογία του Παπανδρέου, όπως την παρουσιάζει ο Πάγκαλος, φαίνεται ότι αποκλειστικός στόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ήταν η κατάληψη της εξουσίας και όχι ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Αλλά και στη συνέχεια τίποτα δεν έγινε από το συγκεκριμένο «σοσιαλιστικό» κόμμα για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικά παλαιολιθικές καταστάσεις. Τώρα δε έχει ταυτιστεί με την ΝΔ ολοκληρωτικά και διαφέρει μόνο στο πάχος ή στο ύψος του εκάστοτε κομματικού εκπροσώπου.
Γελάω συχνά όταν ακούω, ακόμα και μορφωμένους Έλληνες, να επαναλαμβάνουν στερεότυπα, όπως ότι οι Γερμανοί είναι ακροδεξιοί, οι Εγγλέζοι είναι τούτο, οι Γάλλοι είναι εκείνο και το μόνο που δεν υποπτεύονται οι συγκεκριμένοι είναι ότι οι Έλληνες ανήκουν στους πιο συντηρητικούς Ευρωπαίους, παίρνοντας επάξια της θέση τους ως Ανατολίτες ή Μεσανατολίτες της Ευρώπης…
Σχόλιο από sfrang — 27 Ιουλίου, 2007 @ 8:26 μμ |
Ποιο 10%;
Αν δεν με απατάει η μνήμη μου, κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ένα 98% των Ελλήνων δήλωνε αντίθετο στον πόλεμο ενώ παράλληλα, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό δήλωνε ότι συμφωνούσε με τη στάση που τηρούσε η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία -ως γνωστόν- είχε συνυπογράψει την απόφαση για την επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σχιζοφρένεια ή θρασύδειλη «τζάμπα μαγκιά»; Το δεύτερο, μάλλον…
Ο παπανδρεϊκός λαϊκισμός εκμαύλισε για τα καλά τους Έλληνες, και ο κ. Πάγκαλος που κάθε λίγο όλο και πετάει εξυπνάδες καλά θα κάνει να κάνει κάποτε την αυτοκριτική του για τη συμβολή του στον νεοελληνικό φασιστικό περονισμό τού Ανδρέα Παπανδρέου.
Σχόλιο από sk — 27 Ιουλίου, 2007 @ 11:03 μμ |
Η Ελλάδα δεν θα έχει ποτέ Monty Pythons επειδή δεν έχει χιουμοριστική παιδεία γενικώς. Μια Μαλβίνα δεήσαμε να βγάλουμε στην τιβί, και αυτήν τη μάτιαξε και τη γλωσσόφαγε η μπλαζέ ελίτ τού εκσυγχρονισμού. Μόνο για Σεφερλή και Βέλτσο είμαστε καλοί.
Σχετικά με τον «νεοελληνικό σταλινισμό», τώρα, μην πάτε πολύ μακριά. Θυμηθείτε πόσο χαιρόταν ο κόσμος και χαμογελούσε, πατέρα, κατά τη νέα επταετή δικτατορία, αυτή μου πας επιβλήθηκε ανάμεσα στο 1997 και στο 2004, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Μαφία. Θυμηθείτε πόσο δύσκολος ήταν ο δημόσιος αντίλογος για τους Αγώνες, καθώς επίσης και για το πώς ομάδες πολιτών κατά των Ολυμπιακών κατέληξαν στη φυλακή. Η Ελλάδα καταληστέφθηκε. 10 ή 12 δις ευρώ από το δημόσιο χρήμα μπήκαν στις τζέπες 1.000 ιδιωτών, και ο κόσμος, ο ίδιος κόσμος που αστράφτει και βροντάει όταν πληρώνει 5 ευρώ τον καφέ του, ζητωκραύγαζε για τα ολυμπιακά μας μπερεκέτια.
Τώρα, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο λόγος για τον οποίο δεν τα γελοιοποιεί κανείς στη σάτιρά του είναι επειδή μας έχουν ήδη γελοιοποιήσει οι άλλοι. Κι αυτό πονάει. Πού χώρος για αυτοσαρκασμό;
Ας μην είχε γ…ήσει τον κόσμο όλον η Αυτοκρατορία τής Γηραιάς Αλβιόνος, θα σας έλεγα πόσο θα σήκωναν αυτοσαρκασμό οι Άγγλοι. Αυτοσαρκάζονται γιατί ξέρουν ότι έχουν διαπράξει ως έθνος τρομερές αδικίες… Αυτοσαρκάζονται για να μειώσουν τις ενοχές τους.
Έχετε συναίσθηση πόσο με πονάει εμένα, που είμαι Έλληνας Μακεδόνας, να ακούω τη μισή ελληνική Αριστερά να μιλάει για «Δημοκρατία τής Μακεδονίας» και «μακεδονική μειονότητα» και να μου λέει «σκάσε εσύ, εσύ είσαι μόνο Έλληνας, όχι Μακεδόνας, ΕΜΕΙΣ θα σε προσδιορίσουμε». Κι αυτό σταλινικό είναι.
Σχόλιο από sk — 27 Ιουλίου, 2007 @ 11:16 μμ |
Τα τουρκικα αεροπλανα δεν παραβιασαν τον ελληνικο εναεριο χωρο.Δηλ. η παραβιαση δεν ειναι πραγματικο γεγονος?
Οταν η κοντολιζα κανει δηλωσεις σε βαρος της ελλαδος δεν ειναι πραγματικο γεγονος?
Πολυ χαιζεμπεργκ διαβαζετε τελευταια και σας επηρεασε αγαπητε κυριε.
Μην μας γελουν τα ματια μας…..?
Σχόλιο από satyrikon — 28 Ιουλίου, 2007 @ 11:46 μμ |
Η «ειδηση» οτι «τουρκια αεροπλανα παραβιασαν κλπ» την οποια παραγουν τα ελλη ινικα ΜΜΕ δεν προερχεται απο παρατηρηση ανταποκριτου τους αλλα απο ανακοινωσεις του ΥΠΕΘΑ.Οι ανακοινωσεις αυτες μπορει να ειναι σωστες η λανθασμενες ομως παραμενους ανακοινωσεις.Αρα η ειδηση ειναι η ανακοινωση του ΥΠΕΘΑ και οχι οι πτησεις τις οποιες κανεις δεν ειδε και οι Τουρκοι διαψευδουν.Παρεπιποντς και τα περισσοτερα τουρκια ΜΜΕ λειτουργουν με ακριβως τον ιδιο τροπo:»Ελληνικα αεροσκαφη παραβιασαν κλπ»(Το οποιο δεν εκπλησει καθ οσον αμφοτερες οι χωρες ανηκουν στον τριτο κοσμο) Επισης σε ολα τα σοβαρα διεθνη ΜΜΕ η ειδηση(η το ρεπορταζ) διαχωριζεται απο το σχολιο.Αν η Ραις πει οτι η γειτονικη χωρα θα πρεπει να αναγνωρισθει με το συνταγματικο της ονομα αυτο ειναι η ειδηση .Το αν αυτο ειναι «καλο» η «προκλητικο»,αυτο δεν ανηκει στο χωρο του ρεπρταζ αλλα στον χωρο του σχολιογραφηματος.
Σχόλιο από Takis Michas — 29 Ιουλίου, 2007 @ 2:07 μμ |
Κι εγώ θα ήθελα να δώ τους Ελληνικούς Μόντυ Πάιθονς.
Αλλά θα ήθελα να δώ και την Ελλάδα να προβάλλει την στρατιωτική της ισχύ, όχι χιλιάδες μίλια από τις ακτές της, όπως η χώρα των Μόντυ Πάιθονς στα νησιά Φώκλαντ, αλλά τουλάχιστον στα 12 μίλια …
Οι ισχυροί έχουν την πολυτέλεια να γελούν με τα χάλια τους. Και δικαιολογούνται απολύτως να γελούν και με τα χάλια των καραγκιόζηδων. Οι καραγκιόζηδες, όμως, έχουν συναίσθηση της ξεφτίλας τους και δεν έχουν περιθώριο να γελούν γι’ αυτήν. Γι’ αυτό και οι κ.κ. Λαζόπουλος, Μητσικώστας επιλέγουν να σατιρίσουν τους αυτοπροσδιοριζομένους ως σκεπτομένους, ψαγμένους, εκσυγχρονιστές κλπ. που νομίζουν ότι απευθύνονται όχι σε λαό, αλλά σε σύναξη πρωτοετών φοιτητών, τους οποίους θα ψαρώσουν με την ριζοσπαστική, αστραπηβόλο σκέψη τους. Αφού η φωτισμένη οίηση βγάζει γέλιο, αυτήν σατιρίζουν.
Και δεν είναι λογικώς συνεπές να παραπονείται κανείς για νεοελληνικό ολοκληρωτισμό επειδή οι απόψεις του δεν έχουν απήχηση. Οι απόψεις σας, κύριε Μίχα δημοσιεύονται στην Ελευθεροτυπία. Δεν ξέρετε οτι άλλοι για να βάλουν τις απόψεις τους στην Ελευθεροτυπία έκαναν φόνο (17Ν);
Σχόλιο από Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας — 30 Ιουλίου, 2007 @ 7:16 πμ |
Οι αποψεις μου δεν δημοσιευονται στην Ελευθεροτυπια «χαριστικα».Δημοσιευονται-οπως αλλωσε και στα διεθνη ΜΜΕ που εχω εργασθει-επειδη σε ορισμενους τομεις εχω γνωσεις επαφες και παραγω αποκλειστικοτητες.Θα ελεγα οτι «χαριστικα» στα Ελληνικα ΜΜΕ δημοσιευονται οι αποψεις εκεινες που δεν αποτελουν τιποτα αλλο παρα αντιγραφη του δελτιου τυπου του ΥΠΕΞ.Που δυστυχως αποτελουν την συντριπτικη πλειοψηφια του διπλωματικου ρεπορταζ.
Σχόλιο από Takis Michas — 30 Ιουλίου, 2007 @ 11:07 πμ |
Επαξίως και παναξίως και εθνικώς ωφελίμως δημοσιεύονται τα άρθρα σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ολοκληρωτισμός, αλλά ανοιχτή συζήτηση. Ούτε είναι λύση να μην δημοσιεύονται τα δελτία τύπου που είναι αντίθετα προς τις απόψεις σας και σεις τα χαρακτηρίζετε «χαριστικά». Οι αναγνώστες (και οι μικροαστοί αναγνώστες) έχουν δικαίωμα να ακούν πολλές απόψεις και να βγάζουν συμπέρασμα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τους πείθετε, αλλά το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό όπως το παρουσιάζετε. Η ποιότητα ενός επιχειρήματος δεν έχει ανάγκη την ποσότητα της προβολής. Αν δεν το πιστεύετε αυτό, αλλά πιστεύετε ότι οι κραυγαλέες ψευτιές θα νικούν πάντα τις ψύχραιμες αλήθειες, δεν θα γράφατε.
Σχόλιο από Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας — 30 Ιουλίου, 2007 @ 3:01 μμ |
Κύριε Τάκη Μίχα παρόλο που κατανοώ το σκεπτικό σας νομίζω ότι «αδικείτε» την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Και αυτό διότι ο κακός και μη επαγγελματικός τρόπος που γίνεται το ρεπορτάζ δεν περιορίζεται στις ειδήσεις με επίκεντρο τα εθνικά θέματα. Επεκτείνεται αδιακρίτως σε όλα τα φάσματα της καθημερινής ζωής. Έτσι αν όχι σε όλα τα ρεπορτάζ στον Ελληνικό τύπο αλλά και στα άλλα ΜΜΕ, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, διαβάζεις για τη σύλληψη φοροφυγά, ναρκομανή, απατεώνα, λαθρέμπορου κ.ο.κ Στο λεξιλόγιο των περισσοτέρων συναδέλφων σας δυστυχώς έννοιες όπως «ύποπτος για φοροδιαφυγή, φερόμενος ως ναρκομανής, κατηγορούμενος για λαθρεμπορία σπανίζουν. Οι περισσότεροι αποφασίζουν ήδη και για τη δικαιοσύνη με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και απονέμουν τους αντίστοιχους τίτλους-χαρακτηρισμούς αφειδώς.
Βέβαια και ο κάθε πολίτης παπαγαλίζει τις ειδήσεις όπως τις ακούει τις περισσότερες φορές ακατέργαστες και χωρίς σκέψη και έτσι γίνεται απλός συμμέτοχος στο κοινωνικό λιντσάρισμα του οποιουδήποτε.
Σχόλιο από Manblogg — 30 Ιουλίου, 2007 @ 6:22 μμ |
Η Ελλάδα ζει εδώ και αρκετά χρόνια το «United We Stand» που με κάνει και ανατριχιάζω όταν το βλέπω σαν αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος αυτοκινήτου εδώ στις ΗΠΑ από την εποχή του 9/11. Για αυτό και από τα ΜΜΕ μας ταϊζουν την παράνοια ότι «δεχόμαστε επιθέσεις» (κυρίως από την Τουρκία) και ότι ο ενδοτισμός στα «εθνικά θέματα» θα οδηγήσει σε υποδούλωση στα ξένα συμφέροντα-βλέπε Μακεδονικό ζήτημα. Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας με λίγα λόγια.
Και αν δεν έφτανε αυτό έχουμε να υποφέρουμε τις «εθνικές επιτυχίες» κυρίως σε αθλητικά γεγονότα με τους αθλητές να έχουν τους υπουργούς παραμάσχελα μη χάσουν το 15λεπτο δόξας. Είμαστε στο 2007 και όποτε ομάδα είτε επαγγελματική είτε εθνική κερδίζει κάτι έτοιμα τα συγχαρητήρια «τηλεγραφήματα»* από τους αρχηγούς κομμάτων. Μετά βαϊων και κλάδων να υποδεχτούμε του γενναίους εθνικούς ήρωες στο αεροδρόμιο κοκ. Για να ολοκληρωθεί η σοβιετική εικόνα, ας θυμηθούμε τους στρατιωτικούς τίτλους που είχαν δοθεί παλαιότερα σε χρυσούς ολυμπιονίκες.
*Ελπίζω να μην είναι ακόμα κυριολεκτικά τηλεγραφήματα 🙂
Σχόλιο από SimonSays — 31 Ιουλίου, 2007 @ 2:53 πμ |
να κανω κι εγω καποιες σκορπιες σκεψεις με αφορμη αυτα που διαβασα παραπανω…
κατ αρχην, αφου τα αρθρα σου δημοσιευονται ‘εθνικώς ωφελίμως’ τωρα μπορεις να κοιμασαι ησυχος.
Το καθημερινο παιχνιδακι των ελληνων και τουρκων πιλοτων στον εναεριο χωρο πανω απ το αιγαιο, αναγεται κατα καιρους σε εθνικο θεμα. Οι περισσοτεροι απ αυτους ηταν συμμαθητες στις μετεκπαιδευσεις στην αμερικη. Ε, κι αν εχουμε και κανα νεκρο που και που, τι να κανουμε? η δουλεια τους ειναι… Ενα ακομα θανατηφορο εργατικο ατυχημα σαν τα εκατονταδες που γινονται καθε χρονο.
Ο παγκαλος ειναι πανεξυπνος ανθρωπος κι αυτο δεν μπορει να το αρνηθει κανεις.
Δεν εχουμε δυστυχως μοντι πάιθονς αλλα εχουμε ευτυχως τζιμη πανουση.
Σχόλιο από Toni V — 31 Ιουλίου, 2007 @ 7:23 πμ |
ωραιο το κειμενο σας κυριε μιχα. οντως πια δεν υπαρχει ειδηση αλλα σχολιασμος και καλλιεργεια παραπληροφορησης, ανασφαλειας/ξενοφοβιας και εθνικισμου. τα περισσοτερα ΜΜΕ αλλωστε δεν απευθυνονται σε αναγνωστες αλλα σε ψηφοφορους κομματων που ψαχνουν καπου να ξεσπαθωσει ο ιδεολογικος τους φανατισμος. οσον αφορα δε τα εθνικα θεματα, δεν θα ηταν καθολου υπερβολη το να ισχυριστει κανεις/μια πως η ελλαδα αντι για μια καλα δομημενη εξωτερικη πολιτικη εχει απλα μια σειρα εξωτερικων θεματων.
απορω παντως που υπαρχει ελληνικο ΜΜΕ και σας αφηνει να αρθογραφειτε. περιμενα πως μετα το «ανιερη συμμαχια» θα ξεκινουσε καποια εκστρατεια δυσφημισης (sic) σας.
Σχόλιο από mAn on the moOn — 31 Ιουλίου, 2007 @ 10:27 πμ |
Δεν ξέρω αν τελικά στόχος του κινήματος ήταν να γίνει λόγο για τη σάτιρα και τα ΜΜΕ επί εθνικών ζητημάτων ή να κάνει μία αντιστορική σύγκριση με τη σοσιαλιστική ΣΕ. Επί του πρώτου που μάλλον φαίνεται από τον επίλογο ότι είναι το κύριο ζήτημα οι ευθύνες έγκεινται στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ πουλάνε το κοινό τους σε διαφημιστές. Έτσι, όταν ο λαός έχει ανδρωθεί εθνικιστικά είναι λογικό να πουλάνε περισσότερο κοινό και άρα να κερδίζουν περισσότερα. Εξάλλου, εσείς δεν υποστηρίζετε την ελεύθερη αγορά;
Σχετικά με τη δεύτερη απορία μου δε βλέπω το σοβιετική εμμονή σε εθνικά θέματα. Ή μήπως τελικά όλος ο άξονας του κακού είναι ο μαρξιστικός-λενινιστικός ολοκληρωτισμός κόντρα στο δημοκρατικό ολοκληρωτισμό που τόσο εύκολα αποδέχεστε; Δεν θέλω να είμαι βέβαια επιθετικός -έχοντας και τόσο καιρό να σχολιάσω στο ιστολόγιό σας- αλλά η μεθοδολογική διαδρομή που ακολουθήσατε ουσιαστικά γίνεται και βαριά πολιτική.
Σχόλιο από ο δείμος του πολίτη — 31 Ιουλίου, 2007 @ 3:51 μμ |
[…] η διαφορά Διαβάζοντας το άρθρο του Τάκη Μίχα για τα Ελληνικά ΜΜΕ και βλέποντας τη […]
Πίνγκμπακ από Ιδού η διαφορά « atheoi.ORG — 2 Αυγούστου, 2007 @ 4:43 μμ |
Την εθνική σάτυρα την έχουμε δει. Στο πρόσωπο του Τζίμη Πανούση. Έξυπνη και καυστική.
Σχόλιο από Clandestino — 23 Αυγούστου, 2007 @ 7:00 μμ |