matchpoint

Ιουλίου 30, 2007

Οι «ζωες των αλλων» στην Ελλαδα

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 8:19 μμ

Του Τάκη Μίχα

Φαντασθείτε αν  καποτε ταξειδεψετε  στις ΗΠΑ να σας σταματήσουν στο αεροδρόμιο, να σας περάσουν από πεντάωρη ανάκριση και μετα να σας στείλουν με το επόμενο αεροπλάνο πίσω-χωρίς να σας εξηγήσουν  ποτε τον λόγο.

Αυτά –και πολύ χειρότερα-μπορεί να σας συμβούν και έχουν άλλωστε συμβεί σε συμπολίτες μας . Μην βιαστείτε να αποδώσετε  τις ευθύνες για την ταλαιπωρία σας σε «πληροφορίες» που έχουν για σας οι ξένες υπηρεσίες.Το πιο πιθανό είναι ότι οι «πληροφορίες» αυτές , που  θα σας συνοδεύουν για την υπόλοιπη ζωη σας  χωρίς να τις  μάθετε ποτε και κατά συνεπεια χωρίς να μπορέσετε να αντιδράσετε, προέρχονται από ελληνικές κρατικές υπηρεσίες

Ερευνα μας αποκαλύπτει   ότι ορισμένες  κρατικές υπηρεσίες  «κατασκευάζουν» τρομοκράτες χωρίς να έχουν κανένα στοιχείο και χωρίς  να πληροφορούν τους στιγματισμενους .Στην προκειμενη περίπτωση πρόκειται για το Υπουργείο Εξωτερικών , μια κρατική υπηρεσία της οποιας οι δραστηριότητες παντοτe   καλύπτονταν από ένα  πέπλο θεσμικής αδιαφάνειας.

Σύμφωνα με στοιχεία μας  ανωτερα στελέχη του υπουργείου  «φακελλωνουν» συμπολίτες μας χαρακτηρίζοντας τους ως διεθνείς τρομοκράτες και μάλιστα με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.. 
                         
                                     «Χρηματοδότηση τρομοκρατίας».

Το περασμένο Νοέμβριο οι ελβετικές αρχές αποκάλυπταν την ύπαρξη μιας διεθνούς σπείρας   που έκανε   απατες με τηλεφωνικές κάρτες. Επί κεφαλής του παράνομου αυτού δικτύου ήταν ο Ινδός Σιχ Ρατζιτ Μασουτα, ιδιοκτητης της εταιρείας  World Telecom Network AG με έδρα την Βασιλεια αλλα με παρακλάδια σε όλην Ευρώπη.Η εταιρεία αυτή πωλoυσε τηλεφωνικές κάρτες τις οποιες χρησιμοποιούσαν κυρίως μετανάστες για υπεραστικές κλήσεις.Η απατη συνίστατο στο ότι  πραγματικός χρόνος τηλεφωνίας αυτών των καρτών   ήταν μικρότερος από τον χρόνο τον οποιο ανέγραφε η κάρτα και τον οποιο αγόραζαν οι χρήστες. Ο Ινδός επιχειρηματίας είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις ελβετικές αρχές όταν είχε συμμετάσχει στην απόπειρα δολοφονίας ενός Ινδού πολιτικού στη Ρουμανια .Για αυτή του την πράξη είχε καταδικασθεί σε πολύμηνη φυλάκιση .

 Μαζί με τον Ινδό επιχειρηματία, συνελήφθη σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου  και μια Ελληνίδα  η οποια ήταν στενή του συνεργάτις και υπεύθυνη του οικονομικού τμήματος της εταιρίας. Τα τοπικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν το όνομα της.Οπως μάθαμε πρόκειται για την Ελληνίδα πενηντάχρονη επιχειρηματία Ο.Τ.(σ.σ. τα πλήρη στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) η οποια μετα από μερικούς  μήνες παραμονής στην φυλακή αποφυλακίσθηκε (τον Φεβρουάριο 2007) με εγγύηση,  σε αντίθεση με τον Ινδό επιχειρηματία για τον οποιο οι ελβετικές αρχές έκριναν ότι θα έπρεπε να παραμείνει  στην φυλακή.μέχρι την δικη.
 
Οι  λόγοι για τους οποιους η Γενική Εισαγγελία  της Βέρνης    άσκησε τη δίωξη εναντίον της Ο.Τ και  του Μασουστα,σύμφωνα πάντοτε με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ , ήσαν απατη και ξέπλυμα χρήματος.Επρόκειτο δηλαδή για καθαρά οικονομικά εγκλήματα.
Ομως στο απόρρητο αρχείο της διπλωματικής αλληλογραφίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η ιστορία εμφανίζεται με  εντeλως διαφορετικές διαστάσεις:  Η Ο.Τ  θεωρείται    επικίνδυνη   διεθνής τρομοκράτης και ο λόγος για τον οποιο είχε συλληφθεί από τις Ελβετικές αρχές αποδίδεται στο γεγονός  ότι  συνεργαζόταν με ξένες  τρομοκρατικές οργανώσεις μεταξύ των οποιων και η Αλ Κάιντα!

Σε απόρρητο υπόμνημα  με τίτλο «Ελληνίδα φυλακισμένη Βέρνη»  το οποιο υπογράφεται από τον Ελληνα πρσσβυ της Ελλάδας στην Ελβετία Ιωάννη .Θωμόγλου ( 17/11/06) αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξης:

« Η Ο.Τ. (σ.σ. στο πρωτότυπο αναφέρεται το όνομα) προφυλακίστηκε , μετα από πληροφορίες Ελβετών ότι είναι αναμεμειγμένη σε υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας.Φαίνεται πως η εν λόγω είχε σχέσεις με κυκλώματα ξεπληματος χρημάτων ,οποια διοχετεύονταν υπογείως προς τρομοκρατικές οργανώσεις.Επί κεφαλής κυκλώματος φέρεται Ινδός Σιχ επιχειρηματίας Ραντξιτ Μασουτα ο οποιος φαίνεται είχε αναμιχθεί κατά το παρελθόν σε απόπειρες δολοφονίας Ινδών διπλωματων.Σύμφωνα με εδώ δημοσιεύματα ,στα οποια αναφέρεται Ελληνίδα κρατούμενη ως Ολγα Τ ,κύκλωμα χρηματοδοτούσε κυρίως οργάνωση Τίγρεων Ταμίλ Σρι Λάνκα ,ενώ ενδέχεται να διοχετευτηταν χρήματα τόσο προς Χαμάς όσο και προς Αλ Κάιντα».

Το κρατικό λοιπόν αυτό  εγγραφο υποστηρίζει τα εξης:

* Οτι η Ο.Τ. συνελήφθη από τις Ελβετικές αρχές επειδή εμπλεκόταν σε μια υπόθεση χρηματοδότησης  επικίνδυνων διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων

* Οτι υπήρξαν δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες  σύμφωνα με τα οποια τα χρήματα διοχετεύονταν στους Ταμίλ Τίγρεις,την Χαμάς και την Αλ Κάιντα-δηλαδή τρεις οργανώσεις τις οποιες η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί τρομοκρατικές. .

Μετα από εξαντλητική   ερευνα   διαπιστώσαμε ότι ούτε μια αράδα  του  ενοχοποιητικου απορρητου διπλωματικού  εγγράφου δεν ανταποκρίνεται στην πραγμaτικοτητα!
.
Η Ο.T   δεν συνελήφθη ούτε  προφυλακίσθηκε από τις Ελβετικές αρχές επειδή  είχε οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατία. «Παρ όλο που δεν μπορώ να αναφερθώ στο περιεχομενο των κατηγοριών» μας λέει ο δικηγόρος της Ο.Τ Ηλίας Μπισιας « μπορώ να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά  ότι πουθενά στο κατηγορητήριο δεν γίνεται αναφορά έμμεσα η άμεσα σε τρομοκρατία».

Η ιδια η κατηγορουμενη έμεινε άφωνη όταν της αναφέραμε το περιεχομενο του ενοχοποιητικου ελληνικού κρατικού εγγράφου:”Ούτε μια στις δέκα φορες που με ανέκριναν δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά σε τρομοκρατία».

Οπως μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε  οι κατηγορίες που αναφέρονται στην δικογραφία αφορούν  αποκλειστικά και μονο την απατη με τις τηλεκάρτες.Στην επίσημα ετήσια έκθεση για το 2006 της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Δίωξης Εγκλήματος (εκδ Μάιο 2007) γίνεται αναφορά στην υπόθεση  της «απάτης με τηλεκάρτες και ξέπλυμα χρήματος» στην οποια οι οι κατ εξοχήν εμπλεκόμενοι είναι «ένα τόμο ινδικής καταγωγής και η συνεταιρος του».Ούτε λέξη για τρομοκρατία ,Χαμάς η Αλ Κάιντα!  

Ούτε αληθεύει ο ισχυρισμός ότι στα δημοσιεύματα του ελβετικού τύπου γίνεται αναφορά σε σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.Ολα σχεδόν τα δημοσιεύματα εξαντλούν το ρεπορτάζ τους στο θέμα της απάτης και το αντιμετωπζουν ως «Telecom-Skandal”.

Υπήρξε ένα δημοσίευμα του εντυπου Facts (2/11/2006) το οποιο υπέγραφε ο   δημοσιογράφος Μαρτι Στολ στο οποιο γινόταν αναφορά στη σχέση εταιριών απάτης με τηλεκάρτες με την διεθνή τρομοκρατία.Ομως το δημοσίευμα  αναφερόταν  σε μια υπόθεση στην Βρετανια και σε έρευνες  της Σκότλαντ Γιάρντ.!

«Δεν υπήρχε καμια σχέση μεταξύ της υπόθεσης της Σκότλαντ Γιάρντ και της υπόθεσης της Ελβετίας .Δεν μπόρεσα να τεκμηριώσω την ύπαρξη οποιασδήποτε σύνδεσης » μας είπε ο κ.Στολ όταν επικοινωνήσαμε μαζί του..Οταν του αναφέραμε ότι σε επίσημα έγγραφα του Ελληνικού υπουργείου εξωτερικών  η Ο.Τ. αναφερόταν ότι είχε συλληφθεί από τις τοπικές αρχές ως συνεργάτης της διεθνούς τρομοκρατίας  ο  Ελβετός δημοσιογράφος έμεινε άφωνος: «Καλά» μας ρώτησε « στην βάση ποιων στοιχείων μια ελληνική κρατική υπηρεσία εξάγει τέτοια αυθαίρετα και επικίνδυνα συμερασματα;”

                 Από την Βας.Σοφιας  στο Λανγκλει;

. Η υπόθεση της Ο.Τ. είναι ίσως ενδεικτική για τον προπο με τον οποιο κατασκευάζονται στην Ελλάδα «ύποπτοι»  και καταστρέφονται ζωές.Χωρίς κανένα στοιχείο ,χωρίς καμια απόδειξη- ούτε καν ένδειξη.

Αυτό που καθιστά τέτοιους είδους ενοχοποητικα  απόρρητα  κρατικά  έγγραφα ιδιαιτερα επικίνδυνα είναι ότι δεν θα εξαφανισθούν ποτε  ούτε θα ξεχασθούν   κάπου στα αρχεία .Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας εναντίον της τρομοκρατίας θα βρουν  πιθανότατα τον  δρόμο τους προς την Ιντερπόλ,την CIA ,την MΙ 6 και άλλες  ανάλογες υπηρεσίες.Οταν ο νέος πρωθυπουργός της Αγγλίας Γκόρντον Μπράουν ανακοινώνει ως το πρώτο μετρο του την παράταση του χρόνου προφυλάκισης των υποπτων για τρομοκρατικές ενέργειες με το εύλογο επιχείρημα  ότι η συλλογή αποδείξεων  απαιτεί την χρονοβόρα συνεργασία ξένων υπηρεσιών, γίνεται εύκολα κατανοητό τι σημαντικό ρολο παίζει  στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας  η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των  υπηρεσιών διαφορων κρατών.

Αυτό άλλωστε επειβεβαιωσε και σε πρόσφατη ( 13 Ιουνίου)   συνέντευξη του   στην αγγλόφωνη Καθημερινή ο ( απερχόμενος) πρεσβυς των ΗΠΑ Τσαρλς Ράις ,όταν εξήρε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην αντιμετώπιση του κινδύνου της Ισλαμικής τρομοκρατίας (δηλαδή της Αλ Κάιντα)

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συνεργασίας είναι εντελώς απίθανο ότι μια τέτοια σοβαρή πληροφορία –που αναφέρεται σε Ελληνες συνεργάτες της Αλ Κάιντα-και προέρχεται από μια τόσο σοβαρή πηγή -όπως το ελληνικό ΥΠΕΞ -δεν θα  καταλήξει,μεταξύ άλλων , στο αρχηγείο της CIA στο Λανγκλει. 

 Αυτές οι «πληροφορίες» θα βρουν επίσης το δρόμο τους; προς τις ενδιαφερόμενες  υπηρεσίες στην Ελλάδα.Αντίγραφο του  διπλωματικού εγγράφου βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μας  ,στο απόρρητο αρχείο του υπουργού Δημοσιας Τάξης…

Ενα  τέτοιο εγγραφο θα συνοδεύει σαν αόρατος ίσκιος τον στιγματισμένο σε όλη του την ζωη χωρίς ποτε του να το μάθει.Θα τον συνοδεύει  στα τεξειδα του στο εξωτερικό,στην επαγγελματική του πορεία,στις οικονομικές συνδιαλλαγές του με το δημόσιο κλπ .Χωρίς να μάθει ποτε για  την ύπαρξη του χωρίς να καταλάβει ποτε τους λόγους για την «γκαντεμιά» που τον συνοδεύει σε όλη του την ζωη.

«Σε όλη την διάρκεια της προφυλάκισης  μου» μας λέει η Ο.Τ. « δεν είχα ποτε μου οποιαδήποτε επαφή  με τις ελληνικές αρχές.Πως μπορούν να βγάζουν τέτοια απίστευτα συμερασματα χωρίς να μου έχουν μιλήσει ποτε;”

Η περίπτωση της Ο.Τ. αφορά άραγε  μια μεμονωμένη περίπτωση η προκειτα για μέρος μιας γενικευμένης πρακτικής;Για κάθε τέτοιο απορητο εγγραφο που βλέπει το φως της δημοσιότητας υπάρχουν άραγε εκατοντάδες ανάλογα  που δεν θα αποκαλυφθούν ποτε;

Κανεις δεν μπορεί να γνωρίζει. Επικαλούμενο το  παραμύθι των «ευαίσθητων εθνικών θεμάτων» το Ελληνικό ΥΠΕΞ  απολαμβάνει μια ιδιότυπη θεσμική αδιαφάνεια (βλ «μυστικά κονδύλια») καθώς και ασυλία  από τον κοινοβουλευτικό και από τον δημοσιογραφικό έλεγχο.

Οπς ακριβώς συμβαίνει και στις  άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου..

2 Σχόλια »

  1. Οι “ζωες των αλλων” στην Ελλαδα

    Ανωτερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών «φακελλωνουν» συμπολίτες μας χαρακτηρίζοντας τους ως διεθνείς τρομοκράτες και μάλιστα με δι…

    Παράθεση από buzz — Αύγουστος 4, 2007 @ 9:30 πμ | Απάντηση

  2. Και τώρα, με τις πυρκαϊές, που έχουν αποδοθεί σε ξένους πράκτορες, κέντρα κ.λπ. («ασύμμετρη απειλή» κατά Πολύδωρα), δραστηριοποιούνται η Ε.Υ.Π. και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Αλίμονό μας!

    Σχόλιο από Averell — Αύγουστος 27, 2007 @ 5:06 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: