matchpoint

Μαΐου 19, 2008

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 1:25 μμ

ID: 1551290
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 12/05/2008
Σελ.: 16
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)
Καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα φαίνεται ότι θα είναι πλέον ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος και πιθανώς ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, αυξάνεται ασφαλώς το ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική, την οποία σκοπεύει να ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί.

Οι άνθρωποι που αποτελούν το στενό του επιτελείο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής προέρχονται από διαφορετικούς χώρους. Ορισμένοι, όπως ο Τόνι Λέικ και η Σούζαν Ράις, προέρχονται από την αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης Κλίντον. Αλλοι, όπως ο Ντένις ΜακΝτόνοου και ο Μπεν Ροντς, υπήρξαν σύμβουλοι ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρώην στρατηγός Σκοτ Γκρέσιον συνέβαλε στην αεροπορική εκστρατεία στον πόλεμο του Ιράκ. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει και η δημοσιογράφος Σαμάνθα Πάουερς, που έθεσε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ολοι οι προαναφερθέντες έχουν κοινό σημείο ότι εναντιώθηκαν ευθύς εξ αρχής στον πόλεμο στο Ιράκ, όταν μια τέτοια ενέργεια δεν ήταν καθόλου δημοφιλής. Ολοι υποχρεώθηκαν να να υπομείνουν τις λοιδορίες του κατεστημένου και τις κατηγορίες για «ενδοτισμό» για τη στάση τους.

Ο ίδιος ο Ομπάμα στις ομιλίες του τονίζει ότι η αντίθεσή του στον πόλεμο στο Ιράκ δεν είναι συγκυριακή αλλά μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού για την εν γένει φύση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. «Δεν επιθυμώ απλά να τερματίσω τον πόλεμο», δήλωνε χαρακτηριστικά σε μια ομιλία του, «αλλά να τερματίσω τον τρόπο σκέψης που μας οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο». Αυτό σημαίνει πάνω απ’ όλα τον τερματισμό της «πολιτικής του φόβου» την οποία προωθεί η κυβέρνηση Μπους.

Ομως σε τι ακριβώς συνίσταται η «δομική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική την οποία προτείνει ο νέος υποψήφιος πρόεδρος;

Από τις ομιλίες του και τις δηλώσεις των επιτελών του μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι η αλλαγή αυτή επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

**Πρώτον, ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να πάψουν να συστοιχίζονται πίσω από τους Ρεπουμπλικανούς σε θέματα εθνικής ασφαλείας προκειμένου να μην κατηγορηθούν για «μειωμένο εθνικό φρόνημα». Για πολλά έτη ο φόβος αυτός απέτρεπε τους Δημοκρατικούς από το να διαφοροποιηθούν από τους Ρεπουμπλικανούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Υλοποιώντας αυτή τη νέα προσέγγιση ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τους ηγέτες του Ιράν και της Κούβας, σπάζοντας έτσι κυριολεκτικά ένα «ταμπού» στο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών.

**Δεύτερον, ότι η Αμερική θα πρέπει να επιδιώκει όχι μόνο να παραμείνει ισχυρή, αλλά και να έχει το δίκιο με το μέρος της. «Είναι καιρός», είπε σε μια ομιλία του, «να απορρίψουμε τη συμβουλή σύμφωνα με την οποία ο αμερικανικός λαός προτιμά κάποιον που είναι ισχυρός αλλά κάνει λάθος, σε σχέση με κάποιον που είναι αδύναμος αλλά έχει δίκιο. Είναι καιρός να πούμε ότι είμαστε το κόμμα που είναι ισχυρό αλλά θα είναι και δίκαιο». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Ομπάμα είναι πασιφιστής. «Δεν είμαι εναντίον όλων των πολέμων», δήλωνε πρόσφατα. «Είμαι εναντίον όλων των ηλίθιων πολέμων».

**Τρίτον, ότι η επιδίωξη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα πρέπει να είναι η «προώθηση της δημοκρατίας», όπως πρότεινε η κυβέρνηση Μπους, αλλά η «προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Η αντίληψη αυτή ξεκινά από τη διαπίστωση ότι, όπως παρατηρούσε ο αναλυτής Ακερμαν σε άρθρο του, η δημοκρατία δεν γεμίζει στομάχια, δεν θεραπεύει την ελονοσία, δεν προστατεύει τις γειτονιές από τις συμμορίες οπλοφόρων. Η δημοκρατία έχει αξία στον βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι έχουν ικανοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες – δηλαδή έχουν αποκτήσει μια αίσθηση αξιοπρέπειας.

«Οι ΗΠΑ», έγραφε ο Ομπάμα σε πρόσφατο άρθρο του στην επιθεώρηση «Φόρεϊν Αφέρς», «θα πρέπει να στηρίζουν τις βάσεις μιας δίκαιης κοινωνίας. Μπορούμε να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση υπεύθυνων θεσμών που παρέχουν υπηρεσίες και ευκαιρίες, ισχυρά νομοθετικά σώματα, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, έντιμη αστυνομία, ελεύθερο Τύπο, ζωντανές κοινωνίες των πολιτών. Σε κοινωνίες που υποφέρουν από φτώχεια και εμφύλιες συγκρούσεις οι πληθυσμοί αναζητούν την απελευθέρωση από τη στέρηση. Και στον βαθμό που οι πολύ φτωχές κοινωνίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ασθενειών και της τρομοκρατίας, οι ΗΠΑ έχουν ένα άμεσο συμφέρον να μειώσουν δραματικά την παγκόσμια φτώχεια και να συνεργαστούν με τους συμμάχους ώστε να μοιράσουμε τα πλούτη μας με αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην οικοδόμηση ικανών δημοκρατικών κρατών που να μπορούν να στηρίζουν υγιείς και μορφωμένες κοινότητες, να αναπτύσσουν τις αγορές και να παράγουν πλούτο».

Η εξωτερική λοιπόν πολιτική του Ομπάμα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια τομή. Φυσικά ο δρόμος μέχρι την υλοποίηση της νέας πολτικής δεν πρόκειται να είναι ροδόσπαρτος. Ηδη οι εθνικιστές τον χαρακτηρίζουν «μουσουλμάνο τρομοκράτη». Επίσης άλλοι κατηγορούν τον Ομπάμα ότι είναι «δούλος της παγκοσμιοποίησης» επειδή πιστεύει ότι η ευημερία των ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Επίσης, δεξιοί Εβραίοι έχουν αρχίσει μια εκστρατεία λάσπης εναντίον συμβούλων του, τους οποίους κατηγορούν για «αντισημιτισμό». Ολα αυτά τα φαινόμενα φυσικά θα ενταθούν αν ο Ομπάμα κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. *


Συντάκτης: Μίχας
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στήλη: ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΓΗ

Διάφορα: ΙΔΕΕΣ – ΓΕΓΟΝΟΤΑ – ΠΡΟΣΩΠΑ

1 σχόλιο »

  1. ξέρετε οποιεσδήποτε πληροφορίες για αυτό το θέμα σε άλλες γλώσσες;

    Σχόλιο από dil okulu — Αύγουστος 3, 2008 @ 7:34 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: