matchpoint

30 Δεκεμβρίου, 2008

«Homeschooling»: Μια λύση για την παιδεία;

Filed under: Uncategorized — Takis Michas @ 3:03 μμ

ID: 1606298
Εντυπο: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ημ/νία: 29/12/2008

Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ (www.tmichas.wordpress.com)

Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογεί κανείς τις επιμέρους προτάσεις της επιτροπής του καθ. Θάνου Βερέμη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το γεγονός είναι ότι οι προτάσεις παραμένουν στον χώρο της παραδοσιακής κρατοκεντρικής περί παιδείας αντίληψης.

Αφ’ ενός εξακολουθεί να διατηρείται η παραδοσιακή αντίληψη σύμφωνα με την οποία παιδεία σημαίνει τον δωδεκαετή υποχρεωτικό εγκλεισμό των νέων στα δημοτικά, γυμνάσια και Λύκεια. Αφ’ ετέρου διατηρείται το αποκλειστικό προνόμιο του κράτους να καθορίζει όχι μόνο το περιεχόμενο της παιδείας αλλά και τους ρυθμούς με τους οποίους το παιδί θα πρέπει να μάθει την ύλη.

Με άλλα λόγια, οι προτάσεις της επιτροπής Βερέμη δεν λύνουν κανένα από τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει την παιδεία στην Ελλάδα στα σημερινά της χάλια. Ούτε συνάδουν με τη σύχρονη εποχή. Το μοντέλο της ιδρυματικής μαζικής εκπαίδευσης που προτείνει ο κ. Βερέμης αντανακλά τις απαιτήσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης και όχι τη σημερινή εποχή του pc, του online learning, του ipod και του MySpace.

Η εναλλακτική

Μια ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη παιδαγωγικά εναλλακτική λύση είναι το Homeschooling («εκπαίδευση στο σπίτι»). Εδώ την οργάνωση της εκπαίδευσης των παιδιών αναλαμβάνουν οι γονείς και η εκπαίδευση γίνεται είτε στα διάφορα σπίτια είτε σε εργαστήρια (για το μάθημα π.χ. της χημείας) τα οποία νοικιάζουν.

Την εκπαίδευση μπορεί να την παρέχουν είτε οι ίδιοι οι γονείς είτε εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται από τους γονείς. Μια άλλη λύση που χρησιμοποιείται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό είναι η online εκπαίδευση υπό από την καθοδήγηση ενός ενήλικα. Υπάρχουν αναλυτικά πακέτα οδηγιών με διάφορα συστήματα «κατ’ οίκον» εκπαίδευσης από τα οποία μπορούν να διαλέξουν οι γονείς εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις ικανότητες και την προσωπικότητα του παιδιού τους. Φυσικά το σύστημα βρίσκεται υπό από την επίβλεψη των Αρχών κάθε πολιτείας έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά μαθαίνουν τη διδακτέα ύλη.

Ο τρόπος αυτός εκπαίδευσης γνωρίζει τεράστια άνθηση στις ΗΠΑ -όπου τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν πολλά κοινά σημεία με την περίπτωση της Ελλάδας.

Το 1970 15 χιλιάδες παιδιά παρακολουθούσαν στις ΗΠΑ το homeschooling. Το 1990 ο αριθμός είχε αυξηθεί στις 500 χιλ., το 1999 σε 850 χιλ., το 2003 σε 1,1 εκατομ. και το 2006 σε 2.4 εκατ.!

Τα πλεονεκτήματα του homeschooling είναι προφανή. Το παιδί μαθαίνει σε ένα οικείο και ευχάριστο περιβάλλον μαζί με τους φίλους, γείτονες ή συγγενείς του κάνοντας μάξιμουμ χρήση του χρόνου του και αποφεύγοντας τη δαπάνη χρόνου σε άσκοπες μετακινήσεις. Ομως το πιο σημαντικό είναι ότι ο ρυθμός της εκπαίδευσης προσαρμόζεται στις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα του μαθητή -και όχι το αντίστροφο, όπως γίνεται σήμερα στην παραδοσιακή εκπαίδευση.

Οπως δείχνουν διάφορες έρευνες, σε όλα τα τεστ οι επιδόσεις των παιδιών του homeschooling είναι καλύτερες απ’ αυτές των παιδιών που ακολουθούν την παραδοσιακή εκπαίδευση. Ετσι π.χ. στις εξετάσεις SAT (κάτι αντίστοιχο με τις Πανελλήνιες) η βαθμολογία των παιδιών που εκπαιδεύονται στο σπίτι υπερβαίνει κατά 20% περίπου τον μέσο όρο.

Τα τεστ

Ομως η υπεροχή του homeschooling δεν εντοπίζεται μόνο στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Βρίσκεται επίσης και στην κοινωνικοποίηση. Κατ’ αρχάς, όπως δείχνουν διάφορα ψυχολογικά τεστ, τα παιδιά του homeschooling έχουν πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα υπόλοιπα. Επίσης, μια έρευνα που έκανε το 2003 το Εθνικό Ιδρυμα Εκπαίδευσης των ΗΠΑ έδειξε ότι το 71% των αποφοίτων του homeschooling δραστηριοποιείται σε κοινοτικές δραστηριότητες σε σχέση με μόνο 31% των παιδιών από παραδοσιακά σχολεία. Επίσης, οι νέοι που έχουν εκπαιδευτεί στο σπίτι ψηφίζουν συχνότερα στις εκλογές σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τα τελευταία 5 έτη το 76% των παιδιών από το homeschooling ψήφισαν σε διάφορες εκλογές, ενώ ο μέσος όρος για τον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν 29%.

Το homeschooling επιλέγεται από γονείς που έχουν άποψη για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Πρόκειται κυρίως είτε για θρησκευόμενους που θεωρούν ότι τα παραδοσιακά σχολεία προωθούν αξίες τις οποίες δεν συμμερίζονται, είτε για άτομα με παρελθόν στα κοινόβια των χίπις της δεκαετίας του ’60 που και αυτοί δεν συμμερίζονται τις αξίες και τη φιλοσοφία του παραδοσιακού σχολείου. Ακόμα, είναι αυτονόητο ότι ένας τουλάχιστον από τους γονείς θα πρέπει να έχει τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με την εκπαίδευση των παιδιών.

Πάντως, είναι εκπληκτικό ότι στην Ελλάδα οι «προοδευτικές δυνάμεις» (στον βαθμό που ο όρος αυτός έχει νόημα στα Βαλκάνια…) εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παραδοσιακή μορφή οργάνωσης της παιδείας στις μαζικές κρεατομηχανές που κατ’ ευφημισμό ονομάζονται «εκπαιδευτικά ιδρύματα». Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ήρωας του χώρου Τσε Γκεβάρα ήταν προϊόν homeschooling. Για πρώτη φορά ο γιατρός Τσε πήγε σχολείο όταν ήταν 13. Μέχρι τότε την παιδεία του την είχε αναλάβει η μητέρα του στο σπίτι. *

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στήλη: ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΓΗ

5 Σχόλια »

  1. Μιχα,γιατι δεν κανεις δικο σου μπλογκ,σαητ,ο.τιδηποτε ?

    Ειναι καλυτερο να αποσυρθεις απο τη φυλλαδα Ε & να κανεις την γκρηκ εκδοση της Wall Street.

    Σχόλιο από harrylogy — 10 Ιανουαρίου, 2009 @ 11:26 μμ | Απάντηση

  2. Είμαι μητέρα τριών παιδιών, δημοτικού γυμνασίου και λυκείου. Αναζητώντας πληροφόρηση σχετικά με την εκπαίδευση στο σπίτι διάβασα το άρθρο σας και βρίσκω ότι συμμερίζομαι απόλυτα τις απόψεις σας. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να αναλάβω την εκπαίδευση των δύο μικρότερων παιδιών μου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει συνεργασία απο μέρους των σχολείων σε περιπτώσεις που τα παιδιά είναι απόλυτα υγειή και δεν συντρέχει λόγος αναπηρίας για να εκπαιδευτούν στο σπίτι από τους γονείς τους. Τα παιδιά μου βλέπουν το ενδεχόμενο να μαθαίνουν τα απαραίτητα για την ζωή τους στο σπίτι σαν λύτρωση από την καταπίεση, τον αυταρχισμό και την αδιαφορία για τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς τους από μέρους των δασκάλων τους. θα ήθελα αν γνωρίζετε το νομοθετικό πλαίσιο του ελληνικού κράτους σχετικά με την πιστοποίηση των γνώσεων που λαμβάνουν τα παιδιά στο σπίτι να με ενημερώσετε. Καλή σας μέρα.

    Σχόλιο από Σείσογλου Παναγιώτα — 14 Ιανουαρίου, 2009 @ 7:36 πμ | Απάντηση

  3. Ενδιαφέρομαι κι εγώ για το νομικό πλαίσιο, αν υπάρχει στην Ελλάδα για κατ’ οίκον εκπαίδευση. Αν έχετε κάτι υπ’ όψιν θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε. Ευχαριστώ.

    Σχόλιο από doll — 4 Μαΐου, 2009 @ 7:26 πμ | Απάντηση

  4. Αγαπητέ Τάκη,

    καταπληκτικά τα στοιχεία που παραθέτεις, και οι απόψεις αλλά και τα στατιστικά.
    Το θέμα είναι ότι το home schooling έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα, νομίζω την περίοδο της χούντας και κανείς δεν το έχει επιτρέψει ξανα. Ό μόνος τρόπος για να το κάνεις είναι είτε αν ο ένας γονέας είναι ξένος και επιτρέπεται στη χώρα του, είτε αν λαδώσεις παιδοψυχολόγο και βγάλει το παιδί προβληματικό. Μετά όμως δεν έχει πρόσβαση σε πολλά επαγγέλματα.
    Υπάρχουν προσπάθειες στην Ελλάδα αλλά σαμποτάρονται ακόμα και από τους άλλους γονείς που φοβούνται οτιδήποτε «νεωτεριστικό»
    Μια λύση είναι ο συνήγορος του παιδιού, όπου απ’ότι ξέρω έχει ενημερώσει οικογένειες ότι γίνεται εκπαίδευση στο σπίτι αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες ακόμα.
    Μήπως γνωρίζεις πότε και κάτω από ποιές συνθήκες απαγορεύτηκε στην Ελλάδα η εκπαίδευση στο σπίτι; θα ήταν πολύτιμη πληροφορία για να ζητήσουμε την ακύρωση του νόμου.

    Όσο για την εκπαίδευση γενικά, στην Ελλάδα, όπως και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, τα παιδιά που υποφέρουν περισσότερο είναι τα «εξαιρετικά ευαίσθητα άτομα» (προσοχή να μην συγχέονται με τα υπερευαίσθητα) τα οποία λόγω μιας τάσης προς ελεύθερη σκέψη και καλλιτεχνική δημιουργία, κυριολεκτικά πνίγονται μέσα σε ένα σχεδόν δογματικό τρόπο εκπαίδευσης ή αδιάφορους δασκάλους. Και για να τους δοθεί το δικαίωμα σε διαφορετικούς τρόπους μάθησης πρέπει να δηλωθούν ως προβληματικά άτομα (διάσπαση προσοχής (ADD), υπερκινητικότητα (ADHD))

    ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για το άρθρο

    Αντώνης

    Σχόλιο από Αντώνης Ρεμούνδος — 15 Ιουνίου, 2009 @ 8:08 πμ | Απάντηση

  5. Go to http:homeschooling-greece.blogspot.com. grrek and english, for those who are interested in homeschooling and making that a possibility in greece

    Σχόλιο από maria — 19 Ιουνίου, 2009 @ 8:09 μμ | Απάντηση


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Σχολιάστε

Blog στο WordPress.com.