matchpoint

Ιουνίου 24, 2008

Ο μύθος της «επιδημίας» του AIDS

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 1:17 μμ

ID: 1561629
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 23/06/2008
Σελ.: 18
Κατηγορία: Πλανήτης ΓΗ

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)
Την περασμένη εβδομάδα συνέβη ένα πολύ σημαντικό γεγονός: ο επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης του AIDS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέβιν δε Κοκ, ανακοίνωσε ότι, με εξαίρεση ορισμένες πολύ φτωχές χώρες της Αφρικής, η ασθένεια πλήττει μόνο ομάδες «υψηλού κινδύνου» -ομοφυλόφιλους, ναρκομανείς που χρησιμοποιούν σύριγγες και εργαζόμενους στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών.

18

«Είναι πολύ απίθανο», είπε, «ότι θα εκδηλωθεί μια επιδημία μεταξύ ετεροφυλόφιλων σε χώρες εκτός της Αφρικής».

Με τη δήλωσή του αυτή, ο υπεύθυνος του ΠΟΥ έβαλε την ταφόπλακα σε έναν από τους χειρότερους και πιο επικίνδυνους μύθους που κυκλοφορούσαν στη Δύση τα τελευταία έτη: ότι, δηλαδή, η «μάστιγα» του AIDS αποτελεί «επιδημία» που πλήττει όλες ανεξαιρέτως τις πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ετεροφυλόφιλων.

Γύρω από αυτή την αδρά χρηματοδοτούμενη παραφιλολογία, οικοδομήθηκε μια ετερόκλητη συμμαχία ιερωμένων, συντηρητικών, γκέι ακτιβιστών, αριστερών κοινωνικών λειτουργών και κρατικών γραφειοκρατών, που αναπαρήγαν τον μύθο. Ο καθένας φυσικά για τους λόγους του.

Για τους συντηρητικούς, η επίκληση του κινδύνου της «επιδημίας» του AIDS ήταν ένα μέσο για να επιστρέψει η κοινωνία -και ιδίως οι νέοι- στον «ασφαλή» δρόμο των μονογαμικών σχέσεων και του σεξ αποκλειστικά για αναπαραγωγή και εντός της οικογένειας. Το παραδοσιακό μήνυμα του χριστιανισμού, ότι το σεξ είναι «αμαρτία» -το οποίο ελάχιστοι νέοι έπαιρναν σοβαρά- μπήκε στο μοντέρνο περίβλημα του «ασφαλούς σεξ», το οποίο μπορούσε να προωθηθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, η επίκληση της «επιδημίας» του AIDS είχε έναν διαφορετικό στόχο: να αποφευχθεί η «περιθωριοποίση» και «γκετοποίηση» της ασθένειας. Ο κατανοητός φόβος μεταξύ των γκέι ακτιβιστών και των αριστερών κοινωνικών λειτουργών ήταν ότι, αν επικρατούσε η άποψη ότι το AIDS ήταν μια ασθένεια που πλήττει μόνο συγκεριμένες πληθυσμιακές ομάδες και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη κοινωνία, τότε αναπόφευκτα θα έπαυε να υπάρχει και το ενδιαφέρον για την καταπολέμησή του. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της έρευνας για την καταπολέμηση της ασθένειας και τη θεραπεία των φορέων της. Είναι προφανές ότι, αν ο υπεύθυνος της ΠΟΥ είχε κάνει αυτές τις δηλώσεις πριν από 25 έτη, τα χρήματα που θα είχαν διατεθεί για την καταπολέμηση του AIDS θα ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με τα τεράστια ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα.

Μια άλλη κοινωνική ομάδα, που ωφελείτο άμεσα από την αναπαραγωγή της μυθολογίας ήταν η λεγόμενη «γραφειοκρατία του AIDS», που είχε γιγαντωθεί τα τελευταία έτη. Μπορεί το AIDS μην υπήρξε ποτέ επιδημία, όμως η κρατική γραφειοκρατία που δημιουργήθηκε γύρω από την «καταπολέμηση» της ασθένειας σίγουρα πήρε τις διαστάσεις επιδημίας. Οπως άλλωστε θα ανέμενε κανείς: από τη στιγμή που υπάρχουν κρατικά κονδύλια για την αντιμετώπιση κάποιας «απειλής» (είτε στην υγεία, είτε στην εδαφική ακεραιότητα κ.λπ.), τότε αμέσως δημιουργούνται ομάδες «προσοδοθήρων», των οποίων το συμφέρον είναι να αναπαράγουν την «απειλή». Η ύπαρξη της «απειλής» είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη δική τους ύπαρξη και ευημερία. Οπως αποκαλύπτει η Ελίζαμπεθ Μπιζάνι (που υπήρξε για δεκαετίες μέλος της «γραφειοκρατίας του AIDS») στο βιβλίο της «Η Σοφία των Πορνών» (The Wisdom of Whores), από το 1998 «όλοι γνωρίζαμε ότι το AIDS δεν επρόκειτο να πλήξει τα δισεκατομμύρια του ευρύτερου πληθυσμού».

Φυσικά, η εκτίμηση ότι το AIDS δεν αποτελεί επιδημία ήταν ήδη γνωστή μεταξύ των επιστημόνων. Οπως γράφει ο καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Τζέιμς Τσιν, στο βιβλίο του «Η Πανδημία του AIDS», «η άποψη ότι ο HIV θα εξαπλωνόταν στον ευρύτερο πληθυσμό ήταν πάντοτε ένας δοξασμένος μύθος». Ο μύθος αυτός, σύμφωνα με τον Τσιν, δεν δημιουργούσε απλά αδικαιολόγητο άγχος και φοβίες αλλά επίσης κόστισε ζωές. Ο Τσιν υπολογίζει ότι η γραφειοκρατία του AIDS στον ΟΗΕ σπαταλά περίπου 1 δισ. δολάρια το έτος σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην «αύξηση της συνειδητοποίησης» για τον κίνδυνο του AIDS μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων που διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

Οσοι παλαιότερα είχαν τολμήσει να εναντιωθούν στην κυρίαρχη άποψη, αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα καθώς η ηγεμονεύουσα ετερόκλητη συμμαχία των «μαχητών του AIDS» προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τους κάνει να σιωπήσουν.

Οπως γράφει ο Μπρένταν Ο’Νιλ στην αγγλική «Γκάρντιαν»: «Αυτοί που αμφισβητούσαν την άποψη ότι το AIDS θα καταβρόχθιζε τους σεξουαλικά δραστήριους νέους μας αποκηρύχθηκαν ως «αρνητές τους AIDS» και «αιρετικοί». Οποιοσδήποτε υποστήριζε ότι οι ομοφυλόφιλοι συνιστούσαν μεγαλύτερο ρίσκο από τους ετεροφυλόφιλους αποκηρύχθηκε ως «ομοφοβικός». Τίποτα δεν επιτρεπόταν να σταθεί εμπόδιο στη δοξασμένη ηθική εκστρατεία που είχε ως στόχο να κάνει όλο τον πληθυσμό να υπακούσει στον σεξουαλικό και ηθικό κομφορμισμό των σταυροφόρων του AIDS». *

6 Σχόλια »

 1. http://www.who.int/hiv/mediacentre/news200811june/en/index.html

  Σχόλιο από skantzoxoiros — Ιουνίου 24, 2008 @ 10:52 μμ | Απάντηση

 2. Τι δουλειά έχει ένα ιατρικό θέμα σε ένα πολιτικό μπλογκ;

  Είστε γιατρός, κ. Μίχα;

  Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς ένας ομοφυλόφιλος μπορεί να κολλήσει AIDS ενώ ένας ετεροφυλόφιλος όχι;

  Επίσης, μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς ένας Αφρικανός ετεροφυλόφιλος μπορεί να κολλήσει AIDS ενώ ένας Ευρωπαίος ετεροφυλόφιλος όχι;

  Ή μήπως θέλετε να μας πείτε ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι Αφρικανοί δεν είναι «κανονικοί» άνθρωποι;

  Ανοιχτά σας αποκαλώ ρατσιστή και ομοφοβικό.

  Και ανεύθυνο.

  Προτείνετε στους νέους ανθρώπους το ελεύθερο σεξ;
  Και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες;
  Και οι άλλες, εκτός του AIDS σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσοι, από τη γονόρροια ως την ηπατίτιδα Β;

  Έχετε ΙΔΕΑ του πόσες είναι οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας αν δεν προφυλασσόμαστε κατά το σεξ;

  Ντροπή σας, κ. Μίχα.

  Σχόλιο από Imazighen — Ιουνίου 25, 2008 @ 2:17 πμ | Απάντηση

 3. http://www.who.int/hiv/mediacentre/news200811june/en/index.html

  Σχόλιο από tkromm — Ιουλίου 16, 2008 @ 12:27 μμ | Απάντηση

 4. «ο επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης του AIDS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέβιν δε Κοκ, ανακοίνωσε ότι»

  Ο ίδιος πάντως διευκρινίζει ότι είπε ακριβώς το αντίθετο:

  http://www.who.int/hiv/mediacentre/news200811june/en/index.html

  Και καταλήγει:

  «To recap: AIDS remains the leading infectious disease challenge in global health. To suggest otherwise is irresponsible and misleading.»

  Σχόλιο από Δημήτρης — Ιουλίου 22, 2008 @ 1:58 μμ | Απάντηση

 5. Είδα πρόσφατα μια απάντηση στο άρθρο σας αυτό και υπέθεσα ότι θα θέλατε να απαντήσετε, γι’ αυτό δημοσιεύω εδώ το link:
  http://blog.dontkissthefrog.net/2008/06/23/aisxos/

  Σχόλιο από Χάρης — Ιουλίου 26, 2008 @ 5:26 μμ | Απάντηση

 6. Ότι πείτε κε. Μίχα…http://www.nytimes.com/2007/11/27/us/27aids.html

  Σχόλιο από SimonSays — Αύγουστος 7, 2008 @ 3:28 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Blog στο WordPress.com.

Αρέσει σε %d bloggers: