matchpoint

Μαΐου 19, 2008

Υπερόπτες των Βαλκανίων

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 1:36 μμ

ID: 1551070
Εντυπο: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 11/05/2008
Σελ.: 10 ,11
Κατηγορία: πολιτική

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

Μπορεί η Ελλάδα να μην αναγνωρίζει σήμερα «μακεδονική εθνότητα» (θεωρώντας την «τεχνητό κατασκεύασμα» του Τίτο), ούτε μακεδονική «γλώσσα» (χαρακτηρίζοντάς την «διάλεκτο»), όμως την ίδια αντίληψη είχε η Αθήνα, από τα τέλη του 19ου αιώνα, για όλους τους λαούς των Βαλκανίων.

Οι τολμηρές αυτές απόψεις καταγράφονται στην ογκωδέστατη μελέτη με τίτλο «Τα Βαλκάνια των Ελλήνων», που μόλις κυκλοφόρησε (εκδ. «Επίκεντρο»). Συγγραφέας, ο Βασίλης Γούναρης, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και καθηγητής ιστορίας στο ΑΠΘ, ο οποίος σημειώνει σχετικά με την ελληνική αντίληψη για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη:

«Ακόμη και αν διέθεταν τα απαραίτητα γλωσσικά, εθνολογικά και ιστορικά επιχειρήματα για να διεκδικήσουν τα εθνικά τους δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την ολοκλήρωσή τους, δεν μπορούσαν να συγκριθούν με το κατ’ εξοχήν έθνος των Ελλήνων.

»Η γλώσσα τους ήταν «ιδίωμα», το έθνος τους ήταν μεσαιωνικό «μίγμα», η ελευθερία τους ήταν δοτή».

Νόθα, έκφυλα έθνη

Παράλληλη με την επίσημη «γραμμή» ήταν και η λαϊκή αντίληψη που επικρατούσε στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τη συνόψιζε η εφημερίδα «Ακρόπολις» τον Φεβρουάριο 1906: Η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία ήσαν «έθνη φυσικώς, γεωγραφικώς, ανθρωπολογικώς, νόθα, έκφυλα, γεννήματα οργιωδών τρικυμιών των εθνών».

* Αρχίζοντας με τη Ρουμανία, κατά την κυρίαρχη θέση των Ελλήνων, δεν ήταν «πάγιο» κράτος, γιατί δεν ήταν «πάγιο» έθνος. «Ηταν σαν ένα φανάρι χωρίς ηλεκτρική στήλη». Το μόνο που «έσωζε» κάπως τη χώρα αυτήν, ήταν η ύπαρξη του βασιλιά, καθώς, «χωρίς αυτόν και πριν από αυτόν, ο λαός της δεν είχε πολιτικό φρόνημα, ήταν ο πιο δειλός της γης, χωρίς καν τιμή οικογενειακή». Οσο δε για τη γλώσσα τους, αυτή χαρακτηριζόταν στο φιλολογικό περιοδικό «Αιών» το 1887 «διεφθαρμένη λατινική», «σύμμικτος και ανώμαλος».

* Ούτε η Βουλγαρία είχε την ευλογία μιας ολοκληρωμένης γλώσσας. Σύμφωνα με τους έλληνες ειδήμονες της εποχής, η βουλγαρική διάλεκτος αποτελούσε «μίγμα παλαιών και νέων ελληνικών, σλαβονικής και κάποιων άλλων γλωσσών», ενώ για ορισμένους η βουλγαρική ήταν «σερβική παραφθαρμένη». Ενας, μάλιστα, από τους κορυφαίους γλωσσολόγους της εποχής αποφάνθηκε ότι το βουλγαρικό… κρανίο (!) δύσκολα θα δημιουργούσε ένα αξιοπρεπές γλωσσικό όργανο…

Αμαθείς χαρακτήρες

* Οσον αφορά την Αλβανία, οι τάσεις για εθνική χειραφέτηση αντιμετωπίζονταν με εξαιρετική δυσπιστία από την Αθήνα.

Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, οι Αλβανοί δεν μπορούσαν να συγκροτηθούν εύκολα και από μόνοι τους σε ένα «εθνικό σώμα», για διάφορους λόγους.

Κατ’ αρχάς, όντας «χαρακτήρες αμαθείς, είχαν υπερβολικά ανεπτυγμένο το αίσθημα της ιδιοτέλειας».

Η διάκρισή τους σε αλληλοϋποβλεπόμενες φυλές ήταν το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο: Μιρδίτες, Κολωνιάτες, Τόσκηδες Λιάπηδες και Γκέκηδες χαρακτηρίζονταν από ανομοιότητα «χαρακτήρων, αισθημάτων και πόθων», γεγονός που σημαίνει, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Λαός» τον Σεπτέμβριο του 1887, ότι δεν είχαν συνείδηση «ίδιου εθνισμού». Οσον αφορά την αλβανική γλώσσα, αυτή… δεν υπήρχε. «Τις η γλώσσα δι’ ου οι δικαστές θα δικάζωσι, οι διδάσκαλοι θα διδάσκωσι και οι ιερείς θα ομιλώσι στο ποίμνιό των;» διερωτάτο χαρακτηριστικά εφημερίδα της εποχής.

* Και συνέχιζε: «Πρώτον και κράτιστον παντός έθνους είναι η γλώσσα… Τοιαύτη ελλείπει παρά τοις Αλβανοίς, η γλώσσα των δεν είναι γλώσσα. Αυτή είναι απεναντίας γλωσσικόν ιδίωμα και ουχί ιδία γλώσσα, διότι η αλβανική λεγόμενη γλώσσα, ουδέν των συστατικών των απαρτιζομένων την γλώσσαν έχει…»

Τα λαχανόφυλλα

Η μόνη σωτηρία των Αλβανών -στο βαθμό που δεν είχαν γλώσσα- ήταν η υιοθέτηση της ελληνικής.

Την άποψη αυτή έβρισκε κανείς σε ένα παραμύθι που ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στην Ελλάδα στα τέλη του 18ου αιώνα:

Οταν ο Θεός μοίραζε τα γράμματα πάνω σε λαχανόφυλλα, ο Αλβανός είχε χάσει τα δικά του. Αφησε το φύλλο του για να πιει νερό και του το έφαγε, μια αγελάδα. Ο Αλβανός αρνήθηκε να πάρει τα μόνα αζήτητα γράμματα, τα γύφτικα, και προτίμησε να δανειστεί τα ελληνικά. Από τότε οι Αρβανίτες ζουν με τα δικά μας γράμματα, κατέληγε το παραμύθι.

* Φυσικά υπήρχαν ακόμα και τότε θεωρίες για τα σλαβομακεδονικά. Η πρώτη ερμηνεία, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ήταν ότι επρόκειτο για βουλγαρικά τα οποία οι σλαβόφωνοι Μακεδόνες αναγκάστηκαν να μάθουν από τους βούλγαρους κατακτητές.

* Ομως υπήρχε και μια δεύτερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα των «Ελληνοσλάβων» ήταν μεικτού λεξιλογίου, με σλαβικές καταλήξεις αλλά με ελληνικές ρίζες, όπως υποστήριξε ο Δ. Α. Κονδύλης το 1912 σε διάλεξή του με τίτλο «Περί καταγωγής της μακεδονικής γλώσσης».


Λεζάντες:

 • Οι Βόσνιοι (επάνω αριστερά), μπορεί να απεικονίζονται σε γκραβούρες, αλλά… ούτε που υπάρχουν. Οι Ελληνες είναι τρομεροί μαχητές που σώζονται από τους άλλους Βαλκάνιους (κέντρο και κάτω). Οσο για τη φουστανέλα, είναι καλή όταν τη φοράμε εμείς, αλλά κακή όταν τη φορούν οι Βούλγαροι (επάνω).
 • Το εξώφυλλο του βιβλίου.

Εσωτερικά: Μια τολμηρή έκδοση, που παρουσιάζει τις ελληνικές υπερβολές, ότι οι γειτονικοί μας λαοί δεν έχουν εθνική ή γλωσσική ταυτότητα

Συντάκτης: Μίχας
Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Θέμα: ΠΟΛΙΤΙΚΟ

25 Σχόλια »

 1. Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος άρθρο το οποίο αποκαλύπτει την δομικά συμπτωματική (το σύμπτωμα) άρνηση του «έθνους»-κράτους για οτιδήποτε το συνορεύει (για όσο χρονικό διάστημα επιτρέπουν οι «εθνικές» συνθήκες).
  Δυστηχώς, δεν έχω πετύχει ούτε ένα άρθρο στις ελληνικές εφημερίδες, αλλά ούτε έχω ακούσει κάποιον να μιλά, για τις αδυναμίες των εθνών-κρατών (ως δομές και μοντέλα του σήμερα), αλλά ούτε κάποια ανάλυση με προτάσεις για το κράτος-μοντέλο του 21ου αιώνα, που θα μπορούσαν ίσως να οδηγήσουν σε μιά κάποια αναθεώρηση της μέχρι τώρα (περιοριστικής) «εθνικής» διαλεκτικής. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε, πιστεύω, όλες τις πλευρές να κατανοήσουν την ταυτότητά τους περισσότερο πολιτικά (ώς πολίτες) και λιγότερο «εθνικά», δίχως «βαρβάρους» και θύματα.
  Εξάλλου η υπεροψία αποτέλεσμα άγνοιας δεν είναι;

  Σχόλιο από ελένη — Μαΐου 20, 2008 @ 1:40 μμ | Απάντηση

 2. Νομίζω ότι από τους περισσότερους στη σημερινή Ελλάδα δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί αποτελούν πια ένα ξεχωριστό σλαβικό έθνος με μια ξεχωριστή σλαβική γλώσσα.

  Είναι, όμως, σημαντικό να θυμόμαστε ότι το έθνος αυτό σχηματίστηκε κατά τη δεκαετία τού 1940. Οι απαρχές του δεν βρίσκονται ούτε στο 1800, ούτε στο Μεσαίωνα, ούτε φυσικά στην ελληνιστική εποχή.

  Όσο οι Σκοπιανοί επιμένουν να παραχαράσσουν την ιστορία την αρχαίας Ελλάδας και της μεσαιωνικής Βουλγαρίας, είναι φυσιολογικό να μην μπορούμε να δεχτούμε τον αυτοπροσδιορισμό τους.

  Γιατί, μπορεί τα έθνη να είναι φαντασιακές κοινότητες, αλλά κάθε έθνος έχει στο κέντρο του έναν πυρήνα ιστορικής και εθνικής αλήθειας, η οποία αποδεικνύεται εμπειρικά και επιστημονικά.

  Κύριε Μίχα, ζούμε στο 2008, όχι στο 1906.
  Ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των εθνών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και όχι στα βαλκανικά βιλαέτια της αποσυντιθέμενης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων.

  Σχόλιο από Στέργιος Καπρίνης — Μαΐου 20, 2008 @ 6:43 μμ | Απάντηση

 3. Εγω που δεν έχω ονομα…

  Στην Ελλάδα, κάποιοι, χωρίς να ντρέπονται, προσδιορίζουν εμένα (χωρίς εμένα)
  με υποτιμιτικά επίθετα άλλοτε ως σλαβόφωνο, άλλοτε ως δίγλωσσο και άλλοτε ως ντοπιο
  Ελληνα λές και δεν έχω καταγωγή.

  Ομως το δικαίωμα επιλογής του εθνικού αυτοπροσδρισμού είναι
  δημοκρατικό δικάιωμα του κάθε πολίτη στις δημοκρατικές χώρες.

  Είναι, λοιπόν, δημοκρατικό μου δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζομαι
  ως Ελληνας πολίτης με Μακεδονική εθνικότητα και απαιτώ
  η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα να με αναγνωρίσει ως εθνικά Μακεδόνα.

  Ερωτημα:
  Μπορεί η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα, μέλος των ευρωατλαντικών θεσμών,
  (που καμαρώνει γι αυτό!!!) να εκπληρώσει αυτο το δημοκρατικό δικαίωμά μου;

  Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

  Οχι τιποτα άλλο αλλα επιδή ζουμε στο 2008 και οχι στο 1906…

  Σχόλιο από ethnic macedonian — Μαΐου 24, 2008 @ 8:19 μμ | Απάντηση

 4. Φίλε Σλαβόφωνε,

  Γιατί θα πρέπει να σε αναγνωρίσουμε ως εθνικά «Μακεδόνα», όταν η Μακεδονία ως ιστορική οντότητα, δηλαδή ως το αρχαίο Βασίλειο της Μακεδονίας ήταν Ελληνικό και οι κάτοικοί του ελληνόφωνοι. Δηλαδή εσύ ως σλαβόφωνος έχεις περισσότερα δικαιώματα στο όνομα από τους αυτόχθονες Μακεδόνες, τους ελληνόφωνους; Εσύ ο ίδιος ξέρεις αν οι προγονοί σου ήταν βούλγαροι, σέρβοι ή εκβουλγαρισμένοι Έλληνες Μακεδόνες; Γιατί λοιπόν διεκδικείς ένα όνομα που δεν μπορείς να το έχεις κατ’ αποκλειστικότητα; Όσο για το ελληνικό κράτος, δεν θα κάτσει να αναγνωρίσει τον κάθε άνθρωπο με την εθνικότητα που θέλει.

  Σχόλιο από Προς τον σλαβόφωνο — Μαΐου 27, 2008 @ 6:10 πμ | Απάντηση

 5. Oσο περισσότεροι λαοί έχουν περάσει απ’ τον τόπο αυτόν κι έχουν προβεί σ’ επιμειξίες και δημιουργία πολιτιστικής κι εθνικης ζωής, τόσο περισσότερο φωνάζουν ορισμένοι φοβικοί για το υπερέχον των Ελλήνων.
  Τό χωριό μου ως τα 1909 λεγόταν ΝΤΕΡΝΙΤΣΑ. Σλάβικο καθαρά όνομα. Μετωνομάσθη σε Τιθρώνιο.Από Εθνολόγους ή Γλωσσολόγους ; Οχι, από διατεταγμένους φιλολόγους σε συνεργασία με το Κράτος. Το νεοελληνικό έθνος ήθελε ν’ ασπρίσει τον αράπη. Στά 1927 το χωριό αυτό μετωνομάσθη σε Καλοθρόνιο. Και στα 1950 ξανά σε Τιθρώνιο.
  Δείγμα του πόσο πλαστά καιπλαστικά και εύπλαστα είναι τα νεώτερα Έθνη.
  Ξεχάσαμε πως οι περισσότεροι σ αυτόν τον τόπο πρίν μόλις 150-180 χρόνια, ήταν δίγλωσσοι ;Ότι μίλαγαν Αρβανίτικα Κι Ελληνικά ; Ή ότι μιλούσαν Βλάχικα ; Ή Τούρκικα οι μικρασιάτες ; Η ότι πολλά Αθηναικά γένη ήσαν Φράγκικης και Καταλανικ΄΄ης καταγωγής ;
  Τά Βαλκανικά έθνη είναι απώτερα τέκνα της Γαλλικής επαναστάσεως. Τότε δημιουργήθηκε η θέληση του να ωργανωθούν και να ζούν σε ομοεθνίες.(19ος αι.) Ειδικά οι λαοί του νεοελληνικού χώρου ακόμα και με τα Ορλωφικά -1770- δεν είχαν θέληση να ζούν σε Ελληνικό Έθνος, με ελληνι΄κούς νόμους, παιδεία, κράτος κτλ.Περίμεναν απ’ το ξανθό γένος της Τσαρίνας να τους σώσει.Δηλ ούτε ως τα 1770 είχαν ελληνική συνείδηση.
  Όσο για τον ‘Σλαβόφωνο’, ο ίδιος ο Κρατικός αρμόδιος για δεκαετίες στο ελληνικό ΥΠΕΞ Ευάγγελος Κωφός, αναγνωρίζει πως υπήρχαν 150.000 μή Ελληνικής συνείδησης Σλαβόφωνοι υπήκοοι του Ελληνικού κράτους.(1960-…)Τόσους υπελόγιζε και η ΚΥΠ.
  Αλλά στήν ημισωβινιστικού τύπου Ελληνική Απογραφή πληθυσμού δεν επιτρέπεται να δηλώσεις άλλη εθνική τάση-μειονότητα-, θρήσκευμα ή ..Τά δε δεδομένα της απογραφής 1920 απεκρύβησαν. Δέν συνέφεραν τους »Έλληνες».
  Κι η ίδια η Πηνελόπη Χ Δέλτα, ακραία εθνικόφρων μιλούσε όχι για τίποτ’ Ελληνες της Μακεδονίας, παρά για Μακεδόνες.(1905)

  Σχόλιο από KOSTASTRENT — Μαΐου 27, 2008 @ 11:31 πμ | Απάντηση

 6. Aν μου επιτρέπετε, θα συνέχιζα παρατηρώντας ότι τα περισσότερα ονόματα βουνοκορφών, χειμάρρων, τοπικών τοπογραφικών χαρακτηριστικών, δασώνων, πηγών, χαραδρών κλπ στην Ν. Ελλάδα ήταν Σλαβικά ή Σλαβόφωνα. Κι υπήρχαν και στους χάρτες του Γ.Ε.Σ. (Δημήτρης Λιθοξόου), παρά τη μεγάλη προσπάθεια εξελληνισμού πληθους σλαβικών ονομασιών χωριών της νοτιας Ελλάδας στις αρχές του 20ου αιώνα.
  Αυτός ο μεγάλος εξελληνιστής με την Πολιτική και τον Στρατό Ελ. Βενιζέλος, καταγόταν από Μανιάτες.Έ λοιπόν οι γεννήτορες του θεμελιωτή του νεώτερου ελληνικού εθνικισμού, κατάγονταν απ’ τα σλαβικά φύλα των Εζεριτών και Μελιγγών που στον 6ο-7ο μΧ αιώνες κυρίεψαν την Μάνη.

  Αφ ετέρου – για τους Σλαβομακεδόνες- θα παρατηρήσω πως ήδη στα 1903 εξερράγη η επανάσταση του ΙΛΙΝΤΕΝ -Ιούλης 1903- έξω απ το {Μοναστήρι απ’ την Εσωτερική Μακεδονική Οργάνοση (VMRO)-Τσεντραλιστές}. Που κατεστάλη με πολλές σφαγές απ το πανίσχυρο Οθωμανικό Γ’ σώμα στρατού.Φοβισμένα το Ελληνικό και Βουλγαρικό Κομιτάτα, έρριξαν στη μάχη Έλληνες και Βούλγαρους Κομιτατζηδες τόσο για να μεταστρέψουν τους ρευστής εθνικής συνείδησης Σλαβομακεδόνες, οσο κυρίως για να καταπνίξουν εν τη γενέσει της την μεκαθυστέρηση ενός αιώνα εκδήλωση της Εθνικής Αυτοσυνείδησης των Εθνικά Μακεδόνων. Εχουν γράψει γι αυτά οι Δημήτρης Λιθοξόου, Τάσος Κωστόπουλος, Γεώργ. Νακρατζάς κ.α.

  Σχόλιο από KOSTASTRENT — Μαΐου 27, 2008 @ 12:11 μμ | Απάντηση

 7. Δηλαδή κατ’ εσένα όλοι οι Έλληνες είναι σλάβοι, αρχαίοι (αφού λες για Μακεδόνες) και νέοι. Μάλιστα! Κάτι σε πανσλαβισμό μου κάνει αυτό! Επίσης βλέπω πως έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι «σλάβοι» της Νότιας Ελλάδας όπως θέλεις να νομίζεις εσύ και η γνωστή παρέα κατ’ εσένα δεν έχουν δικαίωμα αυτοπροσιορισμού, άρα δεν πρέπει να λέγονται έλληνες γιατί είναι σλάβοι (κατ’εσένα πάντοτε). Εσύ όμως έχεις το δικαίωμα να λέγεσαι «εθνικά Μακεδόνας» ασχέτως αν έτσι υποκλέπτεις την ιστορική ταυτότητα ενός κομματιού του Ελληνισμού, και εννοώ τους Έλληνες Μακεδόνες, τους γνήσιους απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων. Ένας τέτοιος Μακεδόνας είμαι και εγώ, με καταγωγή από την Νικήσιανη, και δεν αλλάξαμε το όνομα του χωριού σε Ελληνικό. Είμαστε έλληνες, και συγκεκριμένα Μακεδόνες. Αυτό μπορεί να μην σου αρέσει φίλε μου σλάβε, αλλά δεν είναι ειρωνικό να προσπαθείς να κλέψεις την ταυτότητα ενός λαού που κατέσφαξαν οι βούλγαροι προγόνοι σου; Καταλαβαίνω επίσης πως νιώθεις ξένος στον τόπο που γεννήθηκες γιατί τον κατέκτησαν οι σλάβοι προγόνοι σου με τα ματωμένα σπαθιά τους και γι’ αυτό εμφανίστηκαν προς τα τέλη του 19ου αιώνα οι λεγόμενοι βούλγαροι μακεδονιστές, για να ξαναγράψουν ιστορία, αρκετά χρόνια βέβαια μετά την επανάσταση στην Μακεδονία από τον Έλληνα Μακεδόνα Εμμανουήλ Παππά. Μπορείς να βρεις υλικό πάνω στους μακεδονιστές στην αγγλική Wikipedia που είναι πιο έγκυρη από τον Λυθοξόου και τον Nakratza.

  Σχόλιο από malista — Μαΐου 27, 2008 @ 4:07 μμ | Απάντηση

 8. Δεν υπάρχει ανθρώπινη φυλή – εκτός από τους Κινέζους, αλλά και αυτό αλλάζει – που να μην πέρασε από τον ελληνικό χώρο.
  Δεν είναι θαύμα που ομιλείται η ελληνική γλώσσα ακόμα;
  Αγαπητέ KOSTASTRENT οι σημερινοί Έλληνες είμαστε όλοι αυτοί μαζί : Προέλληνες, Πελασγοί, Δωριείς, Αχαιοί, Ίωνες, Κρήτες, Πέρσες, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, Γαλάτες, Ρωμαίοι, Τσιγγάνοι, Γότθοι, Αλβανοί, Σλάβοι, Τούρκοι …

  Σχόλιο από Ωγύγιος — Μαΐου 28, 2008 @ 6:58 πμ | Απάντηση

 9. Γιά τον κο-κα »Μαλιστα» : αγαπητέ-τή μου, καταρχήν είμαι Έλληνας. Μάλλον Βλάχικης καταγωγής.Ακόμη ψάχνομαι.
  Οι Βλάχοι πέρασαν στην Ελληνική κουλτούρα βαθμιαία, όντας Δακικής περίπου προέλευσης, και μετά εκλατινισθέντες κι εκχριστιανισθέντες.
  Αυτό που φοβάμαι είναι πως με την από δεκαετίες οξυμμένη υπερΕλληνικότητα, που δεν επιτρέπεται καμμιά απόκλιση απ’ το ‘Ένας φύρερ, ένα ράιχ ένας λαός», Έθνη αποτελούντα μωσαικό λαών, και μάλιστα περίπου κ ο ι ν ή ς σύνθεσης μωσαικού, όπως οι Έλληνες , οι Βούλγαροι κι οι Τούρκοι, σαλπίζουν σήμερα τις φοβερές και τρομερές διαφορές τους.
  Φαίνεται πως η διχτατορία Μεταξά, το ξύλο και το πολυβόλο για το κλείσιμο του Εμφυλίου, η Χούντα ακόμα αν θέλετε, πράγματι άφησαν δυνατά κατάλοιπα.
  Απόδειξη, οι ζόρικες παρωπίδες.
  Αγαπητέ μου, το διπλανό απ’ του πατέρα μου χωριό, 30 χλμ νοτίως της Λαμίας, η γιαγιά μου ως που πέθανε, το έλεγε Γλούνιστα.
  Εγώ, παίς ών, τόπαιρνα τοις μετρητοίς. Μόλις στα 40 μου άρχισα να αναρωτιέμαι..
  Τους δε κατοίκους του όλοι οι παλιότεροι απεκάλουν Γλουστιάνους.
  Φυσικά κι αυτό είχε μετωνομασθεί σε …Δρυμαία (στο όρος Καλλίδρομον).
  Εχεις αναρωτηθεί γιατί γενιές ολόκληρες Ελλήνων απ τα 1830 ως την αλήστπυ μνήμης Χούντα μαθαίναμε άψογη μυξοΚαθαρεύουσα ; Μιά τεχνητή νεκρόφιλη γλώσσα ; Δεκάδες χιλιάδων ελληνοπαίδων μαρτύρησαν μαθαίνοντας δια της βίας το…»Οι χοίροι υίζουσιν!»(19ος αι-1918, ότε μεταρρύθμιση εκπ/κή Βενιζέλου-Παπανδρέου) Καί μετά το »υίζουσιν» το ξερνούσαν φυσικά.Παραμένοντας ημιμαθείς : αφού τα επισημα γράφονταν στην μυξοΚαθαρεύουσα..(Γιατί άλλη ήταν η ζωντανή γλώσσα τους: Ομως οι Γάλλοι μαθητές δεν είχαν τέτοιες δυσκολίες.)
  Τελικά, φίλτατε, ο ..Λογιωτατισμος κατέρρευσε, ευτυχώς. Ήταν μάλλον μιά προσπάθεια σύμπηξης νεοελληνικού Εθνισμού απ’ την σχετικά ανύπαρκτη ενότητα του εθνογλωσσοφυλετικού μωσαικού που εύκολα φαίνεται στην»ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ» το θεατρικό έργο του ΄Χορτάτζη.Που έγινε το 19ο αιώνα, όταν η α λ ή θ ε ι α ήταν απτή, εύγλωττη τότε, και δεν συσκοτίστηκε απ’ τις μεταγενέστερη ‘ακραιφνή» Παιδεία 200 χρόνων.
  Πιθανόν επίσης, γιατί μερικοί ΝεοΖαμπελιανοί-Παπαρρηγοπουλιανοί ήθελαν να τονίσουν, παρά το »μισοΤούρκικο», πούλεγε ο Κολοκοτρώνης στον Καπποδίστρια,να τονίσουν λέγω, την ‘αριστοκρατικότητά’ τους.Τήν διάκρισή τους απ’ τους λοιπούς …βαλκανιοβαρβάρους. Και την απευθείας καταγωγή των (οι Αρβανιτοβλαχοι κτλ) απ’ τον…Πλάτωνα !
  Απ’ το σημείο του να σπάζουν οι δάσκαλοι το χάρακα σε χιλιάδες χέρια Αρβανιτόπουλων, μόλις τους άκουγαν να μιλούν έστω και μιά λέξη Αρβανίτικη στο Ελληνικό σχολειό μέχριτο σημείο με την ισότιμη ελεύθερη ανάπτυξη όλων των λαοτήτων που έκαναν την Επανάσταση του 1821 σ’ένα Ελληνικό Κράτος με ελληνική υπηκοότητα υπάρχει διαφορά.
  Πολύς κόσμος της ΝεοΕλλάδας, μετά την συσκότιση-‘ομογενοποίηση’ τόσων δεκαετιών, δεν ξέρει τους αληθείς προγόνους του.
  Εγώ δεν πουλάω τους αληθείς προγόνους μου.Είμαι Έλληνας, αλλά δεν ακούω κανένα εκφοβιστικό ψευδοιδανικό : όπως έλεγε ο Γιάννης Κορδάτος, ο μ υ θ ι κ ό ς Έλλην, με περικνημίδες Λεωνίδα(!), στήθος …Παλαιολόγου και κράνος Κολοκοτρωνέικο !(Εισαγωγή στην »Κοινωνικήν σημασίαν της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821»- 1926)

  Συμφωνώ με τον κ. Ωγύγιο. Άν και δεν βλέπω γιατί θαπρεπε νάχω …»Αρχαιοπρεπές» όνομα. Φοβάστε την καταγωγή σας ;
  Εγώ δεν φοβάμαι για τίποτα, μά για τίποτα αρχαια …μεγαλεία .Ούτε και για την ιδιοκτησία των αρχαίων μεγαλείων, που με τόσο ψευδαρχαιοπρεπή πιθηκισμό διατυμπανίζεται σήμερα.

  Η βασανισμένη ζωή των προγόνων μου, είτε ήταν βλάχικης, είτε αρβανίτικης, είτε… καταγωγής, με το αίμα που έχυσαν, με την σκληρή δουλειά στα χωράφια, με την γέννηση/ανατροφή μέσ’ στη φτώχεια, της νέας γενιάς, τις αρρώστιες και την ανέχεια, δεν θα την υπάγω κάτω από οιοδήποτε ιδανικό τύπου ‘Περικλή’ ή ‘Πλάτωνα’.Η υπαρκτή ζωή των προγόνων είναι υπεράνω κάθε Ικτίνου και Καλλικράτη. Αυτό είναι το νόημα της ελευθερίας και Δημοκρατίας.
  Σέ λίγο θα μας πούν πως ο Θαλής, ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης έγραφαν για υψηλές αρχές κι αγωνίζονταν, για να τους διαφημίζουν σήμερα »κατά βαρβάρων» οι Πλεύρηδες και η πλέον πιό διεφθαρμένη κρατική ελίτ, η Ελληνική, στην Ευρώπη !
  Η πανανθρώπινη κληρονομιά, και τέτοια είναι ο Ελληνισμός ως Πολιτιστική ένοια (και φυσικά καθόλου εθνοκρατικό ιδανικό και φανφάρα), θα σ ά π ι ζ ε στα χέρια τέτοιων φυλετιστών.

  Φίλτατοι, άποψή μου πως πρέπει να ξέρουμε την αλήθεια. Έτσι θάμαστε, νομίζω, νηφάλιοι και ψύχραιμοι.

  Σχόλιο από KOSTASTRENT — Μαΐου 28, 2008 @ 10:43 πμ | Απάντηση

 10. Άν μου επιτρέπει να δευτερολογήσω ο κ. Malista :
  Το αρχαίο Μακεδονικό έθνος του Αρχελάου, Περδίκκα, Φιλίππου.. (των Βοττιαίων-Βισσαλτών κτλ) κατεξοντώθηκε στην προσπάθειά του προς ύπερφίαλη κατάχτηση της πέραν Άλυος -παρ’ όσα συνιστούσε ο συνετός Ισοκράτης τον 4ο πΧ αι._) Εγγύς Μ.Ανατολής και Αφρικής. Εκεί κατόπιν κατήλθαν Γαλάτες, Δάκες, Σλάβοι, αργότερα απ’ τους Βυζ. Αυτ/ρες μετεγκατασταθέντες επανειλημμένα κατά εκατοντάδες χιλιάδες ΑρμενοΣυριακοί πληθυσμοί, κατόπιν Φράγκοι, Τουρκογενείς, κτλ. Ποιός δικαιούνταν άρα το όνομα Μακεδονία ;
  Οι Ευρωπαίοι Διπλωμάτες απαντούν :
  – Όλοι . Αφού μιλούσαν στα αυστηρά διπλωματικά τους έγγραφα (19ος-..αι) για την »Μακεδονική σαλάτα» (λαών).
  Ηδη η ελληνική ‘διαφώτιση’ αποκαλούσε τους Σλαβομακεδόνες »απευθείας απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου» για να τους προσεταιρισθεί, στην λυσσώδη πάλη των Βαλκανίων Εθνικισμών του 19ου-20ού αι. Έτσι έπεσε μέσα στον λάκκο που έσκαψε.

  Ο Στρατής Μυριβήλης επίσης στο περίφημο μυθ/ρημά του {για το Μακεδονικό μέτωπο-1917-18 } »Η Ζωή Εν Τάφω» (1925) το γράφει καθαρά : Οι ντόπιοι :
  »…- δεν θέλουμε νά ‘μαστε ούτε
  Μπουλγκάρ (Βούλγαροι), ούτε Σρρπ (Σέρβοι), μήτε Γκρρκ (Γραικοί). Μόνον Μακεντόν Ορτοντόξ! ».
  Φυσικά, για να δείτε την σωβινιστική λογοκρισία, η φράση αυτή απαλείφθηκε στις μετά το 1950 Ελληνικές εκδόσεις. Μά επειδή τότε είχαμε Εμφύλιο.Όταν η σύγκρουση και εν μέρει το ‘μειονοτικό’, ήταν στην πρώτη διάταξη. Όταν ο Κυβερνητικός στρατός κατέκαψε αρκετά Σλαβομακεδόνικα χωριά, σλαυικών φρονημάτων,που πέρασαν στο στρατό του Ζαχαριάδη, των Νομών Καστοριάς, Φλώρινας -κυρίως- και Εδέσσης.Οι έλληνες κομμουνιστές εξετελούντο αδίστακτα με βάση το διάταγμα περί »αποπείρας αποσπάσεως τμήματος της Επικρατείας»(!)

  Η Ιστορία όμως δεν μπορεί ν’ αποκρυβεί.
  Στην μόνη αξιόπιστη απογραφή του Χιλμή Πασά (1906)στην ευρύτερη Μακεδονία,υπό την εποπτεία – για το ανόθευτο της απογραφής ,- Αυστριακών αξ/κών, η πλειοψηφία των κατοίκων ήσαν Μουσουλμανικής κατευθύνσεως.
  Οι ελληνικοί πληθυσμοί δέσποζαν κυρίως στην Χαλκιδική-απόλυτη πλειοψηφία-, στην Πιερία, Νοτ. Περιοχή Κοζάνης, και κυρίως στα αστικά κέντρα της Ελληνικής Μακεδονίας. Γιαυτό η εθνικότητα σχεδόν ταυτιζόταν με την…κοινωνική τάξη : Αστός κι Έμπορας τότε σήμαινε Έλληνας κι αντίστροφα. Οι επαρχιώτικοι πληθυσμοί σε σοβαρό ποσοστό ήταν Μουσουλμανικής-Σλαυικής κατεύθυνσης. Εξάλλου η αποδοχή της Πατριαρχικής αντίθετ’ απ’ την Εξαρχική Εκκλησία δεν σήμαινε και πολλά πράγματα .

  Ο Γιώργος Στάμκος (‘ΖΕΝΙΘ’-θΕΣ/ΝΙΚΗ, 2007) αφηγείται πως οι πρόγονοί του έλεγαν πως οι Έλληνες κατοικούσαν κύρια σε πόλεις και κωμοπόλεις, ένα 25-30%-… του τότε πληθυσμού της ευρύτερης Μακεδονίας.
  Εξάλλου στον ίδιον τον Εθνογραφικό χάρτη, που ο καθ/τής Παν/μίου Αθηνών Γεωργ. Σωτηριάδης παρέδωσε στα χερια του Βενιζέλου για την Διάσκεψη των Εθνών-1919-, προς υποστήριξη των Ελληνικών δικαίων, οι Σλαβομακεδονικοί πληθυσμοί βορείως της γραμμής Καστοριάς-Σερρών είχαν συμπαγή πλειοψηφία.
  Αυτά για την αποκατάσταση των τότε δεδομένων.

  Σχόλιο από KOSTASTRENT — Μαΐου 28, 2008 @ 11:30 πμ | Απάντηση

 11. Φίλε KOSTASTRENT

  Δεν ξέρω τι καταγωγή έχεις εσύ, εγώ την δικιά μου την ξέρω. Η Νικήσιανη ήταν ένα από τα τυχερά χωριά που γλύτωσαν την βουλγαρικη και τουρκικη λαίλαπα. Δεν είμαστε δίγλωσσοι και ούτε είμασταν. Παρ’ όλα αυτά ξέραμε ότι είμασταν Μακεδόνες και είχαμε Ελληνική συνείδηση. Βέβαια η εθνική ταυτότητα είναι θέμα πολιτισμικό και γλωσσικό αλλά δεν πρέπει ένα όνομα όπως το «Μακεδονία» να προσπαθούν να το σφετεριστούν αποκλειστικά οι Βούλγαροι (κακά τα ψέματα) των σκοπίων. Οι μακεδονιστές βούλγαροι είναι ως επί το πλείστον οι φταίχτες στην δημιουργία «μακεδονικού» έθνους, και δεν είναι σωστό να την πληρώσουμε εμείς οι λιγοστοί (κατ’ εσένα) γηγενείς έλληνες που έχουμε καταγωγή και έθιμα από το αρχαίο Μακεδονικό Βασίλειο.

  Σχόλιο από malista — Μαΐου 29, 2008 @ 9:25 πμ | Απάντηση

 12. Φίλε Μalista,

  δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτε απολύτως για την Νικήσιανη.Παραδέχομαι απολύτως τα γραφόμενά σου. εδώ.
  Καθένας είναι οίας εθνικότητας, στην οποία πιστεύει, και στην οποία έχει συνείδηση και κοινό ποθο ν’ ανήκει : γιαυτό, ούτε η γλώσσα, μήτε η θρησκεία, μηδέ τα όποια ήθη-έθιμα-χοροί-παραδόσεις-πολιτισμός-παιδεία-φυλετική καταγωγή κτλ συνιστούν την ουσία του Εθνισμού. Αλλά το τί αισθάνεται και τί επιθυμεί καθένας ν’ αναγνωρίζει ως δική του Εθνικότητα.

  Άν θέλεις, άν οι ‘Εθνικά Μακεδόνες’ πιστεύουν ότι η περιοχή τους, που κατελήφθη απ τον Ελληνικό στρατό στα 1912(Νοέμβρης-Δεκέμβρης) είναι και δική τους, κι έμεναν και καλλιεργούσαν κι αναπτύσσονταν εκεί επί εκατονταετίες, και άν ισχυρίζονται πως, παρά την μεταφορά-εποικισμό 700.000 περίπου ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων σε Μακεδονία-Θράκη οπότε αλλοιώθηκε εκτοτε οριστικα η Εθνολογική σύνθεση (1924-….), όμως τούτοι νοιώθουν και δικαιούνται να λέγωνται Εθνικοί Μακεδόνες, τότε έχουν δ ί κ η ο .

  Κ ά θ ε μα κάθε παραμεθόριος πληθυσμός, ειδικά στα νότια Βαλκάνια (μετά τα φοβερά γεγονότα του 1992-1999, Κόσσοβο κτλ) φοβάται για εθνικούς ρεβανσισμούς των ομόρων Κρατών. Ειδικά κι ο δικός μας μέ τις μαζικές βιαιότητες που διαπράχθηκαν -κι απ’ τον Ελληνικό στρατό επίσης,- εκατέρωθεν (1912-1944):
  υποχωρώντας στα 1913, κ α ι ο Βουλγαρικός σωβινισμός διέπραξε ακρότητες, εκτελώντας εκατοντάδες Έλληνες, καίγοντας πολλά Ελληνικά χωριά στις Περιοχές Σερρών (Νιγρίτα…)και Δράμας (Δοξάτο…, άν και για το Δοξάτο ειδικά κυρίως από Τούρκους ενόπλους ατάκτους-βασιβουζούκους σ’ αντεκδίκηση, όταν πλησίαζε ο Ελληνικός στρατός -μετά τις 20 Ιουνίου 1913, κατάθεση στην διεθνή επιτροπή Carnegie Foundation του Βουλγάρου ανωτ. αξ/κού-) .
  Ξέρω καλά πως το ίδιο προσπάθησε ο Βουλγαρικός σωβινισμός να κάνει τον Σεπτ/βριο του 1941 (χιλιάδες ομαδικές εκτελέσεις Δράμας, μετά την καταπίεση απ’ τον Βουλγαρικό στρατό κατοχής και την συνακόλουθη Ελληνική εξέγερση.)

  Ωστόσο και οι Σλαβομακεδόνες (FYROM)ισχυρίζονται πως και οι Έλληνες σφετερίζονται για αποκλειστική χρήση την Ιστορική ονομασία »Μακεδονία’. Ποιός λοιπόν έχει δίκηο ;
  Η λύση βρίσκεται στην απευθείας συνεννόηση και στις διαπραγματεύσεις των λαών.
  Απορρίπτω σαν καταγέλαστες -επειδή διαβάζω αρκετή νεώτερη Ιστορία,- τις αλυτρωτικές διακηρύξεις των Σκοπίων, αρκετές απ’ τις οποίες ενορχηστρώνονται ακόμα κι απ’ το …Πανεπιστήμιο των Σκοπίων.Που θάπρεπε νάναι ο υπηρέτης της Ιστορικής αλήθειας κι όχι Κρατικός βαλές και φερέφωνο πατριδοκαπηλείας.

  Τό όραμα των Ρήγα Φεραίου, Γκ. Ντέλτσεφ και Σαντάνσκι για μιά »ενιαία Βαλκανική Ομοσπονδία των λαών» με κοινή εκτελεστική εξουσία και προπάντων Κ ο ι ν ό κοινοβούλιο από Σέρβους κι Έλληνες και Βούλγαρους κτλ βουλευτές, -συμπληρώνω εγώ,- θ’ αποτελούσε το κάλλιστο πεδίο για μιά αρμονική Βαλκάνια ζωή. Μέ ίσα δικαιώματα σ’ όλους και διαφύλαξη της εθνικής ιδιαιτερότητας όλων. Άλλοι έκαναν εθνοκαθάρσεις. Όχι οι αγνοί επαναστάτες.Και με τους τελευταίους αυτούς, ούτε οι Ελληνες, μήτε οι Σλαβομακεδόνες και Βούλγαροι σωβινιστές έχουν καμμιά σχέση.
  Γειά – χαρά σου.

  Σχόλιο από KOSTASTRENT — Μαΐου 30, 2008 @ 10:01 πμ | Απάντηση

 13. Γράφει ο KOSTASTRENT:
  «Ο Στρατής Μυριβήλης επίσης στο περίφημο μυθ/ρημά του {για το Μακεδονικό μέτωπο-1917-18 } ”Η Ζωή Εν Τάφω” (1925) το γράφει καθαρά : Οι ντόπιοι :
  ”…- δεν θέλουμε νά ‘μαστε ούτε
  Μπουλγκάρ (Βούλγαροι), ούτε Σρρπ (Σέρβοι), μήτε Γκρρκ (Γραικοί). Μόνον Μακεντόν Ορτοντόξ! ”».

  Το παραπάνω απόσπασμα είναι αποδεδειγμένα «πειραγμένο», αφού κανένας Σλάβος δεν θα αποκαλούσε ποτέ τον εαυτό του «ορτοντόξ». Ο «ορθόδοξος» στα σλαβομακεδονικά λέγεται «πραβοσλάβεν». Άρα, ο συνομιλητής τού Μυριβήλη μάλλον είναι εμβόλιμο στοιχείο ξένης προς τον Μυριβήλη προπαγάνδας.

  Επίσης, γράφει ο KOSTASTRENT:
  «Ο Γιώργος Στάμκος (’ΖΕΝΙΘ’-θΕΣ/ΝΙΚΗ, 2007) αφηγείται πως οι πρόγονοί του έλεγαν πως οι Έλληνες κατοικούσαν κύρια σε πόλεις και κωμοπόλεις, ένα 25-30%-… του τότε πληθυσμού της ευρύτερης Μακεδονίας».

  Ο Γιώργος Στάμκος είναι ένας άνθρωπος που αποδέχεται πλήρως το σλαβομακεδονικό εθνικιστικό παραλήρημα και ως τέτοιος δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Κι εγώ είμαι Έλληνας Μακεδόνας και ξέρω ότι στην παλιά Μακεδονία δεν ζούσαν μόνο Έλληνες. Αλοίμονο! Αλλά οι «άλλοι» που ζούσαν μαζί μας δεν περιλάμβαναν «Μακεδόνες». Οι μόνοι Σλάβοι που ζούσαν στη Μακεδονία μέχρι τον Β’ ΠΠ ήταν οι Βούλγαροι!
  Όσο για τα ποσοστά, ο Στάμκος αναφέρεται σε χάρτες της βουλγαρικής προπαγάνδας, χάρτες που έφτιαξαν μια φανταστική «ευρύτερη Μακεδονία» με σύνορα, έτσι ώστε να περικλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερο βουλγαρικό πληθυσμό. Χώρα με σύνορα που να λέγεται Μακεδονία δεν υπήρχε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Βιλαέτια υπήρχαν. Οι Βούλγαροι έκαναν την προπαγανδιστική τους δουλειά.
  Οι χάρτες αυτοί δεν περιλάμβαναν την Πιερία ή τη Θάσο, αμιγώς ελληνικές περιοχές, και ούτε φυσικά έδειχναν πώς το ελληνικό στοιχείο κυριαρχούσε στις πόλεις.

  Τώρα, σχετικά με το Ίλιντεν, όποιος ξέρει δυο δράμια ιστορία θα δει ότι ήταν ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ εξέγερση, με βουλγάρικα εθνικά σύμβολα. Το πώς παραποιούν την ιστορία οι εξωνημένοι απόστολοι των Σκοπίων δεν μας αφορά.

  Όσο για τον ethnic macedonian, ναι, έχετε δικαίωμα να ξεχωρίζετε από τους άλλους, αλλά όχι να μονοπωλείτε τον όρο «Μακεδόνας». Σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεστε μόνο εφόσον ο αυτοπροσδιορισμός σας δεν θίγει τον δικό μου.
  Κι εγώ που κατάγομαι από τη Μακεδονία αλλά νιώθω Έλληνας, τι είμαι; Θέλετε να δεχτώ αυτά που λένε οι ψυχωτικοί των Σκοπίων, ότι είμαι έποικος στην γη των προγόνων μου;
  Έχετε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό εφόσον δεν ενοχλείτε τον αυτοπροσδιορισμό των άλλων, είτε είναι ελληνόφωνοι Έλληνες Μακεδόνες, είτε είναι σλαβόφωνοι Έλληνες Μακεδόνες. Δεν θα πείτε εσείς στον Α ή Β πολίτη τι είναι και τι δεν είναι.

  Για τα σλαβικά τοπωνύμια ανά την Ελλάδα,΄έχω ξαναγράψει ότι αντανακλούν την κάθοδο των σλαβικών φύλων κατά τον 6ο και 7ο αιώνα, και ΟΧΙ την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας. Σλαβικά τοπωνύμια υπάρχουν σε πολλά μέρη της Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της Ελληνικής Μακεδονίας, όπου κανείς δεν θυμάται ποτέ να μιλούσαν οι πρόγονοί του σλαβικά. Αναλόγως, υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο ελληνικά τοπωνύμια που μαρτυρούν την ιστορικλη σχέση των Ελλήνων με τα μέρη αυτά, αλλά που δεν κατοικούνται τώρα από Έλληνες. Εκτός κι αν ισχυριστούμε ότι η Μασσαλία και η Νάπολη αποτελούν ελληνικές πόλεις που… στενάζουν κάτω από τον ξένο ζυγό!

  Σχόλιο από Στέργιος Καπρίνης — Ιουνίου 23, 2008 @ 9:42 πμ | Απάντηση

 14. Θα χρησιμοποιησω ενα πειστικο επιχειρημα του Σ.Λυγερου. Εαν αυριο ενα καινουργιο κρατος σην ηπειρο μας, αποφασισει να ονομαστει…Ευρωπη, αποκαλεσει την γλωσσα του ευρωπαικη, τα προιντα που παραγει ευρωπαικα και τους πολιτες του Ευρωπαιους, δεν θα υπαρξει κανενα προβλημα; Δεν θα εχουν το δικαιωμα οι υπολοιποι ευρωπαιοι να διαμαρτυρυθουν για ευνοητους λογους;

  Η δημοκρατια δεν σημαινει κανουμε οτι γουσταρουμε. Εχει ορια που φτανουν μεχρι τα δικαιωματα των αλλων. Η Μακεδονια ειναι το «ολον» και δεν μπορει το «μερος» να μονοπωλει το ονομα. Οσο για την ιστορια και τους αρχαιους μακεδονες δεν χρειαζεται να την αναλυσουμε. Εδω ακομα και ο….Ψωμιαδης που μας ηρθε απο τον Καυκασο θεωρει ευατον απογονο του Φιλλιπου…..ο Μιλοσοσκι μας σοκαρει με τα γραφικα που λεει;

  Σχόλιο από stelpas — Ιουλίου 11, 2008 @ 1:03 μμ | Απάντηση

 15. Ένα θέμα για το οποίο δεν ακούω απάντηση: Το όνομα της Μακεδονίας είναι αρχαίο. Η σλαβική γλώσσα είναι πολύ νεώτερη. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να συνδυάσει τα δύο αυτά στοιχεία. Δυστυχώς ή ευτυχώς γραμμές αίματος δεν μπορούμε να εντοπίσουμε πηγαίνοντας προς τα πίσω. Μπορούμε όμως να εξετάσουμε πολιτισμικά στοιχεία όπως -κορυφαίο είναι- η γλώσσα. Ένας κάτοικος της Μακεδονίας που μιλάει ελληνικά – την γλώσσα των αρχαίων μακεδόνων – συνδυάζει ομοειδή χαρακτηριστικά για να είναι Μακεδών. Η σλάβικη γλώσσα με το ελληνικό όνομα δεν ταιριάζουν. Όσο για τα διάφορα απίστευτα που κάποιοι κοντεύουν να τα πιστέψουν (ότι το όνομα Αλέξανδρος δεν είναι ελληνικό, ότι η αρχαία μακεδονική χάθηκε και περιέργως δεν έχουμε κανένα στοιχείο της, κλπ) τι να πούμε; Ας πρόσεχαν όταν την έχαναν. Μόνο μην υποβιβάζουν τόσο πολύ τους Μακεδόνες. Έτσι χάνεται η γλώσσα ενός ένδοξου έθνους;

  Σχόλιο από Μανώλης — Ιουλίου 16, 2008 @ 2:25 μμ | Απάντηση

 16. Παρακολουθώ αυτές τις μερες στα δελτία ειδήσεων
  τα ρεπορτάζ της TV για το πανηγυρι της Μελίτης.

  Δεν ξέρω τι παίζει ακριβώς και γιατί πήρε τόσο μεγάλες
  διαστάσεις το πανηγύρι της Μελίτης τη φετινή χρονιά.

  Τα Πρέσπεια τι γίνανε;
  Με τόσες χρηματοδοτήσεις γιατί δεν τα προβάλουν τα ΜΜΕ εφέτος;

  Αντίθετα το πανηγύρι της Μελίτης πανελληνίως «άγνωστο»
  και «ανύπαρκτο» χωρίς χρημοτοδοτήσεις ξαφνικά έγινε πανελληνίως γνωστο.

  Οσο και αν εψαξα στην ιστοσελίδα της
  Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Φλώρινας πουθενα
  δεν αναφέρει το πανηγύρι της Μελιτης στο προγραμμα
  των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Νομαρχίας.
  http://www.florina.gr/index.php

  Θα πάω στο πανηγύρι της Μελίτης. Να δώ τι γίνεται.

  Το εισιτήριο μου γράφει:
  Αρ. Αμαξοστοιχίας: 500
  Αναχώριση : 09.21
  Ημερομηνια: 19 Ιουλίου 2008

  θα είμαι εκεί. Στο πανηγυρι της Μελίτης.
  Να χορέψω με τους δικους μου. Τους Μακεδόνες.

  Οποιος αναγνώστης έχει υπομονή να δει αυτα
  τα δυο βιντεο:

  Συρτός Μακεδονίας

  (Αξίζει να ακούσετε την ανοκοίνωση του πολιτιστικού ]
  συλλόγου Μελίτης. Το 1995)

  Συρτάκι

  (Αξίζει να δέιτε ποιοί ντρόπιασαν την Ελλάδα. Το 1995)

  Και τα δυο βιντεο είναι του 1995 την εποχή της γενοκτονίας
  στη Σρεμπρενιτσα.
  Τα συμπεράσματα δικά σας.

  Σχόλιο από ethnic macedonian — Ιουλίου 17, 2008 @ 10:36 μμ | Απάντηση

 17. Διορθωση στο δευτερο βιντεο που ντροπιασε την ελλάδα

  Συρτάκι

  (Αξίζει να δέιτε ποιοί ντρόπιασαν την Ελλάδα. Το 1995)

  Σχόλιο από ethnic macedonian — Ιουλίου 17, 2008 @ 10:40 μμ | Απάντηση

 18. Γράφει ο κ. Σέργος Καπρίνης:
  …»…Κι εγώ είμαι Έλληνας Μακεδόνας και ξέρω ότι στην παλιά Μακεδονία δεν ζούσαν μόνο Έλληνες. Αλοίμονο! Αλλά οι “άλλοι” που ζούσαν μαζί μας δεν περιλάμβαναν “Μακεδόνες”…»’

  Μά αγαπητέ, όταν γράφεις έτσι -»δεν ζούσανν μόνο Έλληνες», δηλ,- αντιστρέφεις την πραγματικότητα. Δέν γράφει μόνο ο …Σλαβομακεδονόφιλος Γ. Στάμκος τα ‘αστήρικτα’. Είπα πως η πιό αξιόπιστη απογραφή, η τοιαύτη του Οθωμ. Διοικητή Χιλμή Πασά -1906 (1906= αν θυμάμαι καλά, γράφω από μνημης χωρίς τα βιβλία δίπλα μου),υπό την εποπτεία Α υ σ τ ρ ι α κ ώ ν αξ/κών για το αδιάβλητο στην εσωτερική αλλά και Διεθνή κοινότητα, έδιδε μ ό ν ο ένα 45% περίπου στο σύνολο του πολυεθνικού Μακεδονικού πληθυσμού, στους Ελληνικής κατεύθύνσεως πληθυσμούς.Καί μάλιστα όχι στους μόνο Ελληνόφωνους αλλ’ υποτίθεται και Πατριαρχικούς ‘Ελληνοστρόφους’.Χωρίς απαραίτητα όλοι οι ΑντιΕξαρχικοί ή Πατριαρχικοί νάχουν σχηματίσει Ελληνική Εθνική συνείδηση !
  Ακριβώς.
  Οι ‘άλλοι’ όπως προσδιορίζετε, που αποτελούσαν στο σύνολο αυτό (από Ολύμπου μέχρι Περλεπέ, Σκάρδου κτλ και βορειότερα,) την πλειοψηφία, δ ε ν είχαν σχηματίσει ακόμη Εθνική συνείδηση. Ένα μόνο μέρος τους, υπό την ηγεσία της τότε διανόησής τους -Αστικής-, που μάλιστα με χρηματική βοήθεια ελλήνων αστών (!)συνήλθε στην Κων/πολη -΄τέλη 19ου Αιώνα κι έκανε τις πρώτες διακηρύξεις για ‘Εθνική Μακεδονική εθνότητα’, ‘εθνική γλώσσα’ ‘επαναστατική αποτίναξη’ ζυγού κτλ.-, ένα μόνο μέρος τους έκανε την εξέγερση του Ίλιντεν -Ιούλης 1903-.Γιατί παντού εκεί υπήρχαν οι πανίσχυρες δυνάμεις του Οθωμανικού Γ’Σώματος Στρατού-Θεσ/νίκη/Μοναστήρι/Γευγελή.
  { Θά θυμίσω πως στην Ελληνική σημερινή περιοχή Από Σμύρνη μέχρι Αδραμύτιο, Πόλη, Καβάλα, Χαλκιδική, Γιάννενα κτλ, μόνο στην Ρούμελη και στο Μωριά άειντε και στην Νάουσα (Γάτσος Καρατάσος, Πήλιο και στα Μαδεμοχώρια Χαλκιδικής, το πολύ) εξερράγη ελληνική επανάσταση (1821):
  άκρα του τάφου σιωπή στη Σ μ ύ ρ ν η -όπου το κ έ ν τ ρ ο του τότε ελληηνικού Αστισμού-πλούτου, επαναστατικής υποτίθεται ζύμης- απ’ όπου θεωρητικά έπρεπε να αρχίζει να εξεγείρεται ο τότε Ελληνισμός. Φύλλο δεν τολμούσε να κουνηθεί στη Φιλαδελφεια, Μαγνησιά, στις Σαράντα Εκκλησίες, στην Σαμψούντα, Χίο..}

  2/ Γράφετε παρακάτω – και το ΄σέβομαι απολύτως – :

  »….Θέλετε να δεχτώ αυτά που λένε οι ψυχωτικοί των Σκοπίων, ότι είμαι έποικος στην γη των προγόνων μου ; Έχετε δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό εφόσον δεν ενοχλείτε τον αυτοπροσδιορισμό των άλλων, είτε είναι ελληνόφωνοι Έλληνες Μακεδόνες, είτε είναι σλαβόφωνοι Έλληνες Μακεδόνες. Δεν θα πείτε εσείς στον Α ή Β πολίτη τι είναι και τι δεν είναι.»

  Ακριβώς αγαπητέ.
  Τό Ελληνικό νεώτερο Εθνος, χρειάστηκε 150 τόσα χρόνια (!) για να ομογενοποιηθεί :ως τα 1940 ολόκληρη η Ελλην. επαρχία της Ανατολ. Στερεάς, η Εύβοια, η ανατολ. Πελοπόνησος όλα τα Κυκλαδονήσια, Α λ β α ν ο φ ω ν ο ύ σ ε . Μιλούσε Αρβανίτικα. Τά ξεχνάμε αυτά ;Η Λειβαδιά ήταν Βλαχούπολη. Στην περιοχή Ολύμπου , Πιερίας, Μετσόβου κτλ μιλούσαν Β λ ά χ ι κ α ως τα 1960. Κι άς έσπαζαν οι δάσκαλοι τις βέργες στα χέρια των βλαχόφωνων μαθητών όταν τους έπιαναν να μιλούν τα …ιδιώματα(Βλάχικα κτλ).Ξεχάσατε την »Βαβυλωνία» του Χορτάτζη ; Γυρίστε εκεί.Και θα μάθετε με πιστότητα την αληθινή φύτρα των Νεοελλήνων.Ποιά ήτο η πραγματική κατάσταση πρίν 150 τόσα χρόνια.Κι όχι όπως την παρουσιάζουν, Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α Κ Η, σήμερα…
  Καί μετά τόσα 150 χρόνια που του χρειάστηκαν για συσσωματοποίηση, δεν μπορεί ν’ απαγορεύει σε άλλους λαούς να χρησιμοποιούν ως εθνική τους πεποίθηση την Μακεδονική. Ήδη απ’ τα τέλη του 19ου αι. οι Τσεντραλιστές Μακεδόνες(εσωτερ. Μακεδονική οργάνωση κάτη σαν την δική μας ‘ Φιλική Εταιρία ‘ έλεγαν : »Η Μακεδονία στους Μακεδόνες !»

  Όταν δείχνετε στους άλλους΄με τον δείκτη σας, τά υπόλοιπά σας δάχτυλα δείχνουν εσάς.

  Σχετικα με το »ψυχωτικοί» Σλαβομ/νες, που λέτε, συνιστώ ψυχραιμία.Καί έρευνα αντικειμενική των ιστορικών πηγών. Όχι μονομερή κι επιλεκτική παράθεση της Ιστορίας.
  Σαφώς και το Πανεπ/μιο των Σκοπίων είναι γεμάτο βέρους σωβινιστές που ανασύρουν ή χαλκεύουν ψευδαισθήσεις ή Ιστορικούς μύθους.Οσο κατάγονται απ’τον Αμύντα και Φίλιππο οι Έλληνες Μακεδόνες – που το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από τις 700000 Μικρασιάτες πρόσφυγες (1923-24) ( ! ), άλλο τόσο κατάγονται κι οι Σλαβομακεδόνες, ή Μακεδόνες όπως αυταποκαλούνται..
  Η έννοια, διορισμός, επιστημ.όρος τελος πάντων, ‘κ α τ α γ ω γ ή’ έχει απορριφθεί μετ επαίνων απ’ την Ευρωπαική Εθνολογία.

  Η Εθνολογική αλήθεια τέλος, είναι πως κατά μήκος των ΕλληνοΣκοπιανών (ελληνογιουγκοσλαβικών) συνόρων υπάρχει η ί δ ι α και η αυτή ‘Πολιτιστική εθνότητα’.
  Που προσεχώρησε, εν μέρει στην Ελληνική κουλτούρα κι εν μέρει ανέπτυξε ιδία » Μακεδόνικη » κουλτούρα.
  Πολλοί που κατεβαίνουν στην Μελίτη σήμερα να γιορτάσουν, υποθέτω πως κατάγονται από αντάρτες του Δημοκρατ. Στρατού (1947-1949)εξορισθέντες (σλαβομακεδόνες του Ζαχαριάδη…) είτε εξ αίματος συγγενείς ή απόγονοι των εντοπίων Ελλήνων »εθνικά Μακεδόνων». Μπερδευτήκατε ;

  Σχόλιο από KOSTAS TRENT — Ιουλίου 18, 2008 @ 12:10 μμ | Απάντηση

 19. Ζητώ συγγνώμη άν άλλαξα το όνομά σας κ. Στέργιε Καπρίνη. Εκ παραδρομής έγινε, μετά την αποστολή του post μου στο SITE .

  Σχόλιο από KOSTAS TRENT — Ιουλίου 18, 2008 @ 12:15 μμ | Απάντηση

 20. Γράφει ο κ. Στ. Καπρίνης :»…Αλλά οι “άλλοι” που ζούσαν μαζί μας δεν περιλάμβαναν “Μακεδόνες”. Οι μόνοι Σλάβοι που ζούσαν στη Μακεδονία μέχρι τον Β’ ΠΠ ήταν οι Βούλγαροι!»

  Θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο του Τασου Κωστόπουλου »Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΔΙΑΛΕΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» – 2000/Εκδόσεις ‘Μαύρη Λίστα’ ;-σήμερα εκδ. ‘Βιβλιόραμα’) ;

  Νά σας πιάσει ελαφρό σόκ ; Εσάς και όσους αρκούνται στα …σχολικά (διατεταγμένα) εγχειρίδια, ή στα των ΜΜΕ-ΕΦ/ΔΩΝ του σήμερα ;
  Βιβλίο όπου υπάρχουν δεκάδες ντοκουμέντα των ίδιων των Ελλήνων διοικητών, δημοσ/φων, Ιστορικών, Προξένων, ξκρατικών λειτουργών κτλ, εκτός από τηην ξένη βιβλιογραφία ; Αμερόληπτα και με κριτική σκέψη εκτεθειμένα ;
  Γιά να δείτε πόση ά γ ν ο ι α κυριολεκτικά έχετε του θέματος ;
  Το »ορτοντόξ μακεντόνσκι’ του Μυριβήλη είναι σταγόνα στον ωκεανό.
  Αλλά είπαμε..Η συντηρητική αρθρογραφία χαρακτηρίζεται ειδικά για την επιλεκτική χρήση της Ιστορίας και των Ιστορικων αποδείξεων. ΄Μήπως επίσης έχετε διαβάσει Δημήτρη Λιθοξόου ; Πού πήγε ο ίδιος επί τόπου σε τόπο κι αρχεία κι έψαξε ; Ξεμουχλιάζοντας απ’ την …Λυκειακή Ελληνική προπαγάνδα ;

  »Η ΛΗΘΗ , ακόμα και το ιστορικό λάθος, είναι ουσιώδης παράγοντας της δημιουργίας ενός Έθνους.
  Γιατί η ουσία ενός Έθνους είναι ότι όλα τα άτομα έχουν πολλά πράγματα από κοινού. Καθώς κι ότι όλοι έχουν επίσης ξ ε χ ά σ ε ι αρκετά πράγματα..»
  (ΕRNEST RENAN : QU’ EST-CE UNE NATION ; 1882, στο αυτό έργο του Τασου Κωστόπουλου της ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ’. Εγώ το διάβασα απ’ το 2000).
  Όποτε θέλετε επανέρχομαι με στοιχεία.

  Σχόλιο από KOSTAS TRENT — Ιουλίου 21, 2008 @ 12:32 μμ | Απάντηση

 21. Επίσης για τα Σλαβικά εν Ελλάδι τοπωνύμια :
  Ειδικά για το ‘Χρονικό της Μονεμβασίας’ περί της …»Σ(κ)λαβοποιήσεως της Ελλάδος» τότε τους σκοτεινούς αιώνες (6ο έως και 8ο αιώνες μ.Χ.) . Που υπάρχει σε τέσσερα αντίγραφα σε τέσσερα Μουσεία-διεθνείς χώρους ; Και για τό οποίο οι Έλληνες Ιστορικοί της …»Τρισχιλιετούς καταγωγής »κάνουν την πάπια ; (Δημήτρης Λιθοξόου)

  Σχόλιο από KOSTAS TRENT — Ιουλίου 21, 2008 @ 12:37 μμ | Απάντηση

 22. Μολις επέστρεψα απο την Μελίτη.

  Τα καναλια της TV και οι εφημερίδες
  που καλιέργησαν ατμόσφαιρα επισοδείων
  τις προηγούμενες ημέρες, απέτυχαν παταγωδώς.

  Τελικά όλα πηγαν καλά στο πανηγύρι της Μελίτης/Οφτσάρενι.
  Οι Μακεδόνες έλαμψαν με την πολιτισμένη συμπεριφορά τους.
  Αψογοι!

  Σκεφτειτε μονο το εξής:
  Αν ηθελαν θα μπορούσαν να πετάξουν ένα
  βεγγαλικό σαν αυτά που ρίχνουμε το Πάσχα στην
  Ανάσταση και θα γινόταν το ελά να δείς.
  Οι εικόνες θα εκαναν το γυρω του κόσμου.

  Ο Παπούλιας και ο Καραμανλής οφείλουν να στείλουν
  τουλάχιστον μια συγχαρητήρια/ευχαριστήρια επίστολή στον
  πολιτιστικό σύλλογο Μελίτης.

  Ευγε Μακεδόνες της Μελιτης.

  Οι βουλευτές Λιάνης – ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντινίδης – ΝΔ
  δεν παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις αν και προσκαλεσμένοι.

  Το μουσικο-χορευτικό συγκρότημα ΤΑΝΕΤΣ ηταν υπέροχο

  Στο μεταξύ συνελήφθει ο Καραζιτς.
  Θα εχουμε πολλά να δούμε και να πουμε.
  Ειδικά για τις σχέσεις του με τους αδερφους του
  στην Ελλάδα.

  Σχόλιο από ethnic macedonian — Ιουλίου 22, 2008 @ 9:54 μμ | Απάντηση

 23. Τα εθνη αποτελούν δημιουργηματα ς των 2 τελευταίων αιώνων με την ανάπτυξη του καπιταλισμού και της αστικής φιλελεύθερης ιδεολογιας.
  Ετσι σταδιακα αναδυθηκαν ολα τα εθνη της εποχης μας απο τα πιο μικρα μεχρι και τα πιο μεγαλα. Απο τις πρωτες εθνικες αστικες επαναστασεις ηταν η ελληνικη του 1821.Γεννημα της αναπτυξης της ελληνικης αστικης ταξης (ελληνοφωνης και μη)και της διαδοσης της αστικης φιλελευθερης εθνικης ιδεολογιας ειναι και το ελληνικο εθνος.Απο το βλαχοφωνο Ρηγα Φεραιο,τον αλβανοφωνο Μαρκο Μποτσαρη μεχρι τον σλαβοφωνο Αγγελο Γατσο η αποφαση να θυσιαστουν για να φτιαξουν το «ελληνικο» ηταν κοινη. Γι ‘αυτό και χιλιάδες Ευρωπαίοι διανοούμενοι και φιλελεύθεροι επαναστατες καρμποναροι στηρίξαν την επανασταση και πάλεψαν για την επιτυχία της.

  Η αντίληψη ότι κάθε γλώσσα αναγκαστικά συνδέεται με μια συγκεκριμενη εθνική συνείδηση θα πρέπει να θεωρείται ως εθνικιστικη. Αποκλειστικά ελληνοφωνοι μουσουλμάνοι της Κρήτης, Εύβοιας (Κάρυστος) και της Μακεδονίας (Valaades) διαχωριστηκαν απο τη συγκροτηση του ελληνικού έθνους και ενσωματώθηκαν στο σύγχρονο τουρκικό έθνος.

  Αντίθετα, χιλιάδες Αρβανίτες βλαχόφωνοι, και ένα μεγάλο τμήμα σλαβοφωνων Μακεδόνων ενσωματώθηκαν στο ελληνικό έθνος και έγιναν Έλληνες. Αναμφισβήτητα αυτό δεν ήταν μια διαδικασία χωρίς κενά και αντιφάσεις, αλλά το ελληνικό έθνος, όπως κάθε έθνος είναι το προϊόν μιας πολύπλοκης οικονομικής πολιτικής, ιδεολογικής συγκροτησης. Όλοι αυτοι έγιναν Ελληνες (ακόμα και οι ελληνοφωνοι) μεσα απο μια αιματηρή εθνική επανάσταση που μεταμόρφωσε για παντα τις ταυτότητες τους.

  Υπό την έννοια αυτή Αρβανίτες, βλαχόφωνοι και πολλοί (αλλά οχι ολοι) σλαβοφωνοι Μακεδονες δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως μειονότητες στην Ελλάδα, αλλά ως γλωσσικές, πολιτιστικές κοινότητες εντός του ελληνικού λαού / Έθνος.

  Αυτοί που αρνήθηκαν να ενσωματωθούν στη νεοελληνική έθνος θα πρέπει να γίνονται σεβαστοι και τα δικαιώματά τους να προστατεύονται από το νόμο.

  Ειδικά για τους σλαβοφωνους ή δίγλωσσους Μακεδόνες είναι προφανές ότι έχουν χωριστεί σε τρία διαφορετικά εθνικά κινήματα και τρεις διαφορετικες εθνικές ταυτότητες, αντίστοιχα, την ελληνική, βουλγαρική και τη σλαβομακεδονικη. Αυτός ο διαχωρισμός είναι 150 ετών, αναπαραγεται και στη Διασπορα στην Αυστραλια,Αμερικη,Καναδα και πρέπει να γινεται σεβαστος.
  Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία,ή Μακεδονας από ένα κλάσμα των σλαβοφωνων Μακεδόνων που οργανώνεται γυρω απο το εθνικό κέντρο των Σκοπίων (FYROMacedonia) δημιουργεί αλυτρωτισμους πολιτική σύγχυση που συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα του λαων σε όλα τα Βαλκάνια και είναι μάννα εξ ουρανού για τα συμφέροντα και την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων.

  Ελληνας ντοπιος Μακεδονας απο Καστορια

  Σχόλιο από redgreek — Ιουλίου 27, 2008 @ 11:53 πμ | Απάντηση

 24. Για τον ethnic «Macedonian»

  Σχετικά με το τελευταίο απαράδεκτο σχόλιο

  Καλά, εσύ Κύριε πήγες στην Μελίτη και επέστρεψες και αντί λοιπόν να επιστρέψεις σαν κάποιος που πέρασε κάπου καλά με ανθρώπους που ήθελες να βρίσκεσαι μαζί, ήρθες εδώ και το πρώτο σου σχόλιο: » Στο μεταξύ συνελήφθει ο Καραζιτς.Θα εχουμε πολλά να δούμε και να πουμε.Ειδικά για τις σχέσεις του με τους αδερφους του στην Ελλάδα.»!!!!????

  Μπράβο συγχαρητήρια!! Και εις ανώτερα! Βλέπεις λοιπόν γιατί η συννενόηση καθίσταται αρκετά δύσκολη στα Βαλκάνια? Ακόμα και την καλύτερη διάθεση να έχει κανείς, ακόμα και να ακούει με κάποιο ιστορικό κυρίως ενδιαφέρον κάποια στοιχεία απο το παρελθόν τα οποία μπορεί να τον κάνουν να προβληματιστεί έστω και λίγο χρησιμοποιώντας την κρίση του (κάτι σπάνιο ξέρεις για τα σημερινά Βαλκάνια σχετικά με αυτά τα θέματα), έρχεστε όλοι εσείς (εννοώ σε επίπεδο Βαλκανίων όχι μόνο Σλαβο-«Μακεδόνες») να υπενθυμίσετε σε όλους την διαφορά μεταξύ ρεαλιστικής πολιτικής στα Βαλκάνια και καλών προθέσεων ή φαντασιώσεων οτι τάχα υποχωρώντας σε όλα η Ελλάδα τα προβλήματα θα ληθούν μονομιάς. Ναι σίγουρα,!? τα ίδια έλεγε και ο Χίτλερ σχετικά με την κατάκτηση της Ευρώπης ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ειρήνη είναι η Ευρώπη να παραδοθεί!!

  Τέλος εάν είναι να μπεί η Ελλάδα κάτω απο το «μικροσκόπιο της καταγραφής μειονοτήτων υπαρκτών ή ανύπαρκτων» το ίδιο θα ανέμενε να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες τουλάχιστον στα Βαλκάνια. Τα αποτελέσματα ίσως εκπλήξουν ακόμα και τον Kostas Trend σχετικά με την εύρεση ελληνικών μειονοτήτων ακόμα και στην FYROM. Δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία είναι αλήθεια τώρα αλλά σύμφωνα με αρθγραφία οι Έλληνόβλαχοι των Σκοπίων έων το 1950 μετρούσαν στο καταπληκτικό αριθμό των 400-500.000 ατόμων.

  Σχόλιο από Patriotic Pragmatist — Σεπτεμβρίου 12, 2008 @ 9:45 μμ | Απάντηση

 25. Και κάτι τελευταίο για τον Kostas Trend αλλά και τους υπόλοιπους: σέβομαι απολύτως κάποιον που δείχνει τουλάχιστον να έχει κάνει μια μορφής «έρευνα» για αυτά τα θέματα που εγώ δεν έχω κάνει ακόμα (άν και με ενδιαφέρουν πολύ) ανεξάρτητα εάν δεν συμφωνώ με την κρίση του……όμως αυτά τα θέματα υπάρχουν μόνο στην πραγματική ζωή αλήθεια? Ξεχνάμε ότι και ο πόλεμος -αυτό που θα πώ είναι κυνικό- είναι ένα κομμάτι και αυτό της ανθρώπινης ιστορίας? Ξεχνάμε αυτό πού ακολουθούν αρκετές χώρες ως Real Politics? Ξεχνάμε τέλος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν η μισή απο ότι είναι σήμερα η και μικρότερη εάν δεν συμμετείχαμε επιτυχώς σε μια σειρά πολεμικών εκστρατειών? Και ποιός μας είπε οτι πάντα μια χώρα έχει την επιλογή να αποφεύγει πολέμους και εκστρατείες? Έχει ιδιαίτεριο ενδιαφέρον το κομμάτι της ιστορίας πού σχολιάσατε όλοι αλλά έχει να κένει περισσότερο με καταγραφή πληθυσμών και όχι στρατιωτικών-πολιτικών ισορροπιών στην περιοχή εκείνη την εποχή. Το ερώτημα είναι: θα μπορούσε η Ελλάδα στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα να επιβιώσει εάν δεν συμμετείχε σε πολέμους με τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις σε πλήρη ανταγωνισμό αποικιακό μεταξύ τους? Να υπενθυμίσουμε ότι τα Βαλκάνια ποτέ δεν ήταν Ελβετία όπου εκεί έχουν να εμπλακούν σε πόλεμο περίπου μια χιλιετία!!!!!

  Ευχαριστώ

  Σχόλιο από Patriotic Pragmatist — Σεπτεμβρίου 12, 2008 @ 10:01 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: