matchpoint

Σεπτεμβρίου 3, 2007

Οι γυναικες,τα ψωνια και το ροζ

Filed under: Evolutionary biology — Takis Michas @ 11:20 πμ

ID: 1489765
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 03/09/2007
Σελ.: 62
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Οι γυναίκες, τα ψώνια και το ροζ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα νέων ερευνών και πειραμάτων, που ενισχύουν την άποψη ότι η προϊστορική κληρονομιά μας εξακολουθεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις σημερινές συνήθειες και προτιμήσεις μας. Ο εγκέφαλός μας διαμορφώθηκε κάτω από τις πιέσεις της φυσικής επιλογής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης και αναπαραγωγής που αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνηθειών μας είναι η μακρά περίοδος του Πλειστόκαινου όπου οι άντρες κυνηγούσαν και οι γυναίκες συνέλεγαν καρπούς. Πολλές από τις σημερινές συνήθειές μας έχουν τις ρίζες τους σε εκείνη την περίοδο, όπως, μεταξύ άλλων, δείχνουν δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα και γνώρισαν ευρεία δημοσιότητα στα διεθνή ΜΜΕ.

Η πρώτη έρευνα έδειξε -κάτι που ίσως υποπτευόμασταν όλοι μας- ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερη σχέση με τα ψώνια από ό,τι οι άνδρες. Συγκεκριμένα, μπορούν να θυμούνται καλύτερα τις τοποθεσίες των μαγαζιών από όπου ψωνίζουν. Σε ένα πείραμα που έκανε ο καθηγητής Βιολογίας Τζόσουα Νιού. χρησιμοποίησε μια ομάδα που αποτελείτο από 41 άνδρες και 45 γυναίκες, την οποία περιέφερε σε μια λαϊκή αγορά για να ψωνίσει τρόφιμα. Κάθε μέλος της ομάδας επισκέφθηκε 6 πάγκους από τους 90 που είχε η αγορά, όπου δοκίμαζε ένα φρούτο ή μια άλλη τροφή. Μετά την επίσκεψή του στους 6 πάγκους, το κάθε μέλος της ομάδας επέστρεφε στο κέντρο της λαϊκής αγοράς. Εκεί, ο επικεφαλής του πειράματος ζητούσε από τον καθένα να υποδείξει με βέλη σ’ ένα χαρτί τα μέρη στα οποία ήταν οι πάγκοι που επισκέφθηκε. Οι γυναίκες ήταν κατά μέσον όρο 9 φορές πιο ακριβείς σε σχέση με τους άνδρες στις υποδείξεις τους για την τοποθεσία των πάγκων που είχαν επισκεφθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νιου, τα αποτελέσματα του πειράματος δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στην επισήμανση της τοποθεσίας όπου μπορεί να βρει κανείς (μη κινούμενη) τροφή. Το γυναικείο αυτό χαρακτηριστικό εξηγείται από το γεγονός ότι οι γυναίκες, ακολουθώντας τον προϊστορικό καταμερισμό της εργασίας, ειδικεύονταν στη συλλογή τροφής. Το ότι μπορούσαν, λοιπόν, να θυμούνται και να ξαναβρίσκουν μια τοποθεσία όπου θα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τροφή, οπωσδήποτε ήταν μια πολύ χρήσιμη για την επιβίωσή τους εξελικτική προσαρμογή.

Η άλλη έρευνα αφορούσε τις προτιμήσεις των χρωμάτων των δύο φύλων. Η έρευνα αυτή, την οποία καθοδηγούσε η Αγγλίδα καθηγήτρια Οπτικής Νευροεπιστήμης Ανία Χούλμπερτ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, είχε επίκεντρο τις προτιμήσεις χρώματος των δύο φύλων. Το δείγμα αποτελείτο από 208 άτομα, άνδρες και γυναίκες, Αγγλους και Κινέζους (συμπεριλήφθηκαν και αλλοεθνείς, έτσι ώστε να περιοριοστεί ο παράγων «πολιτισμικές επιρροές» στην επιλογή χρώματος). Σε κάθε μέλος της ομάδας παρουσιάζονταν δεκάδες ζεύγη χρωμάτων, από τα οποία έπρεπε να επιλέξει. Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

* Και τα δύο φύλα έδειξαν μια προτίμηση στο γαλάζιο.

* Οι γυναίκες έδειξαν μια προτίμηση στο κόκκινο και στις αποχρώσεις του (π.χ. ροζ) έναντι του πρασίνου ενώ οι άνδρες την ακριβώς αντίστροφη προτίμηση.

Σύμφωνα με τη δ/ρα Χούλμπερτ, η καθολική προτίμηση στο γαλάζιο εξηγείται από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των χιλιάδων χρόνων, που ο άνθρωπος έζησε στην αφρικανική σαβάνα, ο γαλάζιος ουρανός ήταν ένδειξη καλού καιρού. Ηταν επίσης ένδειξη του ότι το νερό ήταν καθαρό.

Η προτίμηση τώρα των γυναικών στις αποχρώσεις του κόκκινου έναντι του πρασίνου εξηγείται και αυτή στη βάση τού αρχικού καταμερισμού εργασίας των δύο φύλων. Στον βαθμό που οι γυναίκες ειδικεύονταν στην συλλογή καρπών, προτιμούσαν εκείνους που είχαν κοκκινωπό χρώμα, δηλαδή, αυτούς που ήταν ώριμοι. Οι γυναίκες εκείνες που έδειχναν προτίμηση προς το κόκκινο είχαν ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, το οποίο σταδιακά επικράτησε. Γι’ αυτό και σήμερα το ροζ είναι το αγαπημένο χρώμα των γυναικών.

Ομως, υπάρχουν και άλλοι ερευνητές, οι οποίοι αμφισβητούν τα συμπεράσματα της δρ Χούλμπερτ σχετικά με το χρώμα. Ετσι, οι αμφισβητίες επισημαίνουν ότι το ροζ πριν από μερικούς αιώνες ήταν το αγαπημένο χρώμα των ανδρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα γυναικείο αγγλικό περιοδικό του 1918 ανέφερε: «Σήμερα, είναι ο κοινά αποδεκτός κανόνας ότι τα κορίτσια θα πρέπει να φοράνε μπλε και τα αγόρια ροζ»! Από την πλευρά της, η δρ Χούλμπερτ ετοιμάζει μια νέα έρευνα, που θα έχει ως δείγμα νήπια, ελπίζοντας ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν την τελική απάντηση.

http://www.tmichas.wordpress.com

2 Σχόλια »

  1. ρε τα ψωνια…

    Σχόλιο από Toni V — Σεπτεμβρίου 9, 2007 @ 1:24 μμ | Απάντηση

  2. άλλη μια απόδειξη του πόσο κακό κάνει η συνήθεια, γιατί κάνει το χέρι επιδέξιο και το μυαλό νωθρό (όπως έχει πει και η Άντζελα Δημητρίου)

    Σχόλιο από GAGG — Σεπτεμβρίου 28, 2007 @ 11:16 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: