matchpoint

Δεκέμβριος 3, 2007

«Οι χορηγίες οδηγούν στη διαπλοκή»

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 9:38 πμ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΡΑΪΧ (Πρώην υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ)

 

«Οι χορηγίες οδηγούν στη διαπλοκή»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

 

«Οταν οι επιχειρήσεις δείχνουν κοινωνική ευαισθησία, τότε κινδυνεύει η δημοκρατία»! Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου βρίσκεται ο καθηγητής Ρόμπερτ Ράιχ, ξεχωριστή φυσιογνωμία στον χώρο της αριστερής οικονομικής σκέψης στις ΗΠΑ. Υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Κλίντον και στενός συνεργάτης του Μπιλ και της Χίλαρι, είχε πρωτοστατήσει στην αύξηση του βασικού μισθού, στη δημιουργία προγραμμάτων επανεκπαίδευσης των εργαζομένων και στην κατάργηση της παιδικής εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα από τη θέση του, ως καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, προσπαθεί με τα βιβλία και την αρθρογραφία του να συμβάλει στη διατύπωση μιας νέας προοδευτικής οικονομικής πολιτικής.

Σε αποκλειστική τηλεφωνική του συνέντευξη στην «Οικονομία» μάς ανέπτυξε ορισμένες από τις πρόσφατες ιδέες του σχετικά με τους στόχους μιας τέτοιας πολιτικής.

«Νομίζω ότι ο κύριος στόχος πρέπει να είναι αναμφίβολα η πάλη εναντίον των διαπλεκόμενων συμφερόντων επιχειρήσεων-κράτους. Η σημερινή φάση του σουπερκαπιταλισμού διακρίνεται από τον οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού οι επιχειρήσεις δαπανούν τεράστιους πόρους προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν ευνοϊκά για αυτές μέτρα. Ομως αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία. Η κούρσα για την απόκτηση επιρροής στο πολιτικό επίπεδο πνίγει τη φωνή του μέσου πολίτη».

Σύμφωνα πάντως με τον συνομιλιτή μας, ένα τμήμα της αριστεράς κάνει τεράστιο λάθος όταν βλέπει τη «διαπλοκή» ως μια συνειδητή συνωμοσία των επιχειρήσεων εναντίον των πολιτών.

«Δεν πρόκειται για συνωμοσία αλλά για μια νομοτελειακή εξέλιξη που υπαγορεύεται από τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στο σημερινό τουρμποκαπιταλισμό».

Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές είδαμε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιούνται για να βοηθήσουν οικονομικά τους πυρόπληκτους. Παράλληλα οι επιχειρήσεις προσφέρουν χορηγίες, στήνουν φιλανθρωπικά ιδρύματα, λαμβάνουν μέρος σε εκστρατείες υπέρ «πολιτικά ορθών» στόχων (περιβάλλον, καταπολέμηση ασθενειών κ.λπ).Τα τελευταία τριάντα χρόνια οι επιχειρήσεις επιδεικνύουν σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό «κοινωνική ευαισθησία». Ζητήσαμε από τον συνομιλιτή μας να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις.

«Είναι πολύ επικίνδυνες. Θεωρώ ότι είναι λάθος των προοδευτικών δυνάμεων να πιέζουν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα «κοινωνικό ρόλο». Με αυτό τον τρόπο το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να αυξάνουμε τη διαπλοκή και την επιρροή των επιχειρήσεων στην κοινωνία. Τις περισσότερες φορές, άλλωστε, πρόκειται για μια άσκηση δημόσιων σχέσεων».

Ομως οι αντιρρήσεις του συνομιλιτή μας στον «κοινωνικό ρόλο» των επιχειρήσεων είναι βαθύτερες. Ο καθ. Ράιχ πιστεύει ότι αυτή η φιλολογία οδηγεί άμεσα στην υπονόμευση της δημοκρατίας:

«Από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε στις επιχειρήσεις έναν «κοινωνικό ρόλο» τους δίνουμε δικαιώματα και εξουσίες που δεν τους ανήκουν. Στην ουσία διευρύνουμε τις αρμοδιότητές τους και άρα την δύναμη τους. Προκαλούμε τη διαπλοκή. Οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι εκείνες που αποφασίζουν και υλοποιούν κοινωνικούς στόχους και όχι οι επιχειρήσεις. Με ποιο δικαίωμα αποφασίζει μια επιχείρηση να επιτελέσει ένα κοινωνικό στόχο, να κάνει μια αγαθοεργία; Ποιος της έδωσε το δικαίωμα να λειτουργεί ως ηθικός κριτής;»

Προσωπικά, μας φαίνεται δύσκολο να κατανοήσουμε πως η χορηγία μιας επιχείρησης για την αναδάσωση μιας περιοχής ενέχει πολιτειακούς κινδύνους. Ομως ο συνομιλιτής μας έχει διαφορετική άποψη:

«Τίποτα δεν είναι αθώο. Οταν δεχόμαστε ότι οι επιχειρήσεις έχουν κάποια ηθική ή κοινωνική ευθύνη στην ουσία αποπροσανατολίζουμε τους πολίτες από το ότι είναι ο ρόλος της δημοκρατίας και όχι των επιχερήσεων να καθορίζουν τους κοινωνικούς στόχους».

Και ποιος είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων; «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στη σημερινή εποχή του σουπερκαπιταλισμού η επιχείρηση έχει υποχρεώσεις μόνο προς τους μετόχους της και προς τους καταναλωτές. Στους πρώτους πρέπει να αποφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις για τα χρήματα που επένδυσαν και στους δεύτερους να προσφέρει ποιοτικά προϊόντα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αφεθούν να κάνουν αυτό για το οποίο σχεδιάσθηκαν. Να ανταποκρίνονται δηλαδή στις ανάγκες του καταναλωτή, έτσι ώστε να μεγιστοποιούν τις αποδόσεις των μετοχών. Αποτελεί τρομερό λάθος να προσπαθούμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανάγκες ή να αποκτήσουν κοινωνική υπευθυνότητα. Αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών».

Ο καθ. Ράιχ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια σαφής οριοθέτηση του χώρου των επιχειρήσεων και του χώρου των δημοκρατικών διαδικασιών.

«Οι επιχειρήσεις σχεδιάσθηκαν για να αυξάνουν την οικονομική πίτα. Τίποτα περισσότερο. Η δημοκρατία θέτει τους κανόνες για το πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η πίτα θα μοιρασθεί μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών αγαθών».

Οποιαδήποτε παρέκκλιση απ’ αυτή την αρχή, οποιαδήποτε άμβλυνση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ δημοκρατίας και επιχειρήσεων, οδηγεί σε προβλήματα.

«Ο στόχος της δημοκρατίας είναι να πετύχει στόχους που δεν μπορούμε να πετύχουμε ως άτομα. Ομως η δημοκρατία δεν μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους της όταν οι εταιρείες χρησιμοποιούν την πολιτική προκειμένου να προωθήσουν ή να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση ή όταν αναλαμβάνουν κοινωνικές ευθύνες τις οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα και δεν είναι ο ρόλος τους να αναλαμβάνουν».

 

2 Σχόλια »

 1. Τά Φράκταλς.

  Καλός είναι αυτός ο έσχατος Ράϊχ
  πάλι καλά που δε
  ζητά να επιστρέψει ο Προμηθέας τη φωτιά
  και οι πρωτόπλαστοι στο χαμένο Παράδεισο
  τό μήλο της γνώσεως.

  ΄Καλώς νά τρώμε χωρίς ν’ αφοδεύουμε διότι
  βρωμάνε
  τί τίς θές τις κουτσουλιές άν δε τις κάνεις κοπριές;

  Η επιχείρηση συνιστά το πολίτευμα
  τό μέρος τό όλον
  το όλον τό μέρος
  σαν από θεωρία φράκταλς.

  Σχόλιο από gb — Δεκέμβριος 9, 2007 @ 10:23 πμ | Απάντηση

 2. Guess who just brightened up my day? 🙂 Thanks a lot!

  Σχόλιο από daily amusing — Δεκέμβριος 12, 2007 @ 12:29 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: