matchpoint

Νοέμβριος 11, 2007

Οπου οι γονείς παίρνουν την παιδεία στα χέρια τους!

Filed under: Politics and Economics — Takis Michas @ 2:30 μμ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Φανταστείτε μια ομάδα γονέων, από αυτούς των οποίων τα παιδιά δεν μπορούν να προσέλθουν στα σχολεία λόγω των καταλήψεων, να πήγαινε στον υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη και να του ζητούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ένα δικό τους Γυμνάσιο ή Λύκειο χρηματοδοτούμενο κατά 80% από το κράτος. Ο υπουργός, υποθέτω, θα τους άκουγε ευγενικά και μετά θα τους έστελνε σπίτια τους, διερωτώμενος αν είχαν σώας τας φρένας τους. Διότι εδώ είναι Ελλάδα, όπου τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θεωρούνται εξωγήινες. Ακόμα και οι πολιτικές δυνάμεις που δεν χάνουν ευκαιρία να θριαμβολογούν για τις πρωτοβουλίες της «κοινωνίας των πολιτών» ή να πρωτοστατούν στην υποστήριξη των «κοινωνικών κινημάτων» θα αντιμετώπιζαν με τρόμο μια τέτοια ενέργεια.

Αντίθετα, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι περίπου αυτονόητες σε χώρες όπως η Δανία. Εκεί ομάδες γονέων έχουν το δικαίωμα να στήσουν το δικό τους σχολείο, να προσλάβουν δασκάλους ή καθηγητές και να ζητήσουν από το κράτος ή τις δημοτικές αρχές ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της λειτουργίας τους. Επίσης στη Δανία ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2005 επιτρέπει σε κάθε γονιό να επιλέγει αν θα στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικό η δημόσιο εκπαιδευτήριο. Στην περίπτωση που επιλέξει ιδιωτικό ίδρυμα τα δίδακτρα θα καλυφθούν από το κράτος.

Φυσικά αυτές οι καταστάσεις δεν δημιουργήθηκαν από μόνες τους με θεία επιφοίτηση. Θέλει δουλειά πολλή για να γυρίσει ο ήλιος, όπως έλεγε και ο ποιητής. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται συνειδητοποιημένους πολίτες που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα των παιδιών τους. Κάτι το οποίο έχει η Δανία και το οποίο απουσιάζει στην Ελλάδα. Οπως δείχνει άλλωστε η ιστορία που ακολουθεί:

Οπως συμβαίνει και αλλού έτσι και στη Δανία τα τελευταία έτη παρατηρήθηκε μια περικοπή στις δημόσιες -δημοτικές- δαπάνες που αφορούν τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό είχε αποτέλεσμα την επιδείνωση της λειτουργίας τους που έπαιρνε τη μορφή μείωσης των θέσεων, δυσαρέσκειας και απεργιών του διδακτικού προσωπικού, αύξησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών κ.λπ.

Αυτό οδήγησε πολλούς γονείς να προσπαθήσουν να πάρουν τους σταθμούς στα χέρια τους. Ετσι, ζήτησαν από τις δημοτικές αρχές να τους παραχωρήσουν τη δυνατότητα λειτουργίας τους ως μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Οπως και έγινε. Με την πράξη της παραχώρησης οι γονείς απέκτησαν την πλήρη νομική και οικονομική ευθύνη γι’ αυτά τα ιδρύματα.

Ετσι, σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη Δανία «ιδιωτικοί» παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, η διοίκηση των οποίων είχε παραχωρηθεί από τις δημοτικές αρχές στους γονείς. Με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια εκρηκτική αύξηση στον αριθμό αυτών των ιδρυμάτων. Ετσι, μέσα σ’ ένα έτος ο αριθμός αυτών των ιδρυμάτων αυξήθηκε από 19 σε 70 σε όλη τη χώρα.

«Οι δημοτικές αρχές», δήλωνε στα ΜΜΕ της χώρας ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος της «ιδιωτικοποίησης» των παιδικών σταθμών, «θα πρέπει να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να παρέχουν νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς διότι η κοινωνία των πολιτών και οι απλοί άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν καλύτερα -και πρέπει να το κάνουν- τέτοιες γενικές κοινωνικές υπηρεσίες. Οι δημοτικές αρχές θα πρέπει να περιοριστούν στο να φροντίζουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».

Πράγματι, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η (αριστερή) εφημερίδα Information, τα νέα αυτά ιδρύματα από τη στιγμή που πέρασαν στον έλεγχο των γονέων βελτίωσαν σημαντικά τα οικονομικά τους, γεγονός που τους επέτρεψε να απασχολούν περισσότερους παιδαγωγούς με ελάχιστη αύξηση των διδάκτρων. Επίσης μείωσαν δραματικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να έχουν οι απασχολούμενοι περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στα παιδιά.

Φυσικά υπάρχει και μια μερίδα της κοινής γνώμης που ανησυχεί με αυτές τις εξελίξεις θεωρώντας ότι αποτελούν τον προθάλαμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των μηχανισμών κοινωνικής ευημερίας. Ομως η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι αυτές οι εξελίξεις αποτελούν νίκη της «κονωνίας των πολιτών». Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο μανιφέστο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας αναγνωρίζει πως η «κοινωνία των πολιτών» θα πρέπει να λαμβάνει ενεργά μέρος στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που μέχρι σήμερα άνηκαν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες της κρατικής γραφειοκρατίας. Επίσης οι εξελίξεις αυτές έδειξαν, όπως επισήμαναν τα τοπικά ΜΜΕ, πόσο ισχυρή ομάδα πίεσης είναι οι γονείς από τη στιγμή που συνειδητοποιούν τα συμφέροντά τους. «Γονιοί συνειδητοποιημένοι, ποτέ νικημένοι», όπως λέει και το γνωστό σύνθημα.

 

http://www.tmichas.wordpress.com

5 Σχόλια »

 1. Βάλε τον τίτλο στη σωστή θέση για να μπορώ να κάνω παραπομπή στο κείμενό σου! Είναι μετέωρο τώρα.

  Σχόλιο από sfrang — Νοέμβριος 11, 2007 @ 10:00 μμ | Απάντηση

 2. Δίκοπο μαχαίρι αυτό Τάκη! Ήδη εκμεταλλεύονται τη ρύθμιση ομάδες μουσουλμάνων και φτιάχνουν ιερατικά σχολεία με έξοδα του δανέζικου κράτους. Αυτές οι φιλελεύθερες ρυθμίσεις είναι σημαντικές και αξιέπαινες, όταν υπάρχει μια ομογενοποιημένη κοινωνία. Στη Δανία και στις λοιπές σκανδιναβικές χώρες υπάρχουν όμως σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα ενταθούν σύντομα. Να δούμε πώς θα εμφανιστούν τα ίδια προβλήματα στα δικά μας μέρη που δεν έχουμε και παράδοση ανοχής.

  Σχόλιο από sfrang — Νοέμβριος 12, 2007 @ 4:42 μμ | Απάντηση

 3. Αυτο το προβλημα δεν αφορα τοσο το νηπιαγωγειο.Ομως και στα αλλα σχολεια στο βαθμο που υπαρχει ελεγχος απο το κρατος οσον αφορα την διδακτεα υλη και το προσωπικο δεν νομιζω οτι το προβλημα ειναι μεγαλο.Το μεγαλο προβλημα με την μουσουλμανικη κοινοτητα στην Δανια ειναι οτι δεν εχει καταφερει να ενταχθει στην αγορα εργασιας.Η ανελαστικοτητα οσον αφορα τον κατωτατο μισθο σε συνδυασμο με το γεγονος οτι τα μελη αυτης της κοινοτητας δεν διαθετουν τις γνωσεις για την συμμετοχη σε μια τοσο τεχνολογικα σοφιστικε οικονομια οπως η δανικη,τους καθιστα μη απασχολησιμους.Φυσικα δεν βοηθουν ουτε τα αντικινητρα για προσληψεις που δημιουργει,αφ ενος το εκτεταμενο συστημα κοινωνικων παροχων και αφ ετερου τα στερεοτυπα που υπαρχουν μεταξυ πολλων Δανων εργοδοτων για τους μουσουλμανους-η μαλλον για τους προερχομενους απο την Μεση Ανατολη.

  Σχόλιο από Takis Michas — Νοέμβριος 12, 2007 @ 5:02 μμ | Απάντηση

 4. Βαλε στο νου σου τους θλιβερους τυπους που συμμετεχουν στους συλλογους γονεων και κηδεμονων στην ελλαδα και θα παρεις αυτοματα την απαντηση.

  Σχόλιο από Toni V — Νοέμβριος 13, 2007 @ 6:26 πμ | Απάντηση

 5. Η εκπαίδευση κατ’ οίκον είναι παράνομη στην Ελλάδα? Δεν μπορούμε να μισθώσουμε δασκάλους να διδάξουν γράμματα στα παιδιά μας σε σπίτι? Αν το κάνουμε κυνδυνεύουμε να συρθούμε στα δικαστήρια?Yπάρχει κάποια εγκύκλιος (έστω από την ευρωπαϊκή ένωση) που να επιτρέπει το homeschooling?

  Σχόλιο από doll — Μαΐου 2, 2009 @ 9:34 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: