matchpoint

Μαΐου 19, 2008

Το μέλλον των ΗΠΑ

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 1:22 μμ

ID: 1549125
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 05/05/2008
Σελ.: 17
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)
Αναμφίβολα πολλοί αναλυτές, παίρνοντας ως σημείο αναφοράς τόσο την πρόσφατη οικονομική κρίση στις ΗΠΑ όσο και τις διάφορες στρατιωτικές περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί η χώρα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ατλαντική υπερδύναμη.

Ομως ο διευθυντής του «Νιούσγουικ» και γνωστός διανοητής Φαρίντ Ζακαρία διαφωνεί. Οπως υποστηρίζει σε άρθρο του στην πολιτική επιθεώρηση «Foreign Affairs» το μέλλον ανήκει στις ΗΠΑ.

Ο Ζακαρία βασίζει την αισιοδοξία του κατ’ αρχάς στις δυνατότητες που παρέχει στη χώρα η ανάπτυξη της τεχνολογίας. «Οι ΗΠΑ» -γράφει- «θα παραμείνουν μια ζωτική και ζωντανή οικονομία, που θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των επόμενων επαναστάσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία και τη βιομηχανία». Εκεί που πραγματικά οι ΗΠΑ διατηρούν ένα σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο είναι στις τεχνολογίες του μέλλοντος -τη νανοτεχνολογία (την εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται με την ύλη στο μοριακό επίπεδο) και τη βιοτεχνολογία (που ασχολείται με τη χρησιμοποίηση των βιολογικών συστημάτων με στόχο την παραγωγή ιατρικών, αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων).

Η νανοτεχνολογία κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Η χώρα έχει περισσότερα «νανοκέντρα» απ’ ό,τι η Γερμανία, η Βρετανία και η Κίνα από κοινού και έχει εκδώσει περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα αυτό απ’ ό,τι όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Η βιοτεχνολογία κυριαρχείται επίσης από τις ΗΠΑ. Τα έσοδα των ΗΠΑ από τη βιοτεχνολογία ανήλθαν σε 50 δισ. δολάρια το 2005, δηλαδή ήταν τριπλάσια από τα έσοδα της Ευρώπης και αντιπροσώπευαν το 76% των παγκόσμιων εσόδων από τη βιοτεχνολογία.

Ο δεύτερος λόγος στον οποίο ο Ζακαρία βασίζει την αισιοδοξία του είναι η ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει ίσως άλλος τομέας που η Αμερική να έχει μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Η Αμερική επενδύει το 2,6% του ΑΕΠ στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ η Ευρώπη το 1,2% και η Ιαπωνία το 1,1%. Στις ΗΠΑ βρίσκονται 8 από τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και τα 30 από τα καλύτερα 50 του κόσμου. Οι περισσότεροι από τους 1.000 κορυφαίους επιστήμονες πληροφορικής στον κόσμο έχουν σπουδάσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Η Αμερική παραμένει το πιο ελκυστικό μέρος για τους ξένους φοιτητές, απορροφώντας το 30% του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν εκτός της χώρας τους.

Αλλά αυτό που διαφοροποιεί κυριολεκτικά την ανώτατη παιδεία των ΗΠΑ από αυτή άλλων χωρών είναι ότι βασίζεται στην «αξιοκρατία του ταλέντου».

Οπως επισήμανε ο υπουργός Παιδείας της Σιγκαπούρης σε πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ: «Εχουμε και οι δύο αξιοκρατίες. Η δική σας είναι μια αξιοκρατία που βασίζεται στο ταλέντο, ενώ η δική μας είναι μια αξιοκρατία που βασίζεται στις εξετάσεις. Γνωρίζουμε πώς να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους να περνούν τις εξετάσεις. Εσείς γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε στο έπακρο το ταλέντο των ανθρώπων… Πάνω απ’ όλα η Αμερική έχει μια κουλτούρα παιδείας που θέτει συνεχώς σε αμφισβήτηση τις κρατούσες απόψεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αμφισβήτηση της εξουσίας».

Ο τρίτος τομέας όπου η Αμερική έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο είναι η δημογραφική ζωτικότητα της χώρας.Υπολογίζεται ότι το έτος 2030 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια, σε αντίθεση με την Ευρώπη όπου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα. Η Ευρώπη τότε θα έχει τον διπλάσιο αριθμό ατόμων άνω των 65 σε σχέση με τα παιδιά κάτω των 15. Στην Αμερική, αντίθετα, τα παιδιά θα συνεχίζουν να υπερισχύουν αριθμητικά των ηλικιωμένων.

Οι δημογραφικές αυτές εξελίξεις έχουν άμεση σχέση με τη μεγαλύτερη ικανότητα που έχει η Αμερική σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά την αφομοίωση των μεταναστών. Τα επιτεύγματα των ΗΠΑ οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στους μετανάστες. Αν δεν είχε τους μετανάστες οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ στις ΗΠΑ τα τελευταία 25 έτη θα ήσαν τα ίδια με της Ευρώπης. Οι ξένοι φοιτητές και οι μετανάστες συγκροτούν το 50% των επιστημονικών ερευνητών και το 2006 έλαβαν το 40% των διδακτορικών στις θετικές επιστήμες και το 60% στην πληροφορική. Οι μισές από τις νέες επιχειρήσεις του Σίλικον Βάλεϊ έχουν τουλάχιστον έναν ιδρυτή που είναι μετανάστης ή Αμερικανός πρώτης γενιάς.

«Εν συντομία η δυνατότητα της Αμερικής να πετύχει νέα άλματα στην παραγωγικότητα, η πρωτοπορία της στη νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία, η ικανότητά της να ανακαλύπτει το μέλλον, όλα βασίζονται στη μεταναστευτική της πολιτική. Αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να κρατήσουν τα άτομα τα οποία εκπαιδεύουν, οι καινοτομίες θα πραγματοποιηθούν εδώ. Αν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, οι καινοτομίες θα ταξιδέψουν μαζί τους».

Φυσικά, από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ όπως επισημαίνει ο Ζακαρία, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ομως τα προβλήματα δεν είναι οικονομικά, αλλά κυρίως πολιτικά. Οσα οικονομικά προβλήματα υπάρχουν, είναι αποτέλεσμα της κρατικής πολιτικής.

«Καθώς εισέρχονται στον 21ο αιώνα, οι ΗΠΑ δεν είναι θεμελιακά ούτε μια ασθενής οικονομία ούτε μια κοινωνία σε κατάπτωση. Ομως έχουν αναπτύξει ένα τελείως αντιλειτουργικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο κυριαρχούν το χρήμα, οι ομάδες συμφερόντων, τα λαϊκίστικα ΜΜΕ και ο δογματισμός. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεχής ενασχόληση με ποταπά θέματα και πολύ λίγη ουσία, συμβιβασμός ή δράση. Μια κοινωνία με τόσες δυνατότητες για δράση έχει φορτωθεί ένα ανίκανο πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για κομματικές αντιπαραθέσεις και όχι για την επίλυση προβλημάτων». *


Λεζάντες: Νανοτεχνολογία και βιοτεχνολογία είναι τα μεγαλύτερα «όπλα» των ΗΠΑ

Συντάκτης: Μίχας
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στήλη: ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΓΗ

Σχολιάστε »

Δεν υπάρχουν σχόλια.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: