matchpoint

Φεβρουαρίου 15, 2008

Πατριωτες Μεσογειακου τυπου

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 6:33 πμ
Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Προσάρτηση της Κωνσταντινούπολης «ονειρεύεται» η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων φοιτητών! Ομως, ταυτόχρονα οι ερωτώμενοι διαφωνούν με την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να διδάσκουν την ίδια ιστορία που διδάχθηκαν οι παλαιότερες γενιές.

Χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «Μεσογειακούς» και λατρεύουν το Ελευθέριο Βενιζέλο. Δέχονται το σχολείο και τις εφημερίδες ως κυριότερη πηγή γνώσης για την Ιστορία και απορρίπτουν την τηλεόραση. Παράλληλα, όμως, θεωρούν την διδασκαλία και τα βιβλία της Ιστορίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «απωθητικά» και «αδιάφορα».

Αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα μιας σφυγμομέτρησης μεταξύ φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, που επιμελήθηκαν οι πανεπιστημιακοί Βασ. Γούναρης, Δημ. Λυβανιός, Νικ. Μανιτάκης και Γ. Στεφανίδης.

1 Στο ερώτημα για το πόσο παλιό είναι το ελληνικό έθνος το 50,2% αναφέρεται στην αρχαιότητα, ενώ το 46,5% το θεωρεί φαινόμενο της νεότερης εποχής. Το σχετικό ισοζύγιο στις γνώμες ανατρέπεται στο δείγμα των πρωτοετών του τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ όπου μόνο ένας στους τρεις υιοθετεί τη νεωτερική άποψη για τη δημιουργία του έθνους μεταξύ 18ου και 20ού αιώνα.

Αυτό, σύμφωνα με τους εκπονητές της μελέτης, «αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό για τη διαφορετική ιστορική προσέγγιση του εθνικού φαινομένου από τη μέση και την ανώτερη εκπαίδευση».

2 Τα δύο τρίτα των ερωτώμενων (67%) πιστεύει ότι η δυτικοευρωπαϊκή επιρροή έπαιξε τον πιο αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Ακολουθούν η αρχαία ελληνική (41%), η βυζαντινή (38%), η οθωμανική (28%), η βαλκανική (17%) και η αμερικανική (17%).

3 «Μεσογειακός» είναι ο όρος με τον οποίο η πλειοψηφία (69%) περιγράφει τον σύγχρονο Ελληνα. Ακολουθεί το «Ευρωπαίος» (44%), το «Βαλκάνιος» (18%) και το «Μεσανατολίτης» (12%).

4 Η ελληνική γλώσσα (85%), η ιστορία (78%), η παράδοση και ο κοινός πολιτισμός (69%) είναι τα στοιχεία που θεωρούνται ότι προσδιορίζουν την ελληνική εθνική ταυτότητα. Η θρησκεία βρίσκεται στην τέταρτη θέση, όμως με χαμηλό ποσοστό, μόλις 18%.

5 Η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών (68%) θα ήθελε η Κωνσταντινούπολη να περάσει στην κυριαρχία της Ελλάδας. Αναγνωρίζει, όμως, ταυτόχρονα ότι το όραμα αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (30%) που χαρακτηρίζει παράλογο αυτό το όραμα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης κρίνουν παράλογο το στόχο αυτό σε υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη κατηγορία φοιτητών.

6 Το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτωμένων (38%) διαφωνεί με την άποψη του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη ότι «δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας να μάθουν διαφορετική ιστορία απ’ αυτή που μάθαμε εμείς και οι παππούδες μας». Το 34% συμφωνεί, ενώ το 24% δεν έχει άποψη.

7 Η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών (86%) δηλώνει ότι χρωστά τις ιστορικές της γνώσεις στο σχολείο και κατά δεύτερο λόγο στο εξωσχολικό διάβασμα (54%).

Επίσης οι εφημερίδες και τα περιοδικά αποτελούν σχετικά υψηλή πηγή γνώσης (43%), ενώ αντίθετα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση (14%).

8 «Αδιάφορη» χαρακτηρίζει τη διδασκαλία της Ιστορίας από τους καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σχεδόν το ήμισυ των ερωτωμένων ενώ 40% την θεωρεί «απωθητική». Επίσης τα διδακτικά βιβλία της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χαρακτηρίζονται «απωθητικά» (37%) και «αδιάφορα» (38%). Μόλις το 24% θεωρεί «ελκυστικά» τα βιβλία.

9 Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68%) επιλέγουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τον πολιτικό που διαδραμάτισε τον πιο καθοριστικό ρόλο στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα.

«Πάντως», σχολιάζουν οι μελετητές «η συμπάθεια αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιδιαίτερη ένδειξη φιλελεύθερων ή εκσυγχρονιστικών τάσεων», αλλά οφείλεται στη «συστηματική προβολή του ως ιδεολογικού προγόνου από τα δύο μεγάλα κόμματα».

Δεύτερος κατατάσσεται ο Ανδρέας Παπανδρέου (9%), με σαφή διαφορά από τον τέταρτο Κωνσταντίνο Καραμανλή (5,7%). Τρίτος έρχεται ο Χαρίλαος Τρικούπης (6,7%) και ακολουθούν ο Γεώργιος Παπανδρέου (αλλά και ο Ιωάννης Μεταξάς), ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Μητσοτάκης.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 10/02/2008
Copyright © 2007 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

2 Σχόλια »

  1. Τελικά, ό,τι θυμούνται χαίρονται ή απαντάνε στις ερωτήσεις… Είμαι βέβαιος ότι ελάχιστοι ως κανείς από αυτούς που απάντησαν γνωρίζουν ότι ο Ελ. Βενιζέλος «πέρασε» τους πρώτους αντικομμουνιστικούς νόμους και ο ίδιος εκθείαζε τον Μουσολίνι. Όχι ότι ήταν δεξιός, ακροδεξιός, απλά ήταν το πνεύμα εκείνης της εποχής, πριν από τον πόλεμο. Επίσης κανείς σχεδόν δεν υποψιάζεται ή κατάλαβε ποτέ ότι ο Ανδρ. Παπανδρέου συμφώνησε τη συνέχιση λειτουργίας των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ είχε ως σύνθημα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» μαζί με το ΚΚΕ. Με κατάλληλη επικοινωνιακή διαχείριση μπορείς να κάνεις να πιστέψουν οι ψηφοφόροι ό,τι θέλεις και με τη συμπαράσταση των ΜΜΕ, π.χ. των προοδευτικών (λέμε και καμιά μ@μ@κί@ τώρα) εφημερίδων.

    Σχόλιο από makis — Φεβρουαρίου 15, 2008 @ 10:55 πμ | Απάντηση

  2. Τα πλήρη στοιχεία και αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης θα δημοσιευτούν στο 4ο τεύχος του περιοδικού για τη νεότερη ιστορία ΚΛΕΙΩ, που εκδίδει ομάδα ιστορικών στη Θεσσαλονίκη.

    Σχόλιο από Γιάννης Στεφανίδης — Φεβρουαρίου 15, 2008 @ 11:20 πμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: