matchpoint

Μαρτίου 16, 2008

Η δημοκρατια σκοτωνει!

Filed under: Politics and Economics — Takis Michas @ 8:58 μμ
Πλανήτης ΓΗ
Η δημοκρατία σκοτώνει!
Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Οι αιματηρές συγκρούσεις στην Κένυα δεν είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης δημοκρατίας -αλλά η συνέπεια του εκδημοκρατισμού της χώρας! Οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη «σκοτεινή πλευρά» της δημοκρατίας και είναι στην ουσία τους πολιτικές. Αυτές τις αιρετικές απόψεις υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη δανική εφημερίδα «Ινφορμάσιον» ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες, Μάικλ Μαν.

«Οι εθνικές εκκαθαρίσεις απλώνονται σε όλο τον κόσμο, στα μέρη όπου καταβάλλεται προσπάθεια εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας παράλληλα με την ύπαρξη δύο ή τριών μεγάλων εθνοτικών ομάδων που επιδιώκουν να μονοπωλήσουν το κράτος ή τμήματα της περιοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημοκρατικές εκλογές μετατρέπονται σε εθνοτικές αντιπαραθέσεις, όπου η μία ομάδα ψηφίζει το ένα κόμμα και η άλλη ομάδα το άλλο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κένυα σήμερα».

Οπως υποστηρίζει στο βιβλίο του «Η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας: Ερμηνεύοντας τις εθνικές εκκαθαρίσεις» (βλ. «Ε» 20/09/04), οι εθνικές εκκαθαρίσεις, όπου ολόκληροι πληθυσμοί αναγκάζονται να μετακινηθούν ή πολλές φορές εξοντώνονται, αποτελούν ένα σύγχρονο φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στον περασμένο αιώνα. Φυσικά υπήρχαν μαζικές δολοφονίες παλαιότερα, όμως αυτές απέρρεαν από τη λογική του πολέμου και δεν είχαν στόχο την εξόντωση ολόκληρων πληθυσμών. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται την εποχή της δημοκρατίας, όταν αρχίζει να κυριαρχεί η αντίληψη του «κυρίαρχου λαού». Ομως το ερώτημα σε πολυεθνικές κοινωνίες είναι ποιος λαός; Οταν ο λαός ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο έθνος και όταν η κυρίαρχη εθνοτική ομάδα πιστεύει ότι της ανήκει το κράτος -όπως έγινε στην περίπτωση των Σέρβων, των Γερμανών, των Χούτου κ.ά.- τότε το αποτέλεσμα είναι οι εθνικές εκκαθαρίσεις.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και σήμερα στην περίπτωση της Κένυας. «Οι Κικούγιου αποτελούν την κυρίαρχη ομάδα. Υπάρχει μια μακρά σύγκρουση για το θέμα της γης. Οι δημοκρατικές εκλογές μεταβλήθηκαν σε εθνοτική αντιπαράθεση. Στην αντιπολίτευση υπάρχουν ελάχιστοι Κικούγιου. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, οι εκλογές θεωρούνται παράνομες. Η οργή εξαπλώνεται και οι συγκρούσεις σταδιακά παίρνουν τη μορφή εθνικών εκκαθαρίσεων που σταδιακά εξελίσσονται σε αμοιβαίες εθνικές εκκαθαρίσεις, όπου οι διάφορες ομάδες προσπαθούν να αναγκάσουν τα μέλη της άλλης εθνότητας να φύγουν από την περιοχή τους. Αυτό το σενάριο το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, αν και πολλά αφρικανικά κράτη γλίτωσαν απ’ αυτή την εξέλιξη, διότι τα περισσότερα από αυτά αποτελούνται από τόσες πολλές εθνότητες, ώστε κάθε κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να είναι ένας συνασπισμός μεταξύ αυτών των διαφορετικών ομάδων. Ομως η Κένυα είναι πιο ευαίσθητη λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν λιγότερες εθνικές ομάδες που θα μοιραστούν την εξουσία».

Σύμφωνα με τον Μαν, η εθνοτική ρήξη επισπεύδεται όταν υπάρχουν, πέρα από τα πολιτικά, και οικονομικά οφέλη.

«Στην περίπτωση της Κένυας σήμερα, και της Ρουάντας στο παρελθόν, το κράτος είχε σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Το κράτος της Κένυας λαμβάνει μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε βοήθεια μόνον από τις ΗΠΑ. Ο έλεγχος αυτών των πόρων αποτελεί μια σημαντική πηγή οικονομικής ευημερίας. Γι’ αυτό κυριαρχεί η αντίληψη ότι η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αυτών των εθνοτικών ομάδων είναι ζωτικής σημασίας. Η εθνότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια πολιτισμική κοινότητα». Μια άλλη περίπτωση που, σύμφωνα με τον Αμερικανό πανεπιστημιακό, δείχνει ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην πανάκεια, είναι οι φιλελεύθερες δημοκρατίες στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Στα αρχικά τους στάδια αυτές οι δημοκρατίες βαρύνονται για περισσότερες μαζικές δολοφονίες από ό,τι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

«Στις δημοκρατίες των εποίκων είναι χαρακτηριστικό ότι όσο περισσότερη ανεξαρτησία και δημοκρατία απολαμβάνουν οι έποικοι τόσο πιο πολύ επιδίδονται σε δολοφονίες των ιθαγενών. Βασικά πρόκειται για μια σύγκρουση για την κατοχή της γης. Οι έποικοι ήθελαν να διώξουν τους ιθαγενείς από τη γη τους -ενώ οι αποικιακές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν με τη βία. Ομως όσο περισσότερη δύναμη παραχωρούσαν στους εποίκους, τόσο εντεινόταν η κακομεταχείριση των ιθαγενών. Αυτό συνέβη στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία, όπου ολόκληροι πληθυσμοί εξοντώθηκαν. Η κατάσταση δεν ήταν τόσο άσχημη στη βρετανική και στην ισπανική αυτοκρατορία».

Οι παρατηρήσεις του Μαν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ σήμερα στη Μέση Ανατολή και αλλού. Χωρίς να αρνείται ότι οι προσπάθειες εκδημοκρατισμού μιας περιοχής ή χώρας μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι ευεργετικές, εν τούτοις τονίζει ότι η διαδικασία της μετάβασης θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

«Δεν θα πρέπει να πιστεύουμε ότι η δημοκρατία είναι το μαγικό ραβδί που κάνει θαύματα. Σε περιπτώσεις που έχεις διάφορες εθνοτικές ομάδες, πρέπει να προχωρείς αργά και με μεγάλη προσοχή. Δεν μπορείς να εισβάλεις σε μια χώρα και να κάνεις εκλογές, όπως στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ σήμερα χρηματοδοτούν εθνοφρουρές σουνιτών για να εξουδετερώσουν την Αλ Κάιντα και για να εξισορροπήσουν τις σχέσεις δύναμης με τους σιίτες και τους Κούρδους. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν υπάρχει καμία προοπτική για μια πραγματική δημοκρατία».

http://www.tmichas.wordpress.com
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 25/02/2008
Copyright © 2007 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: